Kunstiakadeemia nädalakiri nr 15


UUDISED

Garage48 Design sündmusel Kunstiakadeemias osutus võitjaks lohaka inimese kiirgarderoob

Möödunud nädalavahetusel (15.-17. jaanuaril) toimus Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonnas Garage48 Design, mille käigus leiutasid EKA erinevate erialade tudengid lahendusi igapäeva probleemidele ning valmistasid pühapäevaseks finaaliks füüsilised prototüübid. Peaauhinna võitis kiirgarderoob “Chairdrobe” lohakile jäänud riiete ja esemete hoidmiseks. Meeskonnas osalesid erinevate erialade tudengid: Lisette Eriste, Mariette Nõmm, Delija Thakur, Maria Muuk, Andree Paat, Teele Koel ja Evgeniya.

Töö käis kaheksas meeskonnas, mille moodustasid tudengid sisearhitektuuri, graafilise disaini, moedisaini, keraamika, nahakunsti ning tekstiilidisaini erialadelt.

Žürii koosseisus Kristjan Lepik – Tark Investor, Uku Kristjan Küttis – AKU, Toomas Tammis – EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan, Indrek Narusk - GrabCAD / Viks, Elise Sass – Microsoft, Priit Salumaa – Mooncascade, Garage48 valis võitja tiimiks “Chairdrobe” ning eriauhinnad anti meeskondadele “Matt”, “Kuupesa” ning “Cupgrip”.

Lisaks valmistati multifunktsionaalne rattakott /seljakott “Lunchbag”, volditav piknikumaastik "Kompu", soojustandev seinaelement “Lämmi” bussipeatustesse, suuremaks tehtav vineerist seljakott "Koffr", purgi tassiks tegev sang "Cupgrip".

Vaata galeriid
Chairdobe tiim esitlusel. Foto: Renee Suurkaev, ERR
Chairdobe tiim esitlusel. Foto: Renee Suurkaev, ERR





**

EKA tudengid tahavad muuta Tapa sõjaväelinnakut hubasemaks

Eesti kunstiakadeemia arhitektuuri ja linnaplaneerimise üliõpilased uurisid võimalusi, kuidas Tapa sõjaväelinnaku elukeskkonda paremaks ja huvitavamaks muuta.

Kolm päeva uurisid EKA tulevased arhitektid Tapa sõjaväelinnaku eluolu ja tegid ettepanekuid selle arendamiseks. Linnakut ootab ees laienemine ja uute arhitektuursete, linnaehituslike ning maastikuarhitektuuriliste lahenduste rakendamine võimaldaks sealset elukvaliteeti parandada

Kaitseväelased olid pakutud lahendustest meeldivalt üllatunud.

Milliseid tulevikuvisioone ning lahendusi tudengid välja pakkusid, saab täpsemalt vaadata ja kuulata neljapäeval, 21. jaanuaril kell 14 EKA arhitektuuri osakonnas, Pikk 20, III korrus.

Workshoppi juhendasid arhitektid Ralf Lõoke ja Andro Mänd.

Loe rohkem ja vaata videolõiku

Käivitus EKA Õpilasakadeemia, uus seiklus juba uuel nädalal!

Möödunud reedel käivitus EKA Õpilaskadeemia, mis annab koolinoortele ja teistele õpihimulistele võimaluse tutvuda erinevate EKA erialadega.

EKA Õpilasakadeemia programm sisustatakse stuudiote, ettevõtete ja muuseumite külastuste, loengute, filmide või praktiliste töötubadega, läbiviijateks EKA õppejõud, tudengid ja vilistlased. Kõik tegevused on osalejatele tasuta.

EKA Õpilasakadeemia raames on tulemas järgmised üritused:

Disainiteaduskond:

23. jaanuar kl 12.00-13.30 Ehte- ja sepakunsti osakonna näituse “Õhurõhk”külastamine Disaini- ja Arhitektuurigaleriis. Giidiks ehte- ja sepakunsti osakonna dotsent Nils Hint.

Näitusel käsitletakse hetkel aktuaalseid lennundusega seotud küsimusi. Eksponeeritud objektid ja installatsioonid on valminud koostöös sepakunsti ja tootedisaini tudengite vahel. Projekti üheks eesmärgiks on tuua kokku erineva taustaga loojad ning soodustada osakondade vahelist koostööd.

Kogunemine kl 12.00 Disaini- ja Arhitektuurigaleriis Pärnu mnt 6

Arhitektuuriteaduskond:

30. jaanuar – kl 11.00-14.00 Giidiga “Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti” näitusekülastus Eesti Arhitektuurimuuseumis, vestlusring ühe näitusel osaleva sisearhitektiga ja praktiline sisearhitektuuri töötuba. Läbiviijaks Arhitektuurikooli juhataja ja õpetaja Kaire Nõmm.

Külastajaid ootab muuseumi keldrisaalis ebaharilik keskkond, mille märksõnadeks on pimedus, valgus, soojus, külmus, heli ja vaikus – ruumi loomise baasmaardla.

http://www.arhitektuurimuuseum.ee/naitus/wunderlich-2/

Kogunemine kl 11.00 Eesti Arhitektuurimuuseumi (Rotermanni Soolaladu) fuajees, Ahtri 2

Vaata kogu programmi

Video

Loodi üle-eestiline õppurite äriideede arendust toetav eelinkubatsiooni mudel

Eelinkubatsiooni mudeli rakendamine on osa tegevusest „Ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe süsteemne arendamine kõigil haridustasemetel“ (EETA). EETA eesmärk on kujundada noortes ettevõtlikku hoiakut ja arendada praktilist ettevõtlusõpet kõigil haridustasemetel, sh arendada valdkondade- ja rahvusvahelisi ning rühmatöö õppevorme.

Eelinkubatsiooni käigus arendavad noored oma idee ärimudeliks. Mudelit rakendatakse semestripõhiselt ja see on avatud kõigile kõrg- ja kutsekoolide õppuritele. Alustatakse inspiratsiooniseminaridega uute ideede leidmiseks. Sellele järgneb idee ja meeskonna arengut toetav neljakuuline praktiline koolitus. Meeskonnad saavad tuge mentoritelt ja valdkonnapõhist nõustamist. Iga semestri lõpus toimuval võistlusel esitlevad meeskonnad oma ärimudelit. Õppuritele on kõigis tegevustes osalemine tasuta.

Osalevad kõrgkoolid Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Estonian Business School, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Kunstiakadeemia ja Eesti Maaülikool teevad tihedat koostööd kutse- ja rakenduskõrgkoolidega.

Eelinkubatsiooni avaüritused toimuvad Tallinnas ja Tartus:

29.‒31. jaanuarini on Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis koostöös Digixiga arendusnädalavahetus „Loomehäkk"

18. veebruaril on Athena Keskuses Tartu Ülikooli inspiratsioonipäev „Ideede Raju. 100 ideed, mis muudavad maailma”

22. veebruaril toimub Tallinna Tehnikaülikooli Mektory saalis inspiratsiooniöö „How to start up 2016 – Ideede Öö“.

Loe rohkem

Tallinna 21. Kool tunnustas oma kunstinädala alusepanijaid

11. jaanuaril, 30. kunstinädala avapäeval, avas Tallinna 21. Kooli direktor Meelis Kond koolimaja aatriumis kunstinädala ajaloos jälje jätnud isikute, traditsiooni aluspanijate, teenekate esinejate ja korraldajate auks plaadid. Jalajäljega tahvlid avati kunstnike Enn Põldroosi, Andres Toltsi, Jüri Arraku, Mart Kalmu ning koolipoolsete eestvedajate, direktor Arvo Tamsare ja õpetaja Tiina Meeri aktiivse tegevuse märgiks kunstinädalate traditsiooni algatamisel ja hoidmisel. Samast koolist on võrsunud mitmeid tublisid Eesti Kunstiakadeemia vilistlasi ja praeguseid tudengeid.

AVATUD LOENGUD

EKA Disainiteaduskond

Kolmapäevased avatud loengud 2016

Kell 17.30 ruum 426

Kuraator-moderaator Tanel Veenre

Disainiteaduskond alustab taas oma kolmapäevaseid avatud loenguid

Sel kolmapäeval, 20.01. astub auditooriumi ette Robert Kõrvits, digiturundusagentuuri Pingpong Marketing juht.

Kuidas teha müügile orienteeritud digiturundust, mis on samas ka maksimaalselt automatiseeritud. Ja kuidas seda teha ka piskuga. Usun, et oma tööde müük on kõige motiveerivam ja kunstnikud pole nii rikkad, et raha eest teha omale imagoreklaami. Automatiseeritus tähendab kahte olulist apekti – nagunii on tuhat asja vaja teha ja enda turundamine ei saa vôtta lõviosa ajast ning teiseks annab see juurde mõõdetavust ja põnevat sisendit sellest, mis publikule korda läheb. Seega – ausalt kommertslik lähenemine. Heast kunstnikust on parem vaid hea ja rikas kunstnik :)

Kõik huvilised on oodatud kuniks ruumi jätkub!

Vaata kogu kava

NÄITUSED

Jaana Päeva

Kotid. Ainult unistajatele / Bags. For Dreamers Only

15.01.- 02.02. 2016

Hop galerii


Tallinn 
Hobusepea 2

14. jaanuaril avas Kunstiakadeemia nahakunsti dotsent, kunstnik Jaana Päeva HOP galeriis näituse “KOTID. AINULT UNISTAJATELE / BAGS. FOR DREAMERS ONLY”.

Jaana Päeva on nahakunstnik, kes on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia kunstimagistrina (2001) ning jätkab õpinguid EKA doktoriõppes. Kunstnikuna tegutseb ta aastast 1998, olles osalenud arvukatel näitustel nii Eestis kui mujal maailmas. Näitus Hop galeriis on osa Jaana Päeva doktoritööst „Nähtav nähtamatu praktika. Kotidisain ja tootmine Eestis“. Uurimistöö keskseks küsimuseks on: millised kategooriad kujundavad käekoti kui tarbeeseme positsiooni visuaalse märgina ning mõjutavad representatsiooni relevantsust tulevikus?

Loe veel
Jaana Päeva
Jaana Päeva
EKA ehte- ja sepakunsti ning tootedisaini tudengite näitus

Õhurõhk

13. – 28.01.2016

Disaini- ja Arhitektuurigalerii

Pärnu mnt 6, Tallinn
Mugavuspagulane. Autorid: Johann Põldra, Artur Leete. Pildil: Solveig Jahnke. Foto: Lylian Meister
Mugavuspagulane. Autorid: Johann Põldra, Artur Leete. Pildil: Solveig Jahnke. Foto: Lylian Meister
Sandra Kosorotova

Isikunäitus hool. väärtus. võim. kontroll

EKA Galerii

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

8. - 30.01.2016

Mees, kes koosnes stiilist. Alo Hoidre 100

Eesti Rahvusraamatukogu

Tõnismägi 2, Tallinn

15.01.-05.03.2016

EKA legendaarse graafikaprofessori Alo Hoidre 100. sünniaastapäeva näitus

Eesti Kunstiakadeemia eelkäija, Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi legendaarse graafika professori Alo Hoidre 100. sünniaastapäeva tähistamiseks avatakse täna, 15. jaanuaril kell 16 Eesti Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis näitus „Mees, kes koosnes stiilist. Alo Hoidre 100“.

Alo Hoidre (1916–1993) oli viljakas vabagraafik, raamatuillustraator, maalija ja silmapaistev graafika professor Eesti Kunstiakadeemias. Tema loomingust võib leida ka plakateid ja tarbekunstiteoste kavandeid. Eesti graafikas tõusis Hoidre esile 1960. aastatel, mil ta kogus tuntust energilise kunstiuuendajana, mõtles piiridest välja, viis edasi ja avardas tollase graafika väljendusvõimalusi. Tema meelisalaks kujunes litotehnikas vabagraafika.

“Hoidre oli 1941 üks esimesi EKA eelkäija Riigi Kõrgema Kunstiooli lõpetajaid ja ERKI legendaarne graafikaprofessor aastatel 1944-82. Mees, kes rangest stalinismist arenes küllatki mõnusaks ja liberaalseks noorte innustajaks, ” meenutab EKA rektor akadeemik Mart Kalm, kes on ülikooli ajalugu läbi ja lõhki uurinud.

Loe veel
Näituse kutse
Näituse kutse
EKA doktorant Rait Rosin

Põika kui pagulane!

Haapsalu Linnagalerii

6.-31.01.2016

Tartu graafikafestival: "Kunsti Näitus"

Tartu Kunstimaja

13.01. - 07.02. 2016

RAAMATUD

Emeriitprofessor Leonhard Lapin esitleb raamatut

"Olejad ja minejad"

Mälestusi ja mõtisklusi

Teisipäeval, 19. jaanuaril 2016, kell 18.00 esitleb Eesti Kunstiakadeemia kauaaegne ja erakordne õppejõud, emeriitprofessor Leonhard Lapin oma raamatut "OLEJAD JA MINEJAD" Mälestusi ja mõtisklusi. Esitlus toimub ART SPACE galeriis, Tallinnas, Maakri 21. Kõik heasoovlikud inimesed on oodatud!

Lisaks raamatu tutvustamisele loeb autor Albert Trapeeźi erootilist luulet ja reggae muusikat esitleb kunstnik ja DJ Tarrvi Laamann.
Raamatu esikaas
Raamatu esikaas
HÜVASTIJÄTT

Emeriitrektor Jaan Vares

27.08.1927-16.01.2016
Rector Emeritus Jaan Vares. Foto: Karel Koplimets 2007
Rector Emeritus Jaan Vares. Foto: Karel Koplimets 2007
16. jaanuaril lahkus meie hulgast Kunstiinstituudi kauaaegne rektor, tänase Kunstiakadeemia emeriitprofessor, kujur Jaan Vares.

Valgas 1927. aastal sündinud Vares õppis skulptuuri pärast sõda Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis Anton Starkopfi käe all. Seejärel oli ta aspirantuuris Leningradi I. Repini nimelises Kunstiinstituudis, kuulsa Peterburi Kunstiakadeemia järglases, kus kaitses 1956 skulptuurirühmaga Põlevkivikaevurid kunstiteaduse kandidaadi kraadi.

Vares kuulus nende eesti noorte haritlaste hulka, kelle sulaaja põlvkonnavahetus esile tõstis. Noor skulptuuriõppejõud Vares polnud veel dotsentki, kui 1959 sai temast Moskvasse tagasi läinud Friedrich Lehe asemel Kunstiinstituudi rektor. Sellesse ametisse jäi ta 30 aastaks, kuni 1989. Rektorina oli Vares ettevaatlik, kuid tudengeid hoidev. Tema ajal kasvas 1960.-70. aastatel Kunstiinstituudist välja mitu põlvkonda uskumatult uuenduslikke kunstnikke, arhitekte ja disainereid, tänaseid klassikuid. Tänu Varesele oli Kunstiinstituut Eesti esimene kõrgkool, kuhu tuli märkimisväärselt välisüliõpilasi ja mille enamik tudengeid sooritas praktika välismaal. Vares võitles välja vana Kunsttööstuskooli Tartu mnt hoone ümberehituse ja laienduse moodsaks Kunstiinstituudiks.

Vares ei jätnud loomingut unarusse ja viljeles realistlikku skulptuuri. Tabava modelleerijana jäädvustas ta nii lähedasi, kunstiinimesi kui nõutud tegelasi.

Rektor Varese elutöö kestab edasi tänases Eesti Kunstiakadeemias.

Eesti Kunstiakadeemia

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Kujurite Ühendus

Järelhüüe: Rektor akadeemik Mart Kalm

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia