Kunstiakadeemia nädalakiri nr 19


UUDISED

Eesti kaasaegset kunsti tutvustav Facebooki-leht "Üks kunstiteos päevas" kogub hoogu



Facebookis on nüüdseks paari nädalaga kogunud juba üle 600 like'i värske lehekülg "Üks kunstiteos päevas", mis tutvustab iga päev ühe kaasaegse eesti kunstniku teost koos autori saatetekstiga.

Lehekülg on loodud Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna töötoa raames, kus lahati kunstikommunikatsiooni probleeme. Lehe eesmärgiks on pikemaajaliselt toimiv kunstikanal, mis tutvustaks kaasaegset eesti kunsti uuele publikule.

Teose valikul jätavad lehekülje moderaatorid kunstnikule vabad käed ning üheks lehe autorite sooviks on anda teosele isiklikum mõõde kunstniku saatekommentaari kaudu. Lisainfona antakse ülevaade teose tehnikast, mõõtmetest ja loomisaastast, samuti jagatakse viidet autori kodulehele.

Lehekülje autor on graafilise disaini tudeng Tuuli Velling, modereerimist jätkavad Kunstiteaduse Instituudi tudengid Mari-Liis Vanem ja Liis Pajuväli.

"Üks kunstiteos päevas" tervitab uusi liitujaid: www.facebook.com/ykskunstiteos

Lisainfo: ykskunstiteos@gmail.com
Üks kunstiteos päevas
Üks kunstiteos päevas
Ekspeditsioon polaarruum

Mis toimub polaaraladel? Kuidas globaalne kliimasoojenemine mõjutab nii Arktikat kui Antarktikat? Mida polaaralad meile täna pakuvad ja millist teadustööd seal tehakse? Kuidas inimesed ekstreemsetes tingimuses toime tulevad ja millist ruumi enda ümber vajavad?

Polaararhitektuuri töötuba pakkus arhitektidele, disaineritele ja teadlastele üheskoos võimaluse kavandada oma polaarjaam, mis arvestab ekstreemsete ilmastikuoludega ning loob head tingimused elamiseks ja teadustööks.

Loe edasi
Foto: Kristel Alliksaar
Foto: Kristel Alliksaar
AVATUD LOENGUD

Robert Vierlinger

18.02.2016 kell 18

Kanuti gildi SAAL
Vierlinger
Vierlinger
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarjas esineb sel neljapäeval, 18. veebruaril Robert Vierlinger /Austria - Bollinger+Grohmann / nformations

Loeng toimub kell 18 Kanuti Gildi SAALis (Pikk 20, Tallinn)

Robert Vierlinger on valdkondadeülene konsultant ja teadlane. Ta on kaasalgatanud Viini Rakenduskunsti Ülikoolis mitmeid teadusprojekte arhitektuuri ja tehnoloogia vallas. Tema uurimisteemadeks on digitaalse disaini representeerimine, multimodaalsed optimiseeringud, tootmis-tehnoloogilised arengud ja materjali intelligentsus. Samuti konsulteerib ta Bollinger+Grohmann inseneribüroos disaini- ja optimiseerimisvallas nii rahvusvahelisi võistlusprojekte kui ka ehituses olevaid hooneid. Robert õppis arhitektuuri Delftis ja Viinis, viimati Hani Rashidi stuudios Viini Rakenduskunsti Ülikoolis ja peab hetkel loenguid mitmetes rahvusvahelistes disainiülikoolides.

www.bollinger-grohmann.com

www.nformations.com
nformations makett TAB2015 kuraatornäituselt "Body building". Foto: Tõnu Tunnel
nformations makett TAB2015 kuraatornäituselt "Body building". Foto: Tõnu Tunnel
Disainiteaduskonna avatud loeng:

Ian Lambert

17.02.2016 kl 17.30

Estonia pst 7, rm 426

Head of Art, Design & Communication School of Arts & Creative Industries

Edinburgh Napier University

Tendences in industrial and craft processes in UK

Kunstiteaduse avatud loeng:

Orit Gat

“If it looks like zeitgeist, it might be anxiety”

“Mis tundub nagu ajastu vaim, võib olla ärevus”

Teaduste Akadeemia saal, Kohtu 6

Tallinn

Balti Paviljon:

Fosforiididebatt

Arhitektuurikatlas

15-21.02.2016

Nädalapikkune üritustesari tõstab küsimuse sellest, kas arhitektuuril ja elukeskkonnal võib olla ühiskondlikult tähtsate otsuste juures läbipaistva ja avaliku arutelu algatamises võtmeroll – tuues esile kaasaegse ehitatud keskkonna keeruka tervikpildi ja mõistes infrastruktuuri osana sellest avalikkusest.

80-ndatel Fosforiidisõja nime all kuulsaks saanud protestid vastandusid suurvõimu juhitud industrialiseerimislainele ja rahvuslik identiteet joondus keskkonnakaitsele, millest kujunes välja oluline moment taasiseseisvumisliikumises. Selle ajalukku vajunud sündmustiku põhjalt on võimalik jõuda kaasaegsete, samadel ainestel toimuvate arutelude jälgedele. Erineva valdkonna ekspertide ettekannete kaudu uurime, kuidas ristub poltiitika, kodanikuühiskond, tehnoloogiline innovatsioon, geoloogia ja infrastruktuur üheks keerukaks nähtuseks nagu kaevandamine ning millised on arhitektuuri võimalused tagajärgedesse sekkumiseks.

Vaata programmi
Fosforiit
Fosforiit
NÄITUSED

KÖÖK.

Muutuv ruum, disain ja tarbekunst Eestis

20.02.-15.05.2016

ETDM, Lai 17

Avamine 19.02. kl 17

Koduköök on viimase saja aasta jooksul teinud ruumina läbi suure arengu. Tänase köögi lähteideed lähevad oma põhijoontes tagasi 20. sajandi algusesse, kui senise ruumiloogika ja funktsioneerimise põhimõtted vahetas välja moodsatel alustel kujundatud köök.

Näituse kuraatoriks on EKA kunstiteaduse vilistlane ja õppejõud Kai Lobjakas, kujundajaks Arhitektuuribüroo 3+1 arhitektid, graafiline disain EKA graafilise disaini osakonna juhataja, dotsent Indrek Sirkel.

Loe edasi
Ilja Suurmets / Mööblieksperimentaalvabrik Standard. 1969
Ilja Suurmets / Mööblieksperimentaalvabrik Standard. 1969
Andres Tali isiknäitus

“Tantsib”

Tartu Kunstimajas

Tartu

11.02.– 06.03.2016

Meri-Kris Jaama ja Johanna Jõekalda

ühisnäituse “Psühhotektoonika”

5.-27.02.2016

EKA Galerii, Vabaduse väljak 6/8

Tallinn

Robin Nõgisto

Isiknäitus „Pildid Näituselt“

Hobusepea galeriis, Hobusepea 2

Tallinn

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia