2016 Noore Kunstniku Preemia pälvis Kristina Õllek ja Noore Tarbekunstniku Preemia Sandra Kossorotova

Eesti Kunstiakadeemia lõputööde festivali ja näituse TASE ’16 avamisel kuulutati välja tänavune Noore Kunstniku Preemia võitja, kelleks on fotograafia osakonna magistrant Kristina Õllek. Samas kuulutati esmakordselt välja Noore Tarbekunstniku Preemia laureaat, kelleks on moedisaini eriala magistrant Sandra Kossorotova.

“Kristina Õllek on kaasaegse visuaalkeelega ja intrigeeriv noor kunstnik. Mängides kahemõõtmeliste piltide ja kolmemõõtmeliste objektidega, jõulise materjalikäsitlusega ja mitmetasandiliste sisukihtidega, suudab ta luua vaatajat lummava keskkonna.

Ta on suutnud allutada keerulise ruumi ja selle oma teoste kasuks mängima panna,” seisab žürii põhjenduses.

Žürii koosseisu kuulusid Maria Arusoo (Eesti Kaasaegse Kunsti Keskuse juhataja), Ott Kikkas (ettevõtja, noore kunsti metseen), Karel Koplimets (kunstnik).

Žürii tõi esile ka Evelin Sauli loomingu.

Esimene Noore Tarebkunstniku Preemia anti Sandra Kossorotovale põhjendusega:

“Preemia võitja on oma töös erialadeülene nagu seda on ka tarbekunsti määratlus tegeledes küsimusega tarbimisest, ületarbimisest ning keskendub moeaktivismi praktikatele selle vastu, astudes nii edasi hästi tuntud keskkonnasõbralikkuse ja jätkusuutlikkuse teemadest. Kindlasti ei ole see töö keskne problemaatika niivõrd uus kuivõrd juba pikemalt püsivalt aktuaalne ja laureaadi töös värskelt ja teravalt esitatud. Žürii hindas autori teemapüstitust, esitatud küsimusi kui ka praktilist osa, mis toimis nii oma lihtsuses kui mitmekülgsuses, muutudes antud ruumides ka kohaspetsiifiliseks.”

Žüriisse kuulusid emeriitprofessor Leo Rohlin (keraamik), Kateriin Rikken (klaasikunstnik), Kärt Ojavee (tekstiilidisainer, EKA sisearhitektuuri osakonna õppejõud, vanemteadur), Ott Kikkas (ettevõtja, noore kunsti metseen) ja Kai Lobjakas (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi direktor):

Noore Kunstniku ja Tarbekunstniku Preemia laureaadid valiti nende lõpetajate seast, kes esinevad oma töödega TASE peanäitusel Eesti Kunstiakadeemia Rauaniidi hoones 2.-18. juunini. Preemiaid antakse välja Eesti Kunstiakadeemia SA-le laekunud toetustest, kummagi preemia suurus on 1500 Eurot.

Fotode kaust: https://drive.google.com/folderview?id=0By_cdWG7_kBfZE5RRENNeFNSYlk&usp=sharing

Lisateave

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee