Kunstiakadeemia nädalakiri nr 13
Sõbralikku uut aastat ja head tahet tegudesse!



UUDISED

Noor Ehe stipendiaatideks 2015 on Darja Popolitova ja Sofja Hallik

Darja Popolitova (sündinud 1989.a. Sillamäel) ja Sofja Hallik (sündinud 1991.a. Narvas) kaitsesid 2015. aastal Eesti Kunstiakadeemia ehtekunsti erialal magistrikraadi cum laude. Alates sügisest 2015 alustas Sofja doktoriõpet Eesti Kunstiakadeemias, Darja valmistub doktoriõpinguteks väljaspool Eestit.

Mõlema kunstniku loomekäekirja ühiseks nimetajaks on tõsised eksistentsiaalsed teemad, uued materjalid, uued kaasaegsed tehnoloogiad, peen puhas teostus, uus ja ootamatu lähenemine ehtele, mis nende käe all jääb ometi sensuaalseks ja tabamatuks.

SA Noor Ehe stipendiumi suuruseks on tänavu 1500 eurot, mis jaguneb võrdselt kahe stipendiaadi vahel. Stipendiumiga kaasneb ka soolonäituse võimalus. Stipendiumi pidulik kätteandmine toimub aprillis 2016 Narva Kunstiresidentuuri Keskuses Kreenholmi villas, kus kõrvuti kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala suurnäitusega eksponeeritakse eriväljapanekut Sofja Halliku ja Darja Popolitova loomingust.

SA Noor Ehe varasemad stipendiaadid on Ettel Poobus, Nils Hint ja Urmas Lüüs.

SA Noor Ehe on loodud toetamaks värskeid ja väljapaistvaid andeid Eesti ehtekunstis. 
SA Noor Ehe juhatusse kuuluvad Kadri Mälk (asutaja), Piret Hirv, Tanel Veenre ja Tamara Luuk.
Darja Popolitova, fotograaf: Vladimir Ljadov
Darja Popolitova, fotograaf: Vladimir Ljadov
Darja Popolitova METANOIA XIII, pross: stabiliseeritud puit, kunstvaik, teras, hõbe, foto: Darja Popolitova
Darja Popolitova METANOIA XIII, pross: stabiliseeritud puit, kunstvaik, teras, hõbe, foto: Darja Popolitova
Sofja Hallik
Sofja Hallik
Sofja Hallik HOMEOSIS, ripats: marmor, plastik, hõbe, kumm, foto: Sofja Hallik
Sofja Hallik HOMEOSIS, ripats: marmor, plastik, hõbe, kumm, foto: Sofja Hallik
Loe rohkem

Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti üliõpilaste kavandatud ja loodud esitlusstend pälvis Craft Vilniusel preemia

Detsembri algul, 3.-6.12.2015 Leedus toimunud rahvusvahelisel disaini- ja käsitöö messil Craft Vilnius osalesid ka Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna üliõpilased, kelle kujundatud ja ehitatud messiboks pälvis preemia. Messil osales ligikaudu 50 eksponaati erinevatest riikidest, sh kolme Balti riigi kunstiakadeemiad.

EKA boksi lahendus lähtus ülikooli logost, millel on kujutatud Pegasus. Tudengid vormisid logo origami tehnikas ning kogu messi vältel pakkusid külastajatele võimalust osaleda origami töötoas, kus ühiselt valmistati hobuseid Ukraina orbudele. Tiivulisi Pegasuse hobuseid jagati ka kohalikele väikestele ja suurtele messi külastajatele koos spetsiaalselt kujundatud postkaartidega.

Esitlusstendi ehitamiseks kulus kümme tundi ja selle ülespanekus osalesid Eesti Kunstiakademeia ehte- ja sepakunsti üliõpilased Viktorija Domarkaite, Maria Garcia Castillejo, Federica Cogliandro, Hannes Tõnuri, Kelian Luisk ja 
Julia Dolženkova ning ettevalmistuses Eestis lisaks veel Maria Naur, Moonika Kase ja Dora Szabo.

Craft Vilniust külastas üle 900 inimese.

Üliõpilased soovivad tänada oma toetajaid:

LUX Express, Bookinn B&B, Craft Vilnius, Eesti Kunstiakadeemia
EKA stend Craft Vilniusel
EKA stend Craft Vilniusel



Vaata lisaks

Algas kursus kunstiväljal iseorganiseerumisest

Täna algas rahvusvaheline intensiivkursus Iseorganiseerumine kunstiväljal, mis kaasab üliõpilasi Eestist, Leedust ja Taanist. Viie päeva jooksul jagatakse inspiratsiooni erinevate omaalgatuslike praktikate näidetest ja loomingust. Kursuse käigus valivad osalejad omale teema ja koostööpartnerid, kellega ühiselt hakatakse oma projekti tegema. Kursuse jooksul toimuvad õhtused 2-tunnised seminarid, kus kursusel osalejad tutvustavad enda kunsti ning saavad tagasisidet kaasosalejatelt ja noortelt praktikutelt Rundum Artist-Run Space’ist, eesti kunstiprofessionaalidelt ning väliskülalistelt Leedust või Taanist.

Intensiivkursusele järgneb 14-nädalane põhikursus, mille raames antakse noortele kunstnikele vajalikud tööriistad kunstiväljal toimimiseks. Iga kahe nädala tagant toimuvad kohalikud (näituse)projekti kohtumised, kus presenteeritakse juhendajatele projektide arengut. Kursuse jooksul käsitletakse järgmisi teemasid: enda positsioneerimine kunstiväljal, residentuurid, omaalgatuste elluviimise võimalused, kunstiprojektide eelarvete koostamine, sponsorlus ja stipendiumid, visuaalne kommunikatsioon, avalik esinemine, autoriõigus jm.

Kursus Iseorganiseerumine kunstiväljal toimub koostöös Eesti Kunstiakadeemia, Taani Kuningliku Vabade Kunstide Akadeemia, Vilniuse Kunstiakadeemia, Leedu Interdistsiplinaarsete Kunstnike Liidu, Rundum Artist-Run Space’i, Diakron platvorm-stuudio ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega.

Valikaine toimumist rahastab Nordplus Horizontal.
Pildil intensiivkursus Rundumi ruumides, foto: Olivia Verev
Pildil intensiivkursus Rundumi ruumides, foto: Olivia Verev
AVATUD LOENGUD

Iseorganiseerumine kunstiväljal

Rasa Kavaliauskaitė

Marie Thams

08.01.2016 kl 18.00

Rundum Artist-Run Space

Pärnu mnt 154, Tallinn

Reedel, kl 18.00 peavad rahvusvahelise intensiivkursuse Iseorganiseerumine kunstiväljal raames Rundum Artist-Run Space'is Pärnu mnt 154 avaliku loengu Rasa Kavaliauskaitė ja Marie Thams

Rasa tutvustab Leedu projektiruumi Malonioji 6 ja Marie Thams enda kunstipraktikat.

Loengud on tasuta ja kõigile avatud.

Seminar „Ajalookirjutuse uued väljavaated“

Prof. Marek Tamm (Tallinna Ülikool)

27.01.2016 kl 16.00

EKA Kunstiteaduse instituut

Suur-Kloostri 11, ruumid 103–104

Algab seminaride seeria „(Kunsti)ajalooloome. Ümberkirjutamise küsimusi“

2015. aastast alates tegeleb EKA Kunstiteaduse instituut uurimisprojektiga „Kunsti ajaloostades: kunstiajaloo-alane teadmisloome Eestis muutuvate ideoloogiate ja distsiplinaarsete arengute ühisväljal“. Uurimisgrupi silmis on historiseerimine/ajaloostamine kui probleem humanitaariale aga kindlasti üldisemalt huvipakkuv. Käesolev seminaride seeria soovibki arutleda ajaloostamise vajaduse ja protseduuride üle, nagu ka selle üle, miks ja kuidas kord juba „ära seletatud“ sündmusi (milleks humanitaar peab ka kirjanduse, muusika, kunsti- ja/või visuaalkultuuri objekte) „ümber kirjutatakse“. Kas (...-)ajaloolane ongi see, kes sündmuse alles loob? Kas tänapäeval on minevikusündmuste käsitlemine pelk akadeemiline traditsioon või on ühiskonnal selle järele vajadus? Kuidas seda vajadust sõnastada ja seletada? Miks ja kuidas erinevad täna kirjutatud ajalood 50 aastat tagasi kirjutatud ajalugudest? Kas ja kuidas erineb nn pärisajalookirjutus kunsti(de)ajaloo kirjutusest?

Esimene seminar kannab nime „Ajalookirjutuse uued väljavaated“, esinejaks prof. Marek Tamm (Tallinna Ülikool). Seminar toimub 27. jaanuaril 2016 kl 16 EKA kunstiteaduse instituudis (Suur-Kloostri 11, ruumid 103–104)

Vajalik registreerumine ja materjaliga eeltutvumine!

Loe edasi

Doktorant Rait Rosina näitus

„Põika kui pagulane!“

Haapsalu Linnagalerii

6.-31.01.2016

Avamine 6.01.16, kell 16.00
Põika kui pagulane, Rait Rosin
Põika kui pagulane, Rait Rosin
Sandra Kossorotova isikunäitus

"hool. väärtus. võim. kontroll"

EKA Galerii, Kunstihoone sisehoovis

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

09.01-30.01.2016

T-L 12:00-18:00

Avamine 8.01.16 kl 19.00

Avamisel mängib muusikat Artjom Astrov.

Lisainfo lähiajal!
Sandra Kosorotova Care
Sandra Kosorotova Care
Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia