Kunstiakadeemia nädalakiri nr 10


UUDISED

Kunstiakadeemia liikmed on võidukad arhitektuurivaldkonna aastapreemiate laureaadid

Tänavusel esmakordselt ühiselt korraldatud arhitektuurivaldkonna aastapreemiate galal, mis leidis aset Kultuurikatlas 4. detsembril, jagati 16 erineva kategooria preemiat, nende seas pälvisid Kultuurkapitali arhitektuuritegevuse preemia Eesti Kunstiakadeemias sooritatud kaks doktoritööd. Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali arhitektuuritegevuse esimest preemiat jagasid EKA teadusprorektori dr Epp Lankotsa doktoriväitekiri „Moodsa arhitektuuri kriitiline historiograafia. Modernsuse käsitlused Leo Gensi ja Leonhard Lapini arhitektuuriajaloolistes tekstides 1960.–1980. aastail“ ja dr Andres Kure doktoriväitekiri „Boundary Disruptions: Late-Soviet Transformations in Art, Space and Subjectivity in Tallinn 1968–1979“ („Segilöödud piirid. Hilisnõukogude muutused kunstis, ruumis ja subjektsuses Tallinnas aastatel 1968–1979“).

Loe edasi
Kultuurkapitali auhind "Jonnakas". Autorid EKA ehte- ja sepakunsti meister Risto Tali ja vilistlane-õppejõud Rait Siska
Kultuurkapitali auhind "Jonnakas". Autorid EKA ehte- ja sepakunsti meister Risto Tali ja vilistlane-õppejõud Rait Siska
Konrad Mäe preemia laureaat selgub ülehomme

Preemia kandidaadid on sel aastal Eesti kunstiinstitutsioonide poolt esitatud Jüri Kask (1949), Maarit Murka (1981), Tõnis Saadoja (1980), Sirja-Liisa Eelma (1973) ja Katrin Koskaru (1977).

Preemia žüriisse kuuluvad Maria Sidljarevitš ja Aimar Kristerson Eesti Maalikunstnike Liidust, Maria Arusoo ja Jaan Elken Eesti Kultuurkapitalist, Vano Allsalu ja Elin Kard Eesti Kunstnike Liidust.

Konrad Mäe nimelise medali ja preemia laureaadi nimi avalikustatakse kolmapäeval, 9. detsembril. Preemia pidulik üleandmine toimub neljapäeval, 10. detsembril 2015 kell 16.00 Tallinna Kunstihoones (Vabaduse väljak 8, Tallinn). Konrad Mäe nimelist medalit ja rahalist preemiat, mille väärtus on 3200 eurot, annavad traditsiooniliselt välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapitali kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapital alates 1979. aastast.

Loe edasi

Estronics klaster saab EASist ligi pool miljonit eurot toetusrahastust

Estronics klaster, mille koostööpartner on ka Eesti Kunstiakadeemia, saab EASist 476 537,50 eurot toetusrahastust (2016 -2018). Eesti Kunstiakadeemia osaleb tegevustes kui partner, olles kaasatud ühisprojektidesse, müügi- ja turundustegevustesse.

Tehakse koostööd läbi ESTRONICS Eesti targa elektroonika ekspordiklastri, mille eesmärk on luua Eesti elektroonikatööstuse ettevõtteid koondav ühistegevuse platvorm, eksportimaks kõrge lisandväärtusega tooteid, insenertehnilisi teenuseid ning toetamaks omatoodete arendust.

Klastris on 18 liiget, juhtivpartnerina Elektroonikatööstuse Liit MTÜ.

Loe edasi

Rekordarv eesti kunstnike osaleb rahvusvahelisel kuulsal kunstimessil Miamis

Detsembri esimesel nädalal toimuva Art Basel Miami messinädalal osaleb erinevates projektides rekordiline arv Eesti kunstnikke. Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse (EKKAK) ja Curatorial Program for Research (CPR) koostöös toimub teisipäeval, 1 detsembril oksjon sügisel Eestit külastanud väliskuraatorite näitusekonkursi võiduprojekti toetuseks. Oksjonil osalevad oma teostega Kris Lemsalu, Edith Karlson, Marge Monko, Helen Melesk, Raul Meel, Tõnis Kenkmaa & Mariliis Oksmaa ning Jaanus Samma, kellest enamus on õppinud või õpivad Eesti Kunstiakadeemias.

Loe pikemalt
Merike Estna
Merike Estna
56. Veneetsia biennaali Eesti paviljoni külastas ligi 25 000 külastajat

Eestit esindas Eesti Kunstiakadeemia kunsti ja disaini eriala doktorandi Jaanus Samma ja itaalia kuraatori Eugenio Viola näitus „NSFW. Esimehe lugu“, mis jutustas fiktiivse ooperi fragmentidena installatsiooni vormis arhiivimaterjalidel põhineva loo edukast kolhoosimehest.

Loe lähemalt
Vasakult Eugenio Viola, Jaanus Samma
Vasakult Eugenio Viola, Jaanus Samma
AVATUD LOENGUD, VESTLUSED, LUGEMISED

Anna Mari Liivrand

Kunstnikuvestlus

EKA Galerii

Vabaduse väljak 6/8

9.12.2015 kl18:00

Näituse “One becomes many/many become one” raames toimub kolmapäeval kunstniku Anna Mari Liivrannaga vestlus, mida veab Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse instituudi magistrant Brigita Reinert.

Loe veel
Anna Mari Liivrand EKA Galeriis
Anna Mari Liivrand EKA Galeriis
Beatrice von Bismarck

„Valorisation Machines or The Exhibition as (Re-)Staging:

“When Attitudes Become Form –

Bern 1969/ Venice 2013″, Venice Biennial 2013“

9.11.2015 kl 16.00 KKEK

17.12.2015 kl 18.00 Teaduste Akadeemias

18.12.2015 kl 10.00 Kunstiteaduse instituudis

17. detsembril kell 18 peab kuraator ja Leipzigi kunstiakadeemia professor Beatrice von Bismarck Teaduste Akadeemia saalis (Kohtu 6) avaliku loengu „Valorisation Machines or The Exhibition as (Re-)Staging: "When Attitudes Become Form - Bern 1969/ Venice 2013", Venice Biennial 2013“.

Avalikule loengule eelneb lugemisgrupp kolmapäeval, 9. detsembril kell 16 KKEK-is, registreerumiseks kirjutage palun rebeka@cca.ee.

Beatrice von Bismarck peab Kunstiteaduse instituudis ka seminari, mis toimub 18. detsembril kell 10 Suur-Kloostri 11 ruumis 104; registreerumiseks kirjutage palun ingrid.ruudi@artun.ee.

Loe rohkem
Beatrice von Bismarck
Beatrice von Bismarck
EKA Arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna hindamised

Arhitektuuriteaduskond

Pikk 20, III korrus

Tallinn

Olete teretulnud vaatama EKA arhitektuuri osakonna sügissemestri erialaprojektide hindamisi. Hindamised toimuvad Pikk tn 20, 3.korrus.

Teisipäev, 8. detsember kell 10.00

Urbanistika MA I kursus

Teema: The suburban form: Mähe and Peetri

Juhendajad: Maroš Krivý, Toomas Adrikorn

Reede, 11. detsember kell 10.00

Arhitektuur ja linnaplaneerimine II kursus, Sisearhitektuur ja mööblidisain II kursus

Teema: Eramaja

Juhendajad: Joel Kopli, Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv, Edina Dufala-Pärn

Teisipäev, 15. detsember kell 13.00

Arhitektuur ja linnaplaneerimine IV kursus, Urbanistika MA II kursus

Teema: Linnaehituslik projekt

Juhendajad Veljo Kaasik, Andres Alver, Indrek Rünkla

Neljapäev, 17. detsember kell 10.00

Arhitektuur ja linnaplaneerimine III kursus

Teema: Ministeeriumite ühishoone

Juhendajad: Tarmo Teedumäe, Margus Maiste

"Ettevaatust, keraamika!" loengusari jõuab tänapäeva

Neljapäeval, 10.detsembril kell 17.30 toimub Tallinna Linnamuuseumis Vene tn 17 viimane loeng sarjast „Ettevaatust, keraamika!“. Seekord on lektoriks Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kuraator Airi Ligi teemal „Keraamikaklassika ja nüüdiskeraamika muuseumis. Keraamiku ja publiku võimalikud ootused ja lootused.“

Muuseum on oma olemuselt pigem alalhoidlik asutis, kuid samas korraldatakse selle kaitsvate seinte vahel ka uuemast uusima kunsti väljapanekuid.

Siin saavad kokku vana ja uus, kunstnikud ja külastajad, eksperdid ja diletandid. Neil kõigil oma nägemus ja omad soovid - kui mitte kunstist, siis vähemalt elust.

Nüüdiskunsti mitmekihilised väljendusvormid ei tarvitse vaatajat kõnetada. Kuid paraku ei rahulda ka hillitsetud klassika alati kõigi ootusi ja lootusi.

Isegi tarbekeraamika – üks keraamika olulistest harudest – pole kaugeltki see viimne ja suletud kunstikants, kus muutusi näha poleks.

Panta rhei – ehk pole midagi püsivat, nagu Herakleitos targalt juba Vana-Kreeka keraamika õitseajal sedastas. Enne loengut on võimalik tutvuda Tallinna Linnamuuseumi keraamika avahoidlaga!

Sissepääs muuseumi sooduspiletiga 3 Eurot,

Registreeri end siin

Või võta ühendust:

pia.ehasalu@linnamuuseum.ee

Telefon: 6104171
Linnamuuseum
Linnamuuseum
NÄITUSED

Eesti Arhitektuuripreemiad 2015 nominentide näitus

Eesti Kunstiakadeemia tulevases Rauaniidi hoone

Kotzebue 1, Tallinn

3.-18.12.2015

Iga päev 12-18

30.12.2015-17.01.2016

Eesti Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Loe lähemalt

Tõnis Laanemaa retrospektiiv

"Power lines"

DeepArt Space - Eastern Art Zone

Songzhuang, Peking

28.11.2015-28.01.2016

28.11.2015 avati Hiinas Eesti graafika vanameistri Tõnis Laanemaa retrospektiivnäitus "Power lines" DeepArt Space'is - Eastern Art Zone'is , Songzhuangis, Pekingis. Eksponeeritud on ligi 60 tööd alates 1968 kuni 2015. Näitus jääb avatuks kaheks kuuks.

Tõnis Laanemaa õppis ERKI-s (tänane EKA) graafikat aastail 1961-66. Diplomitööks oli tal sari turismiteemalisi plakateid. Juba 1961 valiti ta ÜTÜ esimeheks . Aasta pärast vahetas tema sel kohal välja Tõnis Vint. ÜTÜ-s algatas ta tudengite näituste korraldamise Tartu Ülikooli kohvikus ja Tõravere observatooriumis. Üliõpilasnäitusest 1964.a. algas tema esinemine näitustel. Esimesel isikunäitusel Tallinna Kunstisalongis 1970.a., mille järel võeti ta vastu Kunstnike Liitu, oli võimalik teda kõrvutada Vello Vinnaga., kes oli Kunstiinstituudi lõpetanud klaasikunstnikuna 1963.a. ning ANK-i ei kuulunud. Mõlemad kasutasid uudse tehnikana oforti kõrgtrükis : V.Vinn – valgejoonelist mustal taustal („Vähk“, „Kass“), T.Laanemaa – punasejoonelist mustal või pruunil taustal („Spiraal“ I-II).

Loe rohkem
Tõnis Laanemaa
Tõnis Laanemaa
Tiina Puhkan

Talveaed

4.12.- 22.12.2015

Hop galerii

Tallinn

Hobusepea 2

HOP galeriis on avatud tekstiilikunstnik Tiina Puhkani näitus “Talveaed”

Tiina Puhkan on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia, tookodse nimega Tallinna Kunstiülikooli, 1990-ndal aastal ning elab ja töötab vabakutselise tekstiilikunstnikuna Tallinnas. Samast aastast on ta aktiivselt osalenud näitustel ning Hop galeriis avatav väljapanek on kunstnikul 20-es isikunäitus. Puhkanile on omistatud kahel korral Aasta tekstiilikunstniku preemia (2002 ja 2004).

Näituse „Talveaed“ keskmeks on sellele nime andnud gobeläänvaip, mis ümbritsetuna siidimaalidest ja piltvaipadest, loob soodsa keskkonna peegeldamaks kunstniku sümpaatiat triiphoonete, talveaedade – ruumide vastu, mis koguvad, jagavad, salvestavad või peegeldavad eluks vajalikku valgust.
Talveaed. Tiina Puhkan
Talveaed. Tiina Puhkan
Anna-Stina Treumund

Isiknäitus "Skin"

Tartu linnaruum

1.12.2015-1.2.2016

1. veebruarini on Tartu Kunstimuuseumi kasutuses valgustatud stendid Poe ja Küüni tänava nurgal, kus saab näha Eesti Kunstiakadeemia kunsti ja disaini eriala doktorandi, kunstnik Anna-Stina Treumundi kunstiprojekti "Skin". Tegemist on päevakajalise väljapanekuga, mis viitab Tartu linnas aset leidnud vihakuritegudele -- hiljuti Küüni tänaval jalutanud Nigeeria välistudengit loobiti päise päeva ajal kividega. 

Kunstnik Anna-Stina Treumund uuris, kuidas erinevad kosmeetikafirmad nimetavad oma tooteid. Selgus, et heleda nahaga inimestele mõeldud tooteid nimetatakse tihti kui "natural" (eesti k "loomulik") ning tumedatele nahatoonidele mõeldud tooteid kirjeldatakse kohvi, kako või maa elementidega (liiv, muld, mäed).

Loe edasi
Foto: Marika Agu
Foto: Marika Agu
Raivo Kelomees

"Eesti kunstnike triloogia"

Eesti kunsti lähiajalugu kunstnike enese kaudu

Andmebaasidokumentaal, installatsioon

Tartu Kunstimaja monumentaalgalerii

19.11.-13.12.2015

"Klassikud. Peeter Kuutma"

ETDM

10.10.2015-24.01.2016

Eesti professionaalses tekstiilikunstiajaloos on vähe neid meessoost kunstnikke, kes on järjepidevalt tekstiiliga tegelenud ning sellele pühendunud. Peeter Kuutma lõpetas ERKI-s tekstiiliõpingud 1966. aastal, pärast mida algas aktiivne ning rikas loomeperiood, kestes vähemal ja rohkemal määral tänaseni.

Loe edasi
Näituse vaade. Foto: Paul Kuimet
Näituse vaade. Foto: Paul Kuimet
Eve Koha. "Ruumikogemus"

30.10.2015-10.01.2016

"Kogemata veel "ruume" (nii füüsilisi- kui vaimuruume) tervikuna, annab see võimaluse oma fantaasiaruumide tekkimiseks, mis ei pruugi vastata üldse hiljem tervikuna kogetud "ruumidele"".

Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti dotsendi Eve Koha uued, enamuses esmakordselt eksponeeritud teosed koosnevad läbipaistvatest klaaskuupidest, mille sees olev graafika on valminud 3D-lasergraveerimise tehnoloogiat kasutades. Eve Koha lõpetas ERKI klaasikunsti eriala 1981. aastal. Ta on esinenud mitmetel näitustel nii kodu- kui välismaal.

Loe veel
Eve Koha näituse vaade. Foto: Paul Kuimet
Eve Koha näituse vaade. Foto: Paul Kuimet
Udo ja Tag Vool

ühisnäitus

Vana-Võromaa Kultuurikoda

Kuni 13.12.2015

Eesti kunstnikud isa ja poeg Udo ja Tag Vool näitavad oma ühisnäitusel joonistusi ja ehteid.

Udo Vool on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi metallehistöö erialal. Udo töötab Tartu Kõrgemas Kunstikoolis joonistamise õpetajana ning on juhendanud joonistamise-, visandite- ja ehetekursusi. Ta on oma loominguga osalenud arvukatel näitustel ja korraldanud näitusi. Udo on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Metallikunstnike Liidu ja Eesti Seppade Ühingu liige.

Tag Vool on Tartu Kõrgema Kunstikooli lõpetanud kujunduskunstnik. Ta on vabakutseline ehtekunstnik. Tema mehiselt minimalistlikke, aga väga elegantseid ehteid saab näha Võrus.

Viimane võimalus! Kumu 4. korruse püsiekspositsioon „Rasked valikud. Eesti kunst 1945 - 1991“ on avatud veel vaid 21. detsembrini.

Püsiväljapaneku uuendamine teatud aja järel on muuseumides tavaline nähtus. Seekordse püsiekspositsiooni väljavahetamise 4. korrusel oleme sidunud Kumu kunstimuuseumi kümnenda sünnipäevaga 2016. aasta veebruaris. Ees ootavad ulatuslikud uuendused ja aeganõudvad ekspositsiooniruumide ümberehitused, seetõttu on Eha Komissarovi kureeritud, teravaid debatte ja arvamusi tõstatanud väljapanek „Rasked valikud“ publikule avatud vaid 21. detsembrini.

„Rasked valikud. Eesti kunst 1945–1991“ oli läbi aegade esimene mahukas ja terviklik Eesti sõjajärgse kunsti püsiekspositsioon. Seda aega iseloomustavad suured murrangud, mille üks paremaid ja tõepärasemaid jäädvustajaid oli kunst.

ESITLUSED

Kolmapäeval, 16. detsembril kell 16.00 toimub ETDM-s kahe tekstiiliteemalise trükise esitlus

Kataloog "Klassikud. Peeter Kuutma"

Väljaandja: ETDM

Kataloogi koostas: Helen Adamson

Kujundus: Dénes Farkas

Tõlge ingl k: Kristopher Rikken; Keeletoimetaja: Hille Saluäär

Eesti ja inglise keeles, 176 lk

Samas tutvustatakse Eesti Tekstiilikunstnike Liidu poolt välja antud raamatut

"Eesti Tekstiilikunst. Estonian Textile Art. 1915–2015".

Eesti professionaalse tekstiilikunsti juubeliaasta raames ilmunud mahukas teos koondab Erika Pedaku, Inge Tederi, Maasike Maasiku ja Kai Lobjaka artikleid ning 108 eesti tekstiilikunstniku tutvustust.

Väljaandja: Eesti Tekstiilikunstnike Liit

Kataloogi koostasid: Sigrid Huik, Aet Ollisaar, Maasike Maasik, Tiina Puhkan

Toimetasid: Sigrid Huik, Riste Laasberg, Kadi Pajupuu, Aet Ollisaar, Helen Adamson

Kujundus: Kadi Pajupuu

Tõlge ingl k: Kersti Luhaäär-Linask PhD; Keeletoimetaja: Ellen Arnover

Eesti ja inglise keeles, 328 lk

Trükiste esitlustele järgneb kell 17.00 ringkäik sarja "Klassikud" näitusel koos Peeter Kuutmaga.

KONKURSS

Kilomeeter Skulptuuri, Rakvere 2016

AVATUD KONKURSS

Valimiskomisjon: Andreas Nilsson (SE), Anna Virtanen (FI), Gregor Taul (EE), Teet Suur (EE) ja Siim Preiman (EE)

Kilomeeter Skulptuuri (kms) kuulutab välja avatud konkursi 2016. aastal Rakveres toimuvale näitusele. Osalema on oodatud kõikides erinevates meediumites töötavad kunstnikud. Avatud konkursi näitus toimub Rakvere linna avalikus ruumis 2016. aasta juulis.

Konkurss sulgub 23. jaanuaril 2016

Loe täpsemalt


Eesti 2015. aasta kauneimate raamatute võistlus ootab osalema

Taas valitakse 25 kauneimat Eesti raamatut ja 5 kauneimat Eesti lasteraamatut. Võistlusel

osalemiseks palutakse tuua raamatu 1 eksemplar 7. jaanuariks 2016 Eesti Rahvusraamatukogu

inforuumi (E-R 10-20, L 12-19), tutvudes eelnevalt Rahvusraamatukogu lahtiolekuaegadega detsembris ja jaanuaris.

Esitada võib 2015. aastal Eesti kirjastajate publitseeritud ning Eesti kunstnike kujundatud ja

illustreeritud väljaandeid. Raamatute juures hinnatakse terviklikkust, disaini, küljendust,

tüpograafiat, illustratsioone ning teostust.

Loe lisa


TÖÖKUULUTUS

Eesti Kunstiakadeemia otsib uut IT spetsialist-kasutajatuge

Kandideerimisinfo ja nõuded kanditaadile leiate siit

Avaldused ja CV-d palume esitada kuni 14. detsembrini 2015 läbi CV-keskuse või saata e-posti aadressile personal@artun.ee

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia