Kunstiakadeemia nädalakiri nr 12


AKTUAALSET

Kunstiakadeemia jagas kolm loomepreemiat

Eesti Kunstiakadeemia andis tänavu esimest korda välja loomepreemiad oma loometegevusega aktiivselt tegelevatele õppejõududele tunnustamaks ja väärtustamaks akadeemias õpetavate arhitektide, disainerite ja kunstnike loomingut.

Esimesed 2015. aasta loomepreemiad said:

Teadur Kärt Ojavee

Väljapaistva näitusetegevuse eest disainerina, teatrisse loodud kostüümide ja lavakujunduste ning Rakvere Targa maja nutitekstiilide eest.

Dotsent Indrek Sirkel

Väljapaistva tegevuse eest raamatukujundajana ja rahvusvahelise haardega kirjastuse Lugemik ülesehitamisel, mis oluliselt täiendab eesti kunsti kirjastamise maastikku.

Professor Andres Tali

Väljapaistva loomingulise tegevuse eest, sh isiknäitus [ma:l] Draakoni galeriis.

Eesti Kunstiakadeemia otsustas asutada loomepreemia, mida hakatakse välja andma iga-aastaselt loometegevusega tegelevate teaduskondade õppejõududele, so Arhitektuuri-, Disaini- ja Vabade kunstide teaduskondades. Loomepreemia eesmärk on esile tõsta ja tunnustada EKAs õpetavate kunstnike, disainerite ja arhitektide loomingut.

Kunstiakadeemia andis pidulikul sündmusel teist korda üle ka teaduspublikatsiooni preemia, mille pälvis kunstiteaduse vanemteadur Eva Näripea 2015. aastal ilmunud viie kõrgetasemelise artikli eest, mis käsitlevad Eesti filmikunsti ja selle ruumilisi, kultuurilisi ja majandus-poliitilisi seoseid.

EKA teadusnõukogu märkis ära ka urbanistika professori Maroš Krivy artikli “Greyness and colour desires” ajakirjas Journal of Architecture, milles analüüsitakse värvide kultuurilisi ja poliitilistesi tähendusi Slovakkia sõjajärgsetes paneelelamurajoonides.

Aastalõpuüritusel anti välja ka kolleegipreemiad, mis selgusid akadeemias läbi viidud elektroonilise hääletamise teel. Tulemused on:

Aasta meeskond

Välissuhete osakond: Maria Jürisson ja Sandra-Leena Sule

Aasta kolleeg

Kaido Kruusamets, haldusosakonna peaspetsialist

Aasta tulija

Professor Piret Puppart, moedisaini osakonna juhataja

Aasta tegu

Ruup kõlakojad, sisearhitektuuri osakond

Aasta juht

Professor Anne Pikkov, õppeprorektor

Laureaadid kuulutati välja Eesti Kunstiakadeemia pidulikul aastalõpuüritusel Rüütelkonna hoones 17. detsembril, 2015. 


Palju õnne kõigile laureaatidele ja nominentidele ning indu uueks loominguks!

Loe veel

Vaata lisaks
Loomepreemia laureaat Indrek Sirkel
Loomepreemia laureaat Indrek Sirkel
Kunstiakadeemia arhitektuuri eriala lõpetaja Riin Kersalu magistritöö pälvis esimese loomingulise teaduspreemia

2015. kevadel lõpetanud arhitektuuri ja linnaplaneerimise eriala tudeng Riin Kersalu sai Teaduste Akadeemia teadusauhinna oma lõputöö „Looduse saatkond linnaruumis. Tallinna Loomaaia boreaalium“ eest.

"Loomaaia asukad võiksid liikuda ühest aedikust teise: hommikul võiksid nad olla ühel ekspositsioonipinnal, päeval teisel ja õhtul kolmandal," kirjutab Riin Kersalu Sirbi artiklis ja täiendab:

"Loomaaiad on linnastuva ühiskonna looduse saatkonnad, millel on tohutu potentsiaal suunata ja mõjutada inimeste arvamust loodusest ja loomadest. Traditsioonilised loomaaiad loovad aga konteksti, kus õige sõnum kipub kaotsi minema. Esile kerkib hoopis loomade vangistamise ja elutingimuste küsimus. Liigselt samastudes usutakse, et looma puur peaks olema ilmtingimata kujundatud nagu inimeste eluase – parketi, kahhelkivide ja mööbliga – või oodatakse looduskeskkonna imiteerimist."

Magistritööga on võimalik tutvuda siin
Vaade kaslaste torule. Riin Kersalu
Vaade kaslaste torule. Riin Kersalu
Teaduskonverentsil Teaduste Akadeemias. Foto: TA
Teaduskonverentsil Teaduste Akadeemias. Foto: TA
ERR Lastejaama animeeritud jõulukalender valmis EKA animatsiooni osakonnas

Animatsiooni osakonna bakalaureuse tudengid tegid Rahvusringhäälingu lasteportaalile Lastejaam jõulukalendri. Tudengid elustasid 24 raadiomuinasjuttu, luues igale muinasjutule omanäolise piltjutustuse. Jõulukalendris avaneb läbi detsembrikuu iga päev uus muinasjutufilm.

Kursust juhendas animatsiooni osakonna juhataja, dotsent Ülo Pikkov.

Filme näeb siin
Lastejaama advendikalender
Lastejaama advendikalender
Teadusveebis "Rode altar lähivaates" saab vaadata maali sisse

Niguliste muuseumis ja Eesti Kunstimuuseumi kodulehel on võimalik tutvuda haridusliku ja atraktiivse teadusveebiga “Rode altar lähivaates”, mis avab kahe Hermen Rode töökoja tippteose, Lübecki ja Tallinna kappaltari uksed nii otseses kui ülekantud tähenduses. Projekt on eksponeeritud ka Lübeckis St. Annen-Museum’is Hansa kunsti ja kultuuri suurnäitusel „Lübeck 1500. Metropolis of Art in the Baltic Region“ ning on seal pälvinud suurt ekspertide ja avalikkuse huvi.

Projekt on saanud teoks tänu Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna dotsendile Hilkka Hiiopile.

Loe veel

AVATUD LOENGUD

Fotokursus Tartmusis

Juhendaja EKA fotograafia osakonna

dotsent Laura Kuusk

16.01.-30.01.16

Tartu Kunstimuuseumis toimub 16.01—30.01.2016 fotokursus, mida juhendab kunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia fotoosakonna dotsent Laura Kuusk.

Vaata programmi

NÄITUSED

Vano Allsalu "Järelpõletus"

Vaal Galerii

18.12.15-16.01.16

KAARDID

Vabariigi Presidendi ametiaja lemmikkaardi autorid on Kunstiakadeemia vilistlased Mihkel Virkus ja Karmen Heinmaa

Tänavuse EV Presidendi kantselei pühadekaardid kujundasid Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna hiljutised vilistlased Mihkel Virkus ja Karmen Heinmaa. President Toomas Hendrik Ilves on märkinud, et need on tema ametiaja lemmik jõulukaardid.
Presidendi tervitus Mihkel Virkusele
Presidendi tervitus Mihkel Virkusele
Kunstiakadeemia jagab linnas pühadekaarte

Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna I kursus kujundas taaskord pühadeks tervituskaarte, mida võib leida Tallinna kultuuriasutustest ja erinevatest lokaalidest. Kursuse juhendaja Kaarel Nõmmik andis üliõpilastele ülesandeks luua alternatiivseid jõulukaarte, mis väldiksid tuttavaid klišeesid ning näitaksid mitmesuguseid pühadega kaasnevaid tavasid ja nähtusi.

Nüüd levivadki Tallinnas Eesti Kunstiakadeemia tasuta paketid 27 erineva postkaardiga, mis räägivad söömisest, soovidest, ostuhullusest, puhkamisest, kingitustest, rannarõõmudest jms.

Leia kaardid ja saada sõbrale, vanaemale, vennale, tädile ja vaenlaselegi!

Kaarte võib leida: Noku, EKA fuajee, Tops, Must Puudel, Reede, Sinilind, ETDM, Foody Allen, Les Petites, EKA Galerii, Kumu pood, Nu Nordic, Tali disainipoed

Kaartide autorid on: Elis Kitt, Sander Aavere, Kermo Aruoja, Allan Aug, Eva-Maria Brock, Marleen Eino, Martina Gofman, Vello Lutter, Oskar Mihhailov, Joosep Noorväli, Eva Rank, Johanna Tamm, Nathan Tulve,

Anastassia Tšepaikina, Karl Uibo, Mathias Väärsi.
Trükivärsked kaardid. Foto: GD osakond
Trükivärsked kaardid. Foto: GD osakond
Kunstiakadeemia tootedisaini värskete vilistlaste seinakaardid levivad üle maailma

EKA tootedisaini 2015 vilistlane Markus Marks ja stsenograafia 2010 vilistlane Kairi Kuuskor on loonud ühise tootedisainifirma Bold Tuesday, mille toodang on osutunud suureks ekspordihitiks. Kairi ja Markuse disainitud Bold Tuesday kaarte müüakse mitmele erinevale kontinendile nii veebipoes kui ka näiteks Suurbritannia suurimas maakaartide kaupluses Stanfords ja väikses disainipoes Taanis. Kunstiakadeemia on võtnud Bold Tuesday mängulised ja interaktiivsed kaardid oma meenetekomplekti ja uuel aastal saab nii mõnigi koostööpartner toreda kaardi endale.
Bold Tuesday kaart "Colour Your Travels". Foto: Pascal Erb
Bold Tuesday kaart "Colour Your Travels". Foto: Pascal Erb
Kunstiakadeemia koostööpartnerid on saatnud hulgaliselt tervituskaarte

Head koostööpartnerid on saatnud Kunstiakadeemiale pühade puhul hulgaliselt vahvaid elektroonilisi ja traditsioonilisi pühadekaarte, mida saab näha siin
Tervituskaardid EKA kantseleis
Tervituskaardid EKA kantseleis
Eesti Kunstiakadeemia pühadekaart

Eesti Kunstiakadeemia soovib kõigile sõbralikke pühi ja head tahet uude aastasse! Vaadakem silma!
Autor: Vello Lutter, EKA graafiline disain, I kursus
Autor: Vello Lutter, EKA graafiline disain, I kursus
Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia