Kunstiakadeemia nädalakiri nr 29


Uudised

Suurele Korea kunstinäitusele kutsuti Eesti keraamikud

Grupp Eesti keraamikuid on kutsutud osalema Korea vabariigis toimuval rahvusvahelisel näitusel „Heritage and Diversity – East and West Invitational Ceramics Exhibition“, mis toimub 14.04 - 28.04 Lõuna- Koreas Hanyang Ülikooli galeriis.

Eesti Kunstiakadeemiast osalevad töödega keraamika osakonna professor Urmas Puhkan ja magistrant Lauri Kilusk.

Näituse korraldaja on Hanyangi ülikooli tarbekunstiosakond, kes lisaks Korea kunstnikele valisid näitusele nelja väikse Euroopa maa esindajad Iirimaalt, Austriast, Šveitsist ja Eestist. Korraldajate eesmärk on kultuurikoostöö ja kontaktide loomine erinevaid kultuure esindavate keraamikute vahel.

"Eestile on suureks auks, et Korea kui väga vanade keraamika traditsioonidega maa tunneb huvi Eesti keraamikas toimuva vastu. Seega tuleb meil esineda võimalikult kõrgel tasemel," kommenteerib Urmas Puhkan.

Rahvusvaheline žürii valis näitusele Eestist asuurkeraamika kunstnikud: Urmas Puhkani, Kärt Seppeli, Aigi Orava, Lauri Kiluski, Liisa Pähki ja Külli Kõivu ning Annika Tederi ja Kadi Hektori.
Urmas Puhkan "Sumab läbi elu" 2016 puupõletus
Urmas Puhkan "Sumab läbi elu" 2016 puupõletus
Lauri Kilusk "Ma olen saar" kõrgkuumus savi, 3D saviprint, puupõletus, klaas
Lauri Kilusk "Ma olen saar" kõrgkuumus savi, 3D saviprint, puupõletus, klaas
EKA Õppejõudude valimised 2016

Venia legendi loengud

Tänasest algasid Eesti Kunstiakadeemia korraliste õppejõudude 2016. a konkursi raames avalikud venia legendi loenguid, kuhu on oodatud kõik huvilised. Järgmised loengud:

Disainiteaduskonnas

Estonia pst 7, rm 440A

KOLMAPÄEVAL, 27. APRILLIL

Kell 15.00

Disainiteaduskonna dotsendi (interaktsioonidisain) ametikohale kandideerija Predrag K. Nikolic’i loeng „Interactive Media Art: Creative Contexts and Perspectives“

Kell 16.00

Disainiteaduskonna dotsendi (interaktsioonidisain) ametikohale kandideerija Amid Moradganjeh’i loeng

„What is interaction design?“

ESMASPÄEVAL, 02. MAIL

Kell 14.00

Vabade kunstide teaduskonna animatsiooni osakonna juhataja, professori ametikohale kandideerija Priit Pärna loeng „Provokatsioon&ahistamine. Animaspetsiifiline narratiivile orienteeritud loovuse treening.“

TEISIPÄEVAL, 03. MAIL

Kell 14.00

Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi (tootedisaini teooria) ametikohale kandideerija Merike Rehepapi loeng „Heli kui funktsionaalse disaini tööriist”

Kell 15.00

Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi (tootedisaini teooria) ametikohale kandideerija Ruth-Helene Melioranski loeng „Disainisatsioon Design & Engineering õppekava näitel“

Kell 16.00

Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi (tootedisaini praktika) ametikohale kandideerija Mihkel Masso loeng „Praktikast tootedisainiõppes täna ja homme“

Arhitektuuriteaduskonnas

Pikk 20, ruumis nr 310

ESMASPÄEVAL, 02. MAIL

Kell 16.00

Arhitektuuriteaduskonna arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna professori (linnaplaneerimine) ametikohale kandideerija Andres Alveri loeng „Mis juhtub täna ruumiga…”

Kell 17.00

Arhitektuuriteaduskonna sisearhitektuuri osakonna dotsendi ametikohale kandideerija Edina Dufala-Pärna loeng „Inimmõõtu ruum“

Lisainfo: Julia Leitsinger, tel 626 7306, e-post julia.leitsinger@artun.ee


EV100 ja EKA otsivad ideekonkursiga loovlahendust Eesti tutvustamiseks välisriikides

Eesti Vabariik 100 korraldusmeeskond ja Eesti Kunstiakadeemia kuulutasid välja ideekonkursi, et leida parim ideekavand Eesti tutvustamiseks välisriikide linnade avalikus väliruumis 2018. aastal, mil Eesti Vabariik

tähistab 100. sünnipäeva ning on ühtlasi aasta esimesel poolel EL Nõukogu eesistujamaa. Ideekonkursi tähtaeg on 22. juuni.

Žürii liikme, EKA sisearhitektuuri osakonna professor Hannes Praksi sõnul on konkursist osa võtma oodatud kunstnikud, disainerid, arhitektid ja teised Eesti nähtavaks tegemisse panustada soovivad loomevaldkonna

professionaalid, organisatsioonid ning ühendused.

“Me otsime koos EV100 korraldajatega objekti, mis kajastab meie siinset iseomast kohalikku mõtet

või väärtust ja milles on samas piisavalt lennupotentsiaali, et see võiks kõnetada teistes Euroopa linnades kõndijad,” selgitas Praks, kelle juhendamisel valmisid eelmise aasta sügisel sisearhitektuuritudengite

koolitööna üle maailma tuntust kogunud puidust metsaruuporid – hea tõendusmaterjal sellest, et eestimaine mõte võib inspireerida inimesi Jaapanist ja Austraaliast Poola ja Brasiiliani.

Loe rohkem
Sisearhitektuuri tudengi Birgit Õiguse visand metsaruuporile
Sisearhitektuuri tudengi Birgit Õiguse visand metsaruuporile
Sajandijagu sisearhitektuuri sai kaante vahele

Äsja ilmus Eesti Sisearhitektide Liidu egiidi all Karin Pauluse „Sajand sisearhitektuuri“. Teosega visandatakse ülevaade enam kui saja aasta vältel sündinud sisearhitektuurist ehk siis perioodist, kui professionaalide seas hakkasid järjest enam domineerima Eesti spetsialistid.

Raamatu autor Karin Paulus (sündinud 1975) on tunnustatud sisearhitektuurist, disainist ja ehituskunstist kirjutaja, kes õpetab nende valdkondade ajalugu nii Eesti Kunstiakadeemias, Tartu Kõrgemas Kunstikoolis kui ka Tallinna Tehnikaülikoolis ning on kureerinud mitmeid näitusi.
Raamatu esikaas
Raamatu esikaas
EKA Galerii näitusetaotluste tähtaeg pikenes 29.aprillini!

Avatud on EKA GALERII 2016. aasta näituseprogrammi taotlusvoor perioodiks september 2016–veebruar 2017. Kevadisel kiirel ajal pikendati näitusetaotluste esitamise võimalust 29. aprillini. Kasutage võimalust!

Eesti Kunstiakadeemia Galerii näitusepinda aadressil Vabaduse väljak 6/8 on võimalik kasutada nii isiku- kui grupinäitusteks. Samuti on taotlusvoor avatud kuraatoriprojektidele ning rahvusvaheliste workshopide ja koostööprojektide läbiviimiseks.

Lisainfo


Konserveerimisosakonna tudengid tegid Gotlandil kirvetööd

3. – 8. aprillil osalesid Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid Gotlandil rootslaste poolt Nordplus programmiga workshopil, kus õpiti ajalooliste puitkonstruktsioonide valmistamist ja püstitamist. Workshopil osalesid lisaks eesti tudengitele ka Rootsi Uppsala Ülikooli Campus Gotlandi ja Soome Novia kõrgkooli üliõpilased.

Eestist käisid kirvetööd harjutamas Kenneth Herm (BA II kr), Taavi Tiidor (BA III kr) ja Juhan Hint (MA I). Õpetajate rollis olid muinsuskaitse ja konserveerimise vilistlane, Eesti Vabaõhumuuseumi teadur Karl Kallastu ning dotsent Hilkka Hiiop. Rootslaste-poolseks juhendajaks oli arheoloog-puussepp Magnus Sjöholm.
Dotsent Hilkka Hiiop näitab kuvaldaga ette
Dotsent Hilkka Hiiop näitab kuvaldaga ette
Avatud loengud

Iisraeli Shenkar College'i õppejõud Samson Shafran*

3D Modeling and Printing

26.04.2016

Estonia pst 7, rm 405

inglise keeles

Kõik huvilised on oodatud Samson Shafrani (Shenkar College, Iisrael) avatud loengule 3D tehnoloogia võimalustest tuleval teisipäeval, 26. aprillil, kl 9.00 - 12.00, Estonia pst 7-405.

Loengu pealkiri: “3D Modeling and Printing – New Technologies and Developments in Design, Software Applications and Manufacturing”

Samson Shafran viibib EKA-s Erasmus+ stipendiumiga ning juhendab praktilist 3D valikkursust.

Loe rohkem

Disainiteaduskonna avatud loeng

27.04. 2016 kl 17.30

Estonia pst 7, rm 426

Leo Rohlin / keraamika grand old man

50 aastat EKA (ERKI) vilistlasena. Intervjuu iseendaga.

Nägemus disaini-tarbekunsti-käsitöö problemaatikast, õppeprotsessist, eneseteostusest peale õpinguid. Iseenda kogemusest suure plaanini.


Näitused

Eksperimentaalne näitus Eesti sisearhitektidest nüüdsest veebis

Nüüd saab külastada Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonna koostöös valminud näituse "Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti" veebiversiooni aadressil www.wunderlich.ee. Näituse veebiversioon sisaldab kõiki näitusesaalis eksponeeritud sisearhitektide töid ja nendega salvestatud intervjuusid. Kaalukas roll on fotograaf Renee Altrovi portreefotodel ning sisearhitektide töölaudade pildistustel.

Näitus "Ekspeditsioon Wunderlich" tutvustab Eestis eelmisel sajandil tegutsemist alustanud tipp-sisearhitekte, nende tööpõhimõtteid ja tudengiaegset loomingut. Fookus on üheteistkümnel Eesti sisearhitektil ja disaineril, kes on kõik erinevatel aegadel lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonna.


Sigrid Viir

Hirmus ilus torukael

Draakoni galerii

26.04.- 15.05.2016

Alates teisipäevast, 26.04.2016 on Draakoni galeriis avatud SIGRID VIIR’i (1979) isiknäitus „Hirmus ilus torukael“.

Pane tuli põlema.

Teooriad on ehitised ja vahel need logisevad täiega,

mõtted on taimed ja kannavad vilja,

mägi on inimene ja teda saab vallutada,

kurb on kitsas ja õnnelik lai,

mõistmine on nägemine, nägemine on puudutamine,

probleemid on tahked objektid, mis lahustuvad,

tundmatu on ülal, miskit on õhus,

aeg on raha ja tähtis on suur.

Näed nüüd kuidas ma seda mõtlesin.*

*koostatud George Lakoff’i ja Mark Johnson’i raamatu ”Metafoorid, mille järgi me elame” ainetel

Näituse “Hirmus ilus torukael” keskmes on katakreesi mõiste rakendamine visuaalse materjali teenistusse. Katakrees on kahe metafoori kokkupõrge, taotuslik apsakas millegi rõhutamiseks, kus sobimatud mõisted ühendatakse sõna tavapärast kasutust eirates. Kummaline, ebatavaline, võõramaine võrdlus või assotsatsioon kahe täiesti erineva asja vahel.

Loe veel
Foto: Sigrid Viir
Foto: Sigrid Viir
Marge Monko

Puusad ei valeta

Hobusepea galerii

28.04. - 16. 05. 2016

Avamine 28.04. kl 18.00

Alates neljapäevast, 28.04.2016 on Hobusepea galeriis avatud MARGE MONKO isiknäitus “Puusad ei valeta”.

Näitusel on võimalik näha kunstniku viimase aasta jooksul valminud töid, mille läbivaks teemaks on iha koreograafia ja selle taasesitamine piltide kaudu.

Loe veel
Foto: Marge Monko
Foto: Marge Monko
Vilve Unti Hõbenõela näitus Il Bastiones

Avamine 28.04. kl 18.00

Neljapäeval, 28. aprillil kell 18.00 jõuab avalikkuse ette taaskord Vilve Undi loodud näitus HÕBENÕEL, mis sel korral jääb restorani silmailu pakkuma terveks aastaks.

Vilve Unt on olnud kauaaegne Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna professor ja Avatud Akadeemia moestilistika õppekava juht, kes moetudengite koolitamise kõrvalt on viimastel aastatel aktiivselt esinenud oma loominguga moenäitustel ja moekollektsioonidega Tallinn Fashion Week’i üritustel.

Loe rohkem
Promenaad Foto: Maiken Staak
Promenaad Foto: Maiken Staak
Lylian Meistri trükikangad

Kaastegevad: Katarina Meister, Johan Pajupuu

Koht: Arhitektuuri- ja Disainigalerii, Pärnu mnt 6, Tallinn

-->7.mai 2016

LEO ROHLIN

Kui seda metsa ees ei oleks…

Hop galerii
Tallinn 
Hobusepea 2

-->26.04.

Hop galerii
Tallinn 
Hobusepea 2

„Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust“

-->28.08.

Näitusel osalevad kunstnikud: Kadi Estland, Dénes Farkas, Kristiina Hansen & Johannes Säre, Minna Hint & Liisi Eelmaa, Kristin Kalamees, Tellervo Kalleinen, Flo Kasearu, Jass Kaselaan, Eve Kiiler, Karel Koplimets, Kaarel Kurismaa, Marco Laimre, Arne Maasik, Annette Merrild, Marge Monko, Eléonore de Montesquiou, Tanja Muravskaja, Kristina Norman, Katja Novitskova, Kaido Ole, Puhas Rõõm, Laura Pählapuu, Alina Rudnitskaja, Tõnis Saadoja, Tarmo Salin, Ene-Liis Semper, Liina Siib, Jaan Toomik, Mart Viljus, Tõnis Vint.

Kuraatorid: Kati Ilves, Eha Komissarov, Annika Räim

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafiline disainer: Indrek Sirkel

EKA Galerii

“Don’t Go Faking My Art”

-->kuni 30.04.

Eesti Kunstiakadeemia fotoosakonna 2.kursuse üliõpilaste Kaisa Maasiku, Ave Vellesalu, Maris Karjatse, Marek Kuvari, Hanna Samosoni ja Silvia Sosaare ühisnäitus.

Haapsalu Linnagaleriis

näitus “–“

Näitusel osalevad Mari Armei, Alissa Nirgi, Fidelia Regina Randmäe ja Anu Tehver.

Noored kunstnikud jagavad oma teisel ühisnäitusel publikuga viimase aasta jooksul tehtud töid.

-->30.04 K-P kell 12-18.

EKA em.prof. Tiit Pääsuke ja

keraamika vilistlane Kris Lemsalu

Kaunitar ja Koletis.

Kuraator Tamara Luuk

Tallinna Kunstihoone

Vabaduse väljak 6/8

Tallinn

→ 01.05.2016

KÖLER PRIZE 2016

Nominentide näitus Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM)

-->5.06.2016

2016. aasta Köler Prize’i nominentideks on ART ALLMÄGI, KRISTA MÖLDER, KRISTI KONGI, LAURA PÕLD ja RAUL KELLER.

Okupatsioonide muuseumis

Jaanus Samma

„NSFW. Esimehe lugu”

Kuraator Eugenio Viola

--> 9.10.2016

Klaasikunsti professori Mare Saare kutse näitusele
Klaasikunsti professori Mare Saare kutse näitusele
Töötoad

Rahvusvaheline tapeetide konserveerimise töötuba

9.-13.05. 2016

EKA Muinsuskaitse ja konserveerimise osakond

Suur-Kloostri 11, Tallinn

09.-13.mail toimub Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas EMP Mõisakoolide programmi “Mõisakoolid – säilitamine läbi kasutamise” raames rahvusvaheline tapeetide restaureerimise kursus. Kursuse eesmärgiks on tapeetide ja nende konserveerimise ajaloo ja praktikaga tutvumine nii loengute kui õppereisi vormis. Praktilistes töötubades korrastatakse ja konserveeritakse mõisakoolidest pärit tapeete ning koostatakse edasisteks tegevusteks tapeetide konserveerimise ja säilitamise juhendmaterjal. Töötuppa on kaasatud eksperdid Norrast, Lätist, Leedust ja Eestist.

Vaata kava


Üleskutsed

ERKI Moeshow otsib tublisid vabatahtlikke!

Vaid loetud nädalad on jäänud ajani, mil ERKI Moeshow avab Kultuurikatlas oma tollipunktid ja passikontrolli ning ootab kõiki osa saama erakordse mikroriigi sünnist! Seetõttu otsib ERKI nüüd oma õukonda ustavaid abilisi, kes oma aktiivsuse ja entusiasmiga aitaksid kaasa ühe Eesti oodatuima moeürituse õnnestumisele!

Abikäsi on tarvis nii 21. mail toimuval finaalshow päeval kui ka mõned päevad enne ja pärast sündmust. Sobilik ja huvitav rakendusala leidub kõigile - tegevused varieeruvad piletimüügist kuni lavaehituseni välja!

“ERKI Moeshow tuli minu ellu juhuslikult ja õigel ajal. Panin ennast proovile ning tänu heale ja toetavale meeskonnale sain ma väga positiivse kogemuse. See andis mulle julguse, vastutuse võtmise oskuse ja häid sõpru,” ütleb Liisel Vainu, kes alles eelmisel aastal lõi kaasa abilisena, kuid sellel aastal juhib vabatahtlike vägesid juba ise.

Osavõtt Eesti suurima üheõhtuse moeetenduse korraldustööst koos kõige kõvemate Eesti kultuuri- ja moevaldkonna tulevikutegijatega garanteerib hindamatu kogemuse.

Osalemissoov tee ametlikuks vahemikus 25.04.2016 - 09.05.2016 täites ERKI Moeshow kodulehel ära vastava registreerimisvormi.

Tule kaasa, ERKI ootab!

Lisainfo ja vabatahtlikuks registreerimine

Anna vabatahtlikuna panus rahvusvahelise vabaõhunäituse Kilomeeter Skulptuuri korraldamisse!

Kilomeeter Skulptuuri (kmS) on rahvusvaheline vabaõhunäitus, mis viib kaasaegse kunsti muuseumist välja linna avalikku ruumi. Iga kahe aasta tagant toimub üritus Rakveres ning vahepealsetel aastatel võõrustavad näitust erinevad linnad üle Eesti. Näituse eesmärgiks on tutvustada kaasaegset kunsti laiemale publikule väljaspool suuremaid keskusi ning vürtsitada kohalikku elu omanäolise kultuurisündmuse korraldamisega.

Sellel suvel toimub kmS teist korda oma kodulinnas Rakveres.

Vabaõhunäitus, mille juurde kuulub ka väiksematest ekspositsioonidest, ettekannetest, vestlustest, giidituuridest ja töötubadest koosnev kõrvalprogramm, toimub 2. juulist – 24. juulini. Põhinäitusel tulevad eksponeerimisele Soome kuraatori Anna Virtaneni kontseptsioonist lähtuvalt valitud teosed Eesti, Soome, Iirimaa, Taani ja Norra kunstnikelt.

Vabatahtlike peamiseks rolliks on näituse ettevalmistusnädalal abistada kunstnikke ja korraldajaid tööde ülespanekul.

Loe rohkem

Töökuulutused

Eesti Kunstiakadeemia võtab tööle välissuhete spetsialisti

(lapsehoolduspuhkusel töötaja asendamiseks)

Kandideerimiseks palume saata 12. maiks 2016 motivatsioonikiri ja CV e-posti aadressile personal@artun.ee

Loe täiendavalt

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia