Kunstiakadeemia nädalakirja juubelinumber 20


UUDISED

Eesti Disainerite Liit ja Disainiöö kuulutavad 23.veebruari DISAINIPÄEVAKS

Vabariigi aastapäeva eel mõtiskletakse tavapäraselt rohkem oma kodust, maast ja rahvast. Tuntakse uhkust eestimaalaste väljapaistvate saavutuste ja andekate talentide üle, kelle looming inspireerib ning elu nauditavamaks, lihtsamaks või esteetilisemaks muudab, majandust ja kultuurielu ergutab ning Eestit maailmas esindab.

Eesti Disainerite Liit koostöös Disainiööga on otsustanud 23. veebruari kuulutada DISAINIPÄEVAKS, ehk päevaks, mil tunnustatakse tublisid ja andekaid disainereid, kutsudes üles kõiki soetama nende loomingut.

"Kvaliteetsetest materjalidest nutikad ja kaunid kauakestvad tooted, mis on valmistatud disainerite endi või nende väikefirmade poolt Eestis, annavad emotsionaalse laengu ning eristuvad kindlasti oma väega anonüümsest masstoodangust, mille eetiline päritolu tihti ebaselge on. Olgu iga väiksemgi kodumaise toote ost hooandjaks töökatele disaineritele ja pisitootjatele!" kirjutatakse üleskutses.

Algatajad loodavad, et DISAINIPÄEVAST saab tore traditsioon, mil Eesti inimesed tutvuvad kohalike disainerite loominguga ning meie elukeskkonda väärtustavad aina rohkem Eestis disainitud tooted.

Iga külastaja, kes 23.veebruaril ostab Eesti Disaini Majast vähemalt 25 EUR eest Eesti disaini või tellib tooteid “estoniandesignhouse” veebipoest saab kingituseks disainiraamatu.

EDM galerii ja stuudiod on külastamiseks avatud teisipäeval 23.02 kl 12-18
Üleskutse
Üleskutse
Sisearhitektuuri osakonnas on sel nädalal sündmuste festival, kirjutab prof Praks

Käesolev nädal on sisearhitektuuri osakonnas sündmuste osas festivalimõõtu.

Nädal algas teeõhtuga, kus arhitekt Tõnis Kimmeli jagab Shanghais töötamise kogemusi

Teisipäeva õhtu on vaba.

Kolmapäeval toimub osakonna hoovis asuvas saunas Eesti Vabariigi 98. Aastapäevale pühendatud leilivõtt

Neljapäeval meenutavad äsja üleujutatud Soomaalt saabunud esmakursuslased, kuidas nägi välja Karuskose range režiimiga looduslaager 2016

Reedel antakse avalöök uuele äärmusi austavale loengusarjale WILD TALKs.

Avaloengus astub üles Berliinis elav endine hollandi geriljakunstnik Iepe Rubingh, kes ühe suure maalritöö käigus lisas pisut värvi Berliinis asuvale Rosenthaler platsile

Laupäeval on harukordne võimalus kohtuda pop-up kohvikus Wunderlich kohaliku ruumikultuuri elava legendi Leila Pärtelpojaga

Pühapäeval on viimast korda võimalik heita pilk osakonnas valminud eksperimentaalsele näitusele "Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti"

Head nädala algust ja tere tulemast sündmustele!

AVATUD LOENGUD

Disainiteaduskonna avatud loeng

HELENE VETIK

23.02.2016 kl 18.00

Estonia pst 7, rm 426

Noor, äge, multiandekas disainer ja blogija tuleb annab põhjaliku ülevaate oma disainitöödest ja/või büroo(de)ga koos tehtud projektidest. Lisaks jagab ta mõtteid disainist laiemalt. Loengu initsiaatoriks on graafilise disaini osakond.
Disainiteaduskonna avatud loengud toimuvad kolmapäeviti, vaata programmi kodulehel: www.artun.ee
Disainiteaduskonna avatud loengud toimuvad kolmapäeviti, vaata programmi kodulehel: www.artun.ee
VIIMANE pop-up kohvik "Wunderlich"

peakülaliseks sisearhitekt Leila Pärtelpoeg

27.02.2016

Eesti Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Näituse "Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti" raames avaneb 27. veebruaril kolmandat ja viimast korda pop-up kohvik. KOKOMO kohvimeistrite valmistatud jookide kõrvale saab sel korral kuulata vestlust Eesti tuntuima ajalooliste interjööride taastaja, sisearhitekt Leila Pärtelpojaga, kes näitusel tutvustab huvilistele ka oma tudengiaegseid töid. 16-19-aastased noored on samal ajal oodatud Arhitektuurikooli sisearhitektuuri-töötuppa, kus seekord räägitakse tulevikuruumist ja selle seostest digitaalruumiga.

PROGRAMM 27. veebruaril 2016

11.00 Kohvik avaneb

11.15-12.00 Erikülaline Leila Pärtelpoeg, vestlust suunab Carl-Dag Lige

12.00-13.00 Avatud näitus "Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti", selgitusi jagavad Leila Pärtelpoeg, kuraator Carl-Dag Lige ja näituse produtsent Hannes Praks

12.30-14.00 Töötuba noortele

Sisearhitekt Leila Pärtelpoja kireks on aastaid olnud ajalooliste interjööride taastamine. Suur osa Eesti mõisahooneid on restaureerimise käigus saanud just tema poolt kavandatud või hoolikalt kokku korjatud ajaloolise mööbli. Samuti on ta karjääri algupoolel teinud arvukalt restoranide ja kaupluste sisekujundusi. ERKI-s töötas ta aastaid ruumi- ja mööblikujunduse õppejõuna, korraldades muu hulgas ka mõõdistamispraktikaid. Pop-up kohvikus suunab vestlust Carl-Dag Lige, koos kohvikulistega tehakse ka ringkäik näitusel “Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti”.
Viimane Wunderlich
Viimane Wunderlich
NÄITUSED

Sohvi Viik

"Tõeline kujutlus. Kujutletud tõelisus"

Draakoni galerii

Pikk 18, Tallinn

23.02.-12.03.2016

Avamine 23.02. kl 17.00

Teisipäeval, 23.02.2016 kell 17.00 avab SOHVI VIIK (1991) Draakoni galeriis isiknäituse „Tõeline kujutlus. Kujutletud tõelisus“.

Sohvi Viik on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia (EKA) fotoosakonna 2014. aastal ja jätkab magistriõpinguid EKA installatsiooni- ja skulptuuriosakonnas. Lisaks on ta täiendanud end Bergeni Kunstiakadeemias Norras. Käesolev on kunstniku teine isiknäitus, esimene isiknäitus „Dialoog iseendaga“ toimus Tallinna Linnateatri galeriis 2012. aastal.

Draakoni galeriis avataval näitusel uurib kunstnik fotokujutise ja visuaalse mälu omavahelisi seoseid: „Miks on meil pidev vajadus oma elu jäädvustada ja kuidas me seda teeme? Fotoalbum on meie mälestuste pagas ning ühtlasi ka manipulatsiooni allikas, sest isikliku pildimaterjaliga on võimalik kujundada minevikku. Kas pildistades tahame lihtsalt säilitada teatud mälestused ning naudime vana fotojäädvustusega kaasnevat nostalgilist tunnet, või hoopis loome endast sotsiaalsemat kuvandit kellegi teise jaoks.

Loe edasi
Sohvi Viik
Sohvi Viik
Johanna Jõekalda ja Meri-Kris Jaama

ühisnäitus “Psühhotektoonika”

EKA Galerii

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

Johanna Jõekalda ja Meri-Kris Jaama ühisnäitus “Psühhotektoonika”on EKA Galeriis avatud veel viimast nädalat!

Loe näitusest


EKA Õpilasakadeemia

27. veebruar kl 11.00-12.30

Siiditrükitehnikas t-särgi trükkimine, tutvumine tekstiiliosakonnaga.

Kogunemine kl 11.00 Estonia pst 7/Teatri väljak 1, 3. korrusel

2. märts kl 17.00-19.00

Ekskursioon EKA arhitektuuriteaduskonnas õpetavate arhitektide büroodesse. Mida arhitekti igapäevatöö tähendab? Millest koosneb arhitekti päev? Kuidas töötab üks arhitektuuribüroo?

Kogunemine kell 17.00 arhitektuuriteaduskonnas (Pikk 20).

5. märts kl 12

Trafarettmaalingu tehnikate töötuba, juhendavad Hilkka Hiiop ja Helen Lennuk. Töötoas tutvustatakse erinevate sideainete (munatempera, kaseiin) segamist pigmentidega ja trafarettmustrite tegemist ajalooliste tehnikate eeskujul.

Kogunemine kl 12 muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas aadressil Suur-Kloostri 11
Illustratsioon Ave Taavet
Illustratsioon Ave Taavet


Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia