Kunstiakadeemia nädalakiri nr 11


UUDISED

Eesti Kunstiakadeemia asutas loomepreemia

Eesti Kunstiakadeemia otsustas asutada loomepreemia, mida hakatakse välja andma igaastaselt loometegevusega tegelevate teaduskondade õppejõududele, so Arhitektuuri-, Disaini- ja vabade kunstide teaduskondades. Loomepreemia eesmärk on esile tõsta ja tunnustada EKAs õpetavate kunstnike, disainerite ja arhitektide loomingut.

Tänavustele preemiatele kandideerivad...

Eesti Teaduste Akadeemia autasustas üliõpilaste teadustöid, nende seas Riin Kersalut Kunstiakadeemiast

Eesti Teaduste Akadeemia poolt 2015. aasta kevadel väljakuulutatud üliõpilaste teadustööde võistlusele esitati 199 uurimistööd. Komisjon akadeemik Jaan Aariku juhtimisel määras parimatele 12 auhinda (á 400.- eurot).

Auhinna said TIMO AAVA, MARI-LIIS ALTOSAAR, ANTI INGEL, PIIA LIIGAND, KASPAR MÄRTENS ja KEIU PAAPSI Tartu Ülikoolist, PIRET MÄGI Tallinna Tehnikaülikoolist, IVAN LAVRENTJEV Tallinna Ülikoolist, RIIN KERSALU Eesti Kunstiakadeemiast, KARIN ZEREEN Eesti Maaülikoolist, JÜRI BAKHOFF Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustest ja MICHAEL FLOREA (Imperial College London).

Teisipäeval 15. detsembril algusega kell 11.00 toimub Eesti Teaduste Akadeemias Toompeal Kohtu 6 võistluse laureaatide autasustamine ja konverents, kus esinevad ettekannetega auhinnasaajatest Timo Aava („Mihkel Martna internatsionalismi ja rahvusluse vahel: sotsialismivoolude kohandumine Eestis 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses“), Anti Ingel („Visuaalse stiimuliga esilekutsutud potentsiaalidel põhinev roboti juhtimine EMOTIV EPOC seadmega“), Michael Florea („Uudsete funktsionaliseeritud biomaterjalide süntees Komagataeibacteri uue kõrgproduktiivse tüve geneetilise inseneeria abil“ ja Riin Kersalu („Looduse saatkond linnaruumis. Tallinna Loomaaia boreaalium“).

Kunstiakadeemia rektor akadeemik Mart Kalm on mõjukate nimistus

Eesti Päevaleht ja Delfi avaldasid Eesti mõjukate nimistu, kuhu on kantud ka EKA rektor Kalm. Haridus- ja teadusrahva loetelus on ta 5. kohal ning üldedetabelis hetkel 84. kohal. Nimekirja on kantud ka mitmeid teisi EKA õppejõude, nt Reet Aus ja David Vseviov. Tutvu lähemalt

AVATUD LOENGUD

Teaduste Akadeemia üliõpilastööde konkursi võitjate konverents

15.12.2015 kl 11.00

Teisipäeval, 15. detsembril algusega kell 11.00 toimub Eesti Teaduste Akadeemia majas ÜLIÕPILASTÖÖDE KONKURSI VÕITJATE KONVERENTS, kus esineb ettekandega ka laureaat Kunstiakadeemiast, arhitektuuri eriala magister Riin Kersalu.

ETTEKANDED

Mihkel Martna internatsionalismi ja rahvusluse vahel: sotsialismivoolude kohandumine Eestis 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses

Timo Aava, Tartu Ülikool

Visuaalse stiimuliga esilekutsutud potentsiaalidel põhinev roboti juhtimine Emotiv EPOC seadmega

Anti Ingel, Tartu Ülikool

Uudsete funktsionaliseeritud biomaterjalide süntees Komagataeibacteri uue kõrgproduktiivse tüve geneetilise inseneeria abil

Michael Florea, Imperial College London

Looduse saatkond linnaruumis. Tallinna Loomaaia boreaalium

Riin Kersalu, Eesti Kunstiakadeemia

Kunstiteaduse instituudi

avatud loeng

Beatrice von Bismarck

Teaduste Akadeemia saal

Kohtu 6, Tallinn

17.12.2015 kl 18

17. detsembril kell 18 peab kuraator ja Leipzigi kunstiakadeemia professor Beatrice von Bismarck Teaduste Akadeemia saalis (Kohtu 6) avaliku loengu „Valorisation Machines or The Exhibition as (Re-)Staging: “When Attitudes Become Form – Bern 1969/ Venice 2013″, Venice Biennial 2013“.

Loe edasi
Beatrice von Bismarck
Beatrice von Bismarck
NÄITUSED

"Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti"

Avatud ainult laupäeval ja pühapäeval, kell 12:00-13:00

Eesti Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Eksperimentaalse vormiga mõtlik ja müstiline näitus "Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti" tutvustab Eestis eelmisel sajandil tegutsemist alustanud tipp-sisearhitekte, nende tööpõhimõtteid ja tudengiaegset loomingut. Rännak ajalukku saab teoks EKA sisearhitektuuri osakonna ja Eesti Arhitektuurimuuseumi koostöös, milles keskne roll oli EKA praegustel sisearhitektuuritudengitel. Külastajaid ootab muuseumi keldrisaalis ebaharilik keskkond, mille märksõnadeks on pimedus, valgus, soojus, külmus, heli ja vaikus – ruumi loomise baasmaardla.

"Ekspeditsioon Wunderlich" on publikule avatud AINULT laupäeviti ja pühapäeviti, kell 12.00-13.00 ehk kokku kõigest KAHEL TUNNIL NÄDALAS, kuni 28. veebruarini.

Loe pikemalt
Wunderlich plakat. Autor: Aadam Kaarma
Wunderlich plakat. Autor: Aadam Kaarma
Ülle Marks ja Jüri Kass

Ühisnäitus Vüüming

Kunstihoone galerii

Vabaduse väljak 6

18.12.2015-10.01.2016

Reedel, 18. 12. 2015 kell 17.00 avavad Eesti Kunstiakadeemia joonistusstuudio juhataja Ülle Marks ja Jüri Kass Kunstihoone galeriis ühisnäituse VÜÜMING.Loe rohkem

Vano Allsalu

"Järelpõletus/Afterburn"

Vaal galerii, Tartu mnt 80d

Tallinn

18.12.2015 - 16.01.2016

Avamine 17.12.2015 kl 17.00

Eesti Kunstiakadeemia maali osakonna dotsent Vano Allsalu avab neljapäeval, 17. detsembril kell 17.00 Vaal galeriis näituse "Järelpõletus". Näitus on avatud 18. detsembrist kuni 16. jaanuarini.

Vano Allsalu (1967) lõpetas 1991. aastal Eesti Kunstiakadeemia maali erialal, esimese isikunäituse korraldas aastal 1984. Praegu töötab Allsalu maali dotsendina Eesti Kunstiakadeemias ning on ametis ka Eesti Kunstnike Liidu presidendina. Vaalas on eksponeeritud viimase pooleteise aasta jooksul valminud akrüülmaalid.

Näituse läbivad küsimused on kunstniku motivatsioon ja loomingulise tegevuse liikumapanevad jõud – teemad, millega Allsalu tegeles ka Draakoni galerii näitusel „Motiiv“ eelmisel sügisel.

Loe veel
Vano Allsalu "Järelpõletus" (2015) akrüül, lõuend
Vano Allsalu "Järelpõletus" (2015) akrüül, lõuend
Tõnis Kenkmaa ja Mariliis Oksaar

Kokkusattumus

Draakoni galerii

Pikk 18, Tallinn

14.12.2015-09.01.2016

TÕNIS KENKMAA ja MARILIIS OKSAAR avasid Draakoni galeriis ühisnäituse „Kokkusattumus“

Tõnis Kenkmaa ja Mariliis Oksaare TM nimetuse all valminud graafika eesmärk on lahustada kirju argipäev minimalistlikeks algosakesteks ning tekitada uusi stseene ikoonideks taandatud objektide vahel. Teosed valmivad ühise mõttetegevuse ja tööprotsessi tulemusel ning saavad tervikuks, kui kujund leiab mitmetähenduslikkuse pealkirja abil. Pealkirjad on võti tõlgendusruumi, kus sõnad ja pildid selgitavad nihestatud igapäevaelu. Autorid loovad teoseid valdavalt traditsioonilistes graafikatehnikates ja väikeste tiraažidena. Mustvalge graafika lihtsustab stseenide kirjeldamist ja aitab keskenduda kujundite erinevatele tähendustele.

Tõnis Kenkmaa ja Mariliis Oksaar on mõlemad lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafikaosakonna. Tõnis Kenkmaa on töötanud EKA graafikaosakonnas trükimeistrina ja õppejõuna. Hetkel töötab reklaamibüroo Optimist kunstilise juhina. Mariliis Oksaar tegutseb disainerina ja on brändi Dadamora autor. Kunstnike eelmine ühisnäitus “Olematuse ettekuulutus” toimus Hobusepea galeriis 2013. aastal.

Näitus jääb avatuks 9. jaanuarini 2016.

Tänud: Marko Nautras, Aarne Mesikäpp, Marko Mäetamm, Urmas Viik, Kaido Ole, Oskar Kenkmaa, Ene ja Jaak Kenkmaa.

Loe veel


ANNA HOOGU!

Raamat kunstnike ruumidest vajab teie hoogu!

Raamat “Kunstnike ruumid” koosneb visuaalsest visiidist 16 noore eesti kunstniku loomekeskkonda ning avab intervjuude näol nende loomeprotsesse mõjutavaid tegureid. Fookuses on juba väljakujunenud käekirjaga noored kunstnikud, kes on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia ning on saavutanud praeguseks hetkeks Eesti kunstimaastikul teatud tuntuse. Kuna nende loominguga on publik erinevatel näitustel juba tutvunud, siis keskendub raamat sellele, kuidas ja kus nende teosed valmivad. Kunstnike ruumid võivad esineda väga erinevates vormides ja situatsioonides. Seejuures võivad ruumide funktsioonid olla väga kihilised ja läbipõimunud: see võib olla sotsiaalseks lavaks inimeste vahel või koht, kus elada, töötada ja töid eksponeerida või hoopis koht, kus töid ladustada. Kõik need erinevad vormid ja situatsioonid ilmnevad ka intervjuudes kunstnikega, mis on läbi viidud käesoleva raamatu jaoks.

"Kunstnike ruumid" on pilguheit kunstniku igapäevasesse keskkonda. Selle eesmärgiks on pakkuda võimalust näha, kuidas mõjutab ümbritsev ruum kunstnike praktikat ning nende praktika omakorda ümbritsevat ruumi. Intervjuude ja kvaliteetse pildimaterjali põhjal avalduvad kunstiloome tagamaad ning joonistub välja kaasaegse kunstniku tööprotsess. See raamat on ka oluline vahend, mille kaudu kaardistada ja arhiveerida noore põlvkonna eesti kunstnike loomeruume.

Koos teie toetusega saame teha veelgi kvaliteetsema kakskeelse raamatu, mis esindaks eesti kunstnikke ka välisriikides.

Kunstnikud: Kristi Kongi, Anu Vahtra, Paul Kuimet, Laura Toots, Tõnis Saadoja, Laura Põld, Mihkel Maripuu, Mihkel Ilus ja Maarja Tõnisson, Karel Koplimets, Ivar Veermäe, Timo Toots, Kris Lemsalu, Edith Karlson, Jass Kaselaan, Jaanus Samma, Flo Kasearu

Koostajad ja toimetajad: Merilin Talumaa ja Annika Toots

Fotograaf: Kristina Õllek

Kujundaja: Jaan Evart

Raamatu annab välja Eesti Kunstiakadeemia kirjastus koostöös Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega.

Loe veel
Foto: Hooandja veebileht
Foto: Hooandja veebileht
KOLIMINE

Eesti Kunstiakadeemia Vabade kunstide teaduskond kolib käesoleva aasta lõpul Rüütelkonna hoonest Lembitu tänav 10, 10B ja 12 hoonetesse seoses riigi vajadusega võtta kasutusele Kiriku plats 1 hoone aastal 2018, kui Eesti on Euroopa Liidu eesistuja.

Rüütelkonna hoone on teeninud Kunstiakadeemiat väärikalt ja seetõttu plaanib EKA üliõpilasesindus temaga ka vääriliselt hüvasti jätta.

Loe plaanidest lähemalt
Eesti Muuseum kolib Toompealt endisest Rüütelkonna hoonest Kadrioru lossi 1921. aastal. ERM Fk 1706:10
Eesti Muuseum kolib Toompealt endisest Rüütelkonna hoonest Kadrioru lossi 1921. aastal. ERM Fk 1706:10


Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia