Kunstiakadeemia nädalakiri nr 14


UUDISED

Jaanuari lõpus käivitub koolinoortele EKA Õpilasakadeemia

EKA Õpilasakadeemia on mõeldud gümnaasiumi- ja kutsekoolinoortele, keda huvitavad arhitektuuri, disaini, kunsti ja kunstiteaduse valdkonnad.

EKA Õpilasakadeemia annab noortele võimaluse tutvuda Kunstiakadeemia erialadega, et saada aimu siinsete distsipliinide eripäradest ja toimimispõhimõtetest ning huvi korral teha informeeritud valik õiges suunas. Programm sisustatakse ateljeede, stuudiote, ettevõtete ja muuseumide külastuste, loengute, filmide või praktiliste töötubadega, läbiviijateks EKA õppejõud, tudengid ja vilistlased. Kõik tegevused on osalejatele tasuta. Esimesed tunnid toimuvad juba jaanuari lõpul. Rohkem infot

Eesti disainihariduse kvaliteet on maailmas jälle silma jäänud


Tuntud ja paljuloetud Itaalia disaini ja arhitektuuri väljaanne Domus reastas 2016. aasta 50 Euroopa parimat disaini- ja 50 arhitektuurikooli, nende seas ka Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli inglisekeelne ühismagistriõppekava Design&Engineering (Disain ja tootearendus), mille üks algatajaid on EKA strateegilise disaini professor Martin Pärn.

Kolmapäeval, 13. jaanuaril kell 14.00 on kõigil huvilistel võimalus minna kuulama disaini ja tootearenduse õppekava üliõpilaste ettekandeid teemal "The Future of Retail, the Concepts of How We Buy and Sell Tomorrow", Kultuurikatla väikses saalis, Põhja pst 27a. Esitlusele tulevad projektid rõivatööstuse (koostöö Baltika Grupiga), meditsiini (koostöö Sotsiaalministeeriumiga) ja toitlustuse valdkonnast. Vaata lähemalt

Domus link

Design&Engineering veeb


Tänavuse Edmund Valtmani nimelise stipendiumi pälvis graafika tudeng Kristina Mirjam Villand

Tänavune Eesti Rahvuskultuuri Fondi Edmund Valtmani nimeline stipendium, millele võivad kandideerida kuni 30. aastased graafikud või graafikatudengid, määrati Eesti Kunstiakadeemia graafika eriala II kursuse üliõpilasele Kristina Mirjam Villandile.

Preemia anti stipendiaadile üle 13. detsembril 2015 Mustpeade majas ning preemia suurus on 440 eurot.

Žürii tõstis Kristina Mirjam Villandi tööde puhul esile tema mitmes suunas liikuvat väljenduslaadi, milles katsetatakse sisu ja vormi kooslusi, et luua uusi tähendusi ja tõlgendusi.

Edmund Valtmani Fondi haldab Eesti Rahvuskultuuri Fond.
Kristina Mirjam Villandi teos
Kristina Mirjam Villandi teos
Kristina Mirjam Villand. Foto: Liina Siib
Kristina Mirjam Villand. Foto: Liina Siib
NÄITUSED

Õhurõhk

Disaini- ja Arhitektuurigalerii

Pärnu mnt 6, Tallinn

13. – 28.01.2016

Avamine 12.01.2016 kell 18:00

"Õhurõhk" on Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti ja tootedisaini osakondade ning ettevõtte Magnetic MRO vaheline koostööprojekt. Näitusel on eksponeeritud lennuki varuosadest tehtud interaktiivsed kineetilised objektid. Loe lisaks


Rundum Prooviruum: Kristin Reiman

idle time disquiet

12.01-17.01.2016

Rundum artist-run space, Pärnu mnt. 154

Avamine 12.01.2016 kell 18.00

Teisipäeval, 12. jaanuaril kell 18 avab Kristin Reiman Rundum artist-run space’is näituse idle time disquiet. Kell 18:30 järgneb vestlus kunstnikuga.

Kristin Reiman (1992) õpib Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri osakonnas, on viibinud vahetusõpingutel Antwerpeni Kuninglikus Kunstiakadeemias ja olnud praktikal Eesti paviljonis 56. Veneetsia Biennaalil. Alates aastast 2012 on ta aktiivselt osalenud näitustel nii Eestis kui ka välismaal, sealhulgas Leedus ja Belgias.

Lisainfo
Näituse plakat
Näituse plakat
Jaana Päeva

KOTID. AINULT UNISTAJATELE / BAGS. FOR DREAMERS ONLY

HOP galerii Tallinn

15.01.- 02.02. 2016

Avamine 14.01.2016 kell 17.00

14. jaanuaril avab Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti, aksessuaari ja köitedisaini külalisdotsent Jaana Päeva isikunäituse Kotid, Ainult unistajatele/Bags. For Dreamers Only

Näitus on osa doktoritööst „Nähtav nähtamatu praktika. Kotidisain ja tootmine Eestis“. Uurimistöö keskseks küsimuseks on: millised kategooriad kujundavad käekoti kui tarbeeseme positsiooni visuaalse märgina ning mõjutavad representatsiooni relevantsust tulevikus? Näituse märksõnadeks on vastandlikud „nähtav“ ja „nähtamatu“, esitlusele tulevad novelty kotid. Selle terminiga tähistatakse kontseptuaalselt, konstruktsiooniliselt/ tehnoloogiliselt või ka vormilt ning materjalivalikult uuendusliku lahendusega kotte. Et argisest eristuda on tegu mitte tänava-, vaid õhtukottidega. Eeskujuks 1920.-1930. sürrealistlikud uuendusliku vormi ja siluetiga novelty kotid.Kotid on loodud kriitilise disaini positsioonilt ning esitavad väljakutse esemete eeldatavale tarberollile igapäevaelus.

Vaata lisaks

Sandra Kosorotova

Isikunäitus hool. väärtus. võim. kontroll

EKA Galerii

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

8. - 30.01.2016

EKA doktorant Rait Rosin

Põika kui pagulane!

Haapsalu Linnagalerii

6.-31.01.2016

EKKMi rändnäitus “Kohatu” lõpetab Elvas

EKKM RATASTEL

rändnäitus

“KOHATU”

Kultuurikeskus “Sinilind”, Kesk 30

Raekoja saal, Elva Linnavalitsus, Kesk 32

Matkakeskuse avatud ateljee, Pargi 2

Näituse avamine REEDEL, 15. jaanuaril kell 18:00

Näitus on avatud 16. jaanuar - 21. veebruar, teisip. – pühap. 12—19

kunstnikud: Kristiina Hansen, Flo Kasearu, Eve Kask, Paul Kuimet, Marco Laimre, Tanel Rander, Tõnis Saadoja, Silja Saarepuu & Villu Plink, John Smith

kuraatorid: Marten Esko & Anders Härm

erikülaline Elvas: ;paranoia publishing group ltd.

haridusprogrammi koostaja: Anu Lüsi (Kumu Hariduskeskus)

haridusprogrammi läbiviija: Liisa Kivi (EKKMi kunstikool)

graafiline disain: Mikk Heinsoo

tehniline tiim: Neeme Külm, Johannes Säre, Kadri Villand

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum jätkab oma ringreisi Eestis näitusega “Kohatu”. Kuressaare, Rapla, Valga ning Kunda järel on viiendaks ja ühtlasi viimaseks peatuskohaks Elva, kus näitus toimub erandlikult kolmes erinevas galeriiruumis: kultuurikeskuse “Sinilind” fuajees, Linnavalitsuse saalis ning Matkakeskuse avatud ateljees. Erikülalisena osaleb Elva etapil rahvusvaheline suuremat sorti kirjastuskorporatsioon ;paranoia publishing group ltd..

“Kohatu” on EKKMi ajaloo esimene rändnäitus. Tegu on eksperimendiga, mille raames üritab institutsioon muuta ennast talveperioodiks teatud punktidega tähistatavaks trajektooriks, mis tõmbab üle Eesti ühe kujuteldava kõverjoone.

Loe pikemalt

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia