Kunstiakadeemia nädalakiri nr 21


UUDISED

Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna professor, erakordne ehtekunstnik Kadri Mälk võitis Bayerische Staatspreisi
Baieri riiklikku preemiat antakse välja Saksamaa olulisimal tarbekunstimessil Internationale Handwerksmesse
Baieri riiklikku preemiat antakse välja Saksamaa olulisimal tarbekunstimessil Internationale Handwerksmesse
Professor Kadri Mälgu looming osales koos Eesti kaasaegse ehtekunsti paremikuga Saksamaal ehtekunsti suurürituse “Schmuck 2016” raames Münchenis Handwerksmessel, kus ta valiti 1000 eksponendi seast Baieri riikliku preemia laureaadiks. Palju õnne, professor Mälk!

Rahvusvahelist tarbekunstimessi korraldatakse Saksamaal alates 1949. aastast ning see toimub igal kevadel Münchenis. Messil osaleb ligi 1000 eksponenti 60 valdkonnast. Vaata lisa www.ihm.de ja

http://www.hwk-bayern.de/74,0,3887.html
Kadri Mälgu tööd sisaldavad müstikat ja lugusid
Kadri Mälgu tööd sisaldavad müstikat ja lugusid
Eesti ehtekunsti näitus ESTONISHING!

SCHMUCK 2016, Handwerksmesse, München, Saksamaa

24.02 - 01.03.2016

Kuraatorid Thomas Cohn ja Tanel Veenre
Hämmastav Eesti ehtekunst
Hämmastav Eesti ehtekunst
Tänavuse ehtekunsti suurürituse “Schmuck 2016” raames esitletakse Münchenis Handwerksmesse messihallis Eesti kaasaegse ehtekunsti paremikku.

“Schmuck” on suurim kaasaegset ehtekunsti esitlev ettevõtmine, mida külastavad tuhanded erialaprofessionaalid üle maailma.

Näitusel ESTONISHING! on esindatud 13 eesti kunstnikku enam kui 50 tööga: Kadri Mälk, Tanel Veenre, Piret Hirv, Kristiina Laurits, Villu Plink, Nils Hint, Sofja Hallik, Eve Margus-Villems, Darja Popolitova, Maria Valdma, Julia Maria Künnap, Maarja Niinemägi ja Ketli Tiitsar, kes kõik on omandanud hariduse Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas.

2016. aasta kevadel esitletakse näitust Thomas Cohn`i galeriis São Paulos, Brasiilias.

“Schmuck 2016” peanäitusele valis kuraator EKA audoktor Peter Skubic enam kui 700 aplikeerunu seast ka kolme Eesti ehtekunstniku – Kadri Mälgu, Tanel Veenre ja Linda Al-Assi tööd.

Samas toimuvale noorte tarbekunstnike näitusele “Talente 2016” on valitud värske Eesti Kunstiakadeemia lõpetaja Darja Popolitova ehted.

Loe veel

ERKI Moeshow koondub sel aastal alternatiivse riigivõimu alla

Kätte on jõudnud aeg, mil ERKI asub moeterritooriumit kaardistama ja riigikorda looma. Seadus-moeloomes osalema on oodatud kõik ambitsioonikate ideedega noored disainerid, kel südikust end läbi loomingu väljendada. ERKI ehk Eternal Republic of Kind Individuals ootab kavandeid 7. märtsist kuni 17. märtsi kella 16.00-ni.

Vaata veel
ERKI toimub tänavu 29. korda
ERKI toimub tänavu 29. korda
Prof Lennart Mänd valiti CIRRUSe juhtnõukogusse

EKA nahakunsti osakonna juhataja, prof Lennart Mänd valiti Lapi Ülikoolis 24.-26. veebruarini toimunud Põhja-ja Baltimaade koostöövõrgustiku CIRRUS kohtumisel kolmeks aastaks (2016 - 2019) võrgustiku juhtnõukokku. Teised juhtnõukogu liikmed on Tine Kjolsen (Royal Danish Academy of Fine Arts/Taani Kuninglik Kunstiakadeemia), Johnny Friberg (Göteborgi Ülikool), Lone Dalsgaard Andre (Kolding School of Design/Koldingi Disainikool).

Eelmises juhtnõukogus osales EKA Disainiteaduskonna dekaan prof Lylian Meister.

CIRRUSe võrgustikku rahastatakse Nordplus Kõrghariduse programmist, võrgustiku sekretariaat asub EKA välissuhete osakonnas. Varem on võrgustikku koordineerinud KHIO (Oslo) ja Aalto ülikool.

Lisainfot CIRRUSe kohta vaata
Vasakult: nahakunsti professor Lennart Mänd, EKA välissuhete osakonna juhataja Sandra Sule, Lone Dalsgaard Andre Koldingi Disainikoolist ja Tine Kjolsen Taani Kuninglikust Kunstiakadeemiast
Vasakult: nahakunsti professor Lennart Mänd, EKA välissuhete osakonna juhataja Sandra Sule, Lone Dalsgaard Andre Koldingi Disainikoolist ja Tine Kjolsen Taani Kuninglikust Kunstiakadeemiast
Eraettevõtja Ott Kikkas otsustas toetada Eesti Kunstiakadeemia üliõpilasi mitme stipendiumiga

Koostöös EKA teadus- ja arendusosakonnaga töötati välja stipendiumide sihtotstarve ja statuut.

Ott Kikkase Sihtstipendium on rahaline toetus, mis on suunatud Eesti Kunstiakadeemia Disainiteaduskonna keraamika ja klaasikunsti eriala BA ja/või MA taseme tudengile. Stipendium on ellu kutsutud stipendiaadi õpingute, loomingulise tegevuse ja enesearendamise toetamiseks. Stipendiumi

eesmärk on ka väärtustada autori- ja materjalikeskse kunstiloominguga tegelemist

disainiteaduskonnas.

Esimesed stipendiumid pälvisid silmapaistvad EKA tudengid:

Maarja Mäemets (klaasi eriala)

Maria Tamm (klaasi eriala)

Igor Filjušin (keraamika eriala)

Sander Raudsepp (keraamika eriala).

Stipendiumid anti pidulikult üle EKA Nõukogus 23. veebruaril, 2016.

Loe stipendiumi kohta veel
Pildil kolm esimest värsket stipendiaati, puudub Sander Raudsepp
Pildil kolm esimest värsket stipendiaati, puudub Sander Raudsepp
Kunstiakadeemia vilistlane Kristi Kuusk kaitses edukalt Eindhoveni Tehnikaülikoolis doktoritöö tarkade tekstiilide teenuste arendamisest

18. veebruaril 2016 kaitses Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli vilistlane Kristi Kuusk doktorikraadi teemal “Crafting sustainable smart textile services” Eindhoveni Tehnikaülikooli Disainiteaduskonnas.

[Loe edasi]
Dissertatsiooni esikaas
Dissertatsiooni esikaas
Kilomeeter Skulptuuri avaldas kunstnike valiku, kelle seas on mitmed EKA-ga seotud

Pärast kunstnikega peetud vestlusi ning avatud konkursi valimisprotsessi, on näituse kureerimise eest vastutav tiim eesotsas Helsingist pärit külaliskuraator Anna Virtaneniga ja kmS-i projektijuhi Siim Preimaniga välja valinud 14 kunstnikku, kelle looming moodustab tänavuse Kilomeeter Skulptuuri põhinäituse Rakveres.

Näitusel, mis mängib ideega monumentidest kui nähtavatest ja nähtamatutest, aktiivsetest ja mitteaktiivsetest elementidest avalikus ruumis, on esindatud järgnevate kunstnike teosed:

Carl Giffney (IE), Viktor Gurov (EE, EKA õppejõud/magistrant), Corinna Helenelund (FI), Minna Henriksson (FI), Hertta Kiiski (FI), Kristi Kongi (EE, EKA vilistlane), Henriikka Kontimo (FI), Paul Kuimet (EE, EKA vilistlane), Kevin Malcolm (DK), Kristina Norman (EE), Hanna Piksarv (EE, EKA vilistlane), Jaanus Samma (EE, EKA doktorant), Susanne Skeide (NO) ja Sakari Tervo (FI).
Kilomeeter Skulptuuri toimub tänavu Rakveres 2. – 24. juuli, kuraator Anna Virtanen (FI)
Kilomeeter Skulptuuri toimub tänavu Rakveres 2. – 24. juuli, kuraator Anna Virtanen (FI)
EKA Õpilasakadeemia

EKSKURSIOON

EKA ARHITEKTUURITEADUSKONNAS

ÕPETAVATE ARHITEKTIDE BÜROODESSE

2. märts 2016

17 – 19

Mida arhitekti igapäevatöö tähendab? Millest koosneb arhitekti päev? Kuidas töötab üks arhitektuuribüroo? Kogunemine kell 17.00 arhitektuuriteaduskonnas (Pikk 20).
Eesti Tööstusprojekt 1962, foto: EFA
Eesti Tööstusprojekt 1962, foto: EFA
TRAFARETTMAALINGUTE TÖÖTUBA

5.märts 2016

12 – 17

Suur-Kloostri 11

Töötoas tutvustatakse erinevate sideainete (munatempera, kaseiin) segamist pigmentidega ja šablooni abil trafarettmustrite tegemist ajalooliste tehnikate eeskujul. Trafaretimustreid on kasutatud läbi maalikunsti ajaloo hoonete dekoreerimisel. Näiteks Eesti mõisamajades on just trafareti abil tehtud ornamendid üks peamisi ruumide kaunistamise viise.

Olete oodatud osalema nii loegutele kui praktikale!

12.00 - 12.45 Värv ja tapeet interjööris – materjal ja esteetika, lektor Heli Tuksam

12.45 –13.30 Trafaretid interjööri dekoorina, lektor Kristiina Ribelus

14.30 - 15.15 Praktika – erinevate värvimeediumite valmistamine (kaseiin, lubivärv, liimvärv), juhendaja Heli Tuksam

15.30-17.00 Praktika –trafareti maalimine, juhendaja Kristiina Ribelus


TÄNAVARUUMI TÖÖTUBA

16. märts 2016

17– 19

Keskendume tänavaruumile. Millest tänavaruum koosneb ja mis teeb tänava hästi toimivaks? Juhendab Arhitektuurikooli õpetaja Kaire Nõmm, koguneme kell 17.00 arhitektuuriteaduskonnas (Pikk 20).

Avatud loengud

Arhitektuuri avatud loeng

Alice Buoli

3. märts 2016

kl 18
Alice Buoli
Alice Buoli
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarjas esineb sel neljapäeval, 3. märtsil Alice Buoli - BorderScaping. Loeng toimub kell 18 Kanuti Gildi SAALis (Pikk 20, Tallinn)

Alice Buoli tutvustab avatud loengul oma Põhja-Maroko ja Hispaania piirialade maastike uurimustöö tulemusi - kuidas maastik ise on tekitanud piiriolukorra ja loonud uue disainikeskkonna.

Loe lähemalt

**American Film Showcase ja

Ameerika Ühendriikide saatkond Eestis

esitlevad**

USA filmiprofessor

Dr. Michael Renov

University of Southern California

“Semiotics of Documentary and U.S. Documentary Film History”

3. märts 2016

16 –17.30

Estonia pst 7, r 426

3. märtsil peab USA filmiprofessor Michael Renov Eesti Kunstiakadeemias loengu dokumentalistika semiootikast ja USA dokumentaalfilmi ajaloost. Loeng toimub Estonia pst 7 hoone ruumis 426 kell 16.00–17.30 ning kõik huvilised on oodatud. Loeng on inglise keeles ja tasuta.

Loengu eel on võimalik tutvuda lugemismaterjalidega siin

Loe täpsemalt

Moeajaloo loeng

Anu Ojavee

"II Maailmasõja mõju 40ndate aastate rõivamoele"

3. märts 2016

17.00

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone

Pikk 17, Tallinn

Neljapäeval, 3. märtsil 2016 kell 17.00 toimub Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) teemaõhtu näituse „Lapsed ja sõda. 1941-1944“ raames.

Teise maailmasõja mõjust 40. aastate rõivamoele räägib Eesti Kunstiakadeemia moeajaloo õppejõud ANU OJAVEE.

Anu Ojavee tutvustab sõjasündmuste tõttu Saksamaa ja Nõukogude Venemaa mõjuvälja jäänud eestimaalaste maitse-eelistusi ja tarbimisharjumusi. Näha saab endisaegseid fotosid ja kuulda, mida toonasest rõivastumiskultuurist mäletatakse. Saame teada, millised olid inimeste soovunelmate, vajaduste ja reaalsete võimaluste vahelised „käärid“ ajal, mil igapäevane toimetulek eeldas leidlikkust juba ainuüksi seetõttu, et uut riietust vajasid oma kehakatetest ning jalatsitest kiiresti välja kasvanud lapsed. Juttu tuleb ka pereväärtuste hoidmisele keskendunud trükiväljaannetest, milles jagati üksikasjalikke näpunäiteid olmemurede lahendamiseks.

Lisainfo

Disainiteaduskonna avatud loeng

9. märts 2016 kl 17.30

Estonia pst 7, r 426

Aap Piho / Warm North disainer

Eesti disainer – tüüp nagu šveitsi nuga. Kuidas ehitada üles oma kaubamärki?

Stella Soomlais / nahadisainer, Soomlais Design omanik

Käsitööline, kunstnik või disainer? Oma kaubamärgi ülesehitamine, turundus, töötamine klientidega. Tellimus vs seeriatoode.

Näitused

Vilve Unt

"Moel on kaks hinge"

Avatud veel 5. märtsini

Kauaaegne Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna professor ja praegune EKA Avatud Akadeemia moestilistika õppekava juht Vilve Unt avas 3. veebruaril Disaini- ja Arhitektuurigaleriis juubelinäituse ”Moel on kaks hinge”.

Näitus esitleb pika loome- ja elukogemuse perioodi mõtteid läbi erinevate loominguliste projektide. Näitusesaalis tulevad eksponeerimisele viimaste aastate moekollektsioonid koos uusima loominguga, mis seguneb juba looduga ja edastab ajas kestma jäänud väärtusi.

Andres Lõo

isiknäitus

"Fantoomiplatvorm"

Hobusepea galerii

25.02.-14.03.2016

25.02.2016 avas Eesti Kunstiakadeemia fotograafia eriala magistrant ANDRES LÕO (1978) Hobusepea galeriis isiknäituse „Fantoomplatvorm“.

Andres Lõo on kunstik, kes väljendab end nii heliloomingu, visuaalkunsti kui ka performatiivsete praktikate kaudu. Ta on õppinud Tartu Kunstikoolis, Tallinna Sidekoolis, Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti osakonnas ja hetkel on lõpetamas Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakonda. Alates 1999. aastast on Andres Lõo osalenud paljudel kuraatorinäitustel ja erinevates interdistsiplinaarsetes projektides, kureerinud näituseid, festivale, kogumikke ja projekte ning osalenud näitlejana mitmetes filmides. Andres Lõo on tuntud ka helilooja ja muusikuna, ta on välja andnud sooloalbumeid ning on tuntud ka kui bändide „Luarvik Luarvik“, „Opium Flirt“ ja „Faun Racket“ eestvedajana.

Vaata lisaks


Andres Tali isiknäitus

“Tantsib” Tartu Kunstimajas

11.02.– 06.03.2016

Konverentsid

„Maalikunstnik Johann Köleri (1826–1899) loomingu juured ja side tänase eesti kunstieluga“

7. märts 2016

kl 11.00

Sakala Keskus, Viljandi

7. märtsil korraldab Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia maalikunstnik Johann Köleri 190. aastapäevale pühendatud konverentsi, mille teemaks on „Maalikunstnik Johann Köleri (1826–1899) loomingu juured ja side tänase eesti kunstieluga“

Konverentsil kirjeldavad kunstiteadlased ja kultuuriloolased Johann Köleri loometeed mõjutanud tegureid: 19.sajandi ühiskondlikke arenguid ja Peterburi ning Euroopa kultuurikeskkonda. Lisaks arutletakse konverentsil kunstniku loomingupärandi ja tänase eesti kunstielu seoste üle. Iga teema lõpus toimuvad arutelud. Teiste seas esinevad Kunstiteaduse instituudi lektor Tiina Abel, õppejõud Alar Nurkse ja Gregor Taul.

Konverents toimub Viljandis, Sakala Keskuses (Tallinna tn 5, Viljandi).

Täpsem informatsioon

Registreerumine

III KUHI Kunstihariduse Ideed

22. märts 2016

kl 10.00

Tallinna Ülikool, Astra õppehoone

22.märtsil 2016 algusega kell 10.00 toimub Astra õppehoones, saalis Auditorium Maximum, kolmas konverents KUHI Kunstihariduse Ideed. Konverentsi teemaks on tänavu kaasaegse kunsti õpetamine.

Ettekannetega esinevad kogemustega praktikud. Mari Kartau räägib oma kogemustest rahvusvahelise koolinoorte kaasaegse kunsti triennaali Eksperimenta! Eesti ekspositsiooni ettevalmistamisel, Eve Lumi tutvustab Vaida põhikooli populaarseid tegevuskunsti vahetunde, oma kogemusi jagavad ka Triinu Jürves, Kai Kaljo, Heie Treier, Kristi Laanemäe, EKA kunstihariduse osakonna juhataja Helen Arov jt.

Uut kunstiõpetaja õppekava, mis valmis koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga, tutvustavad selle juhid Orest Kormasov ja Helen Arov. Plaanitavast põnevast IKUMUMU bakalaureuseõppekavast räägib Krista Aren.

Päeva teise poole võtavad enda alla praktilised töötoad (Ursa õppehoones), millest osavõtuks saab registreeruda kohapeal. On võimalik valida, kas proovida kätt loovas joonistamises Margot Kase käe all, osa saada Erki Kasemetsa kunstimängudest, teha oma esimene performance Silja Saarepuu juhendamisel või tegeleda kaasaegse kunsti kodustamisega koos Triinu Jürvese ja Mari Kartauga. Kuna ideed on pidevas arengus ja muutumises, siis kindlasti ei puudu ka üllatusesinejad.

Vaata programmi ja registreeru

Valimised

Eesti Kunstiakadeemia kuulutab välja konkursi korraliste õppejõudude valimiseks, tööle asumisega alates 29. augustist 2016:

ARHITEKTUURITEADUSKONNAS

Arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna professor, linnaehitus (1,0)

Sisearhitektuuri osakonna dotsent (1,0)

DISAINITEADUSKONNAS

Disainiteaduskonna dotsent, keskkonnadisain, kujunduskunsti õppekava juht (1,0)

Disainiteaduskonna dotsent, UI/UX Disain, kasutajaliidese ja- kogemuse disain (1,0)

Tekstiilidisaini osakonna dotsent, tulevikutekstiilid (0,5)

Moedisaini osakonna dotsent (0,5)

Moedisaini osakonna dotsent, eksperimantaalne mood (0,5)

Tootedisaini osakonna dotsent, tootedisaini teooria (0,5)

Tootedisaini osakonna dotsent, tootedisaini praktika (0,5)

Ehte- ja sepakunsti osakonna õpetaja, sepakunst (0,5)

Disainiteaduskonna õpetaja, maalistuudio juhataja (1,0)

Disainiteaduskonna õpetaja, joonistamisstuudio juhataja (1,0)

Disainiteaduskonna õpetaja, arvutistuudio juhataja, arvutiprogrammid (Adobe, 4D) (1,0)

Nahakunsti osakonna assistent, nahakunst ja disain (0,75)

Moedisaini osakonna assistent (1,0)

Tootedisaini osakonna assistent (1,0)

Tekstiilidisaini osakonna assistent (1,0)

KUNSTIKULTUURI TEADUSKONNAS

Kunstiteaduse instituudi lektor, filosoofia ja praktikapõhise teooria (1,0)

Kunstiteaduse instituudi lektor, saksa keel (0,5)

Kunstiteaduse instituudi lektor, kaasaegne kunst ja kuraatoriõpe (0,5)

VABADE KUNSTIDE TEADUSKONNAS

Animatsiooni osakonna professor, osakonna juhataja (1,0)

Graafika õppetooli dotsent, narratiivne graafika (0,5)

Graafika õppetooli dotsent, kommunikatiivsus ja kontekst (0,5)

Fotograafia osakonna dotsent (0,5)

Töö algus 29. augustil 2016

Täpsem teave konkursi kohta ning CV vorm on saadaval Eesti Kunstiakadeemia kodulehel või e-posti aadressil personal@artun.ee või telefonil 626 7306.

Kandideerimismaterjalid esitada hiljemalt 29. märtsil 2016 kell 16.00 Eesti Kunstiakadeemia personaliosakonda (ruum 540, Estonia pst 7, 10143 Tallinn) märgusõnaga „Konkurss“.

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia