Kunstiakadeemia nädalakiri nr 30 - Moedisaini eri!!!


Uudised

Reis võib alata - tänasest on müügil ERKI Moeshow (pileti)passid!

Juba paari nädala pärast saabub aeg, mil tõmmata selga oma vingeim haute couture ning seada sammud Kultuurikatla poole. Tänasest on jõudnud müügile kauaoodatud piletid, et 21. mail toimuvale Eesti suurimale üheõhtusele moeetendusele emigreerumisluba välja lunastada.

ERKI Moeshow toimub sellel aastal juba 29. korda ning seekord saab finaaletendusel näha lausa 26 särava moelooja loomingut nii Eestist kui ka lähiriikidest.

Pileti soetamiseks tuleb minna ERKI Moeshow kodulehele http://erki.artun.ee/2016/ ning täita ankeet vajalike andmetega. Pärast täitmist saadetakse Sulle sobivasse SmartPOSTi pakiautomaati ERKI piletipakk.

ERKI Moeshow mikroriiki pääsemiseks saab pileteid osta kodulehelt 2. - 18. maini. Piletipaki hind on 17€ ning kohapealt ostes 20€. Selleaastane afterparty toimub PADAs ning pileti koos afterparty pääsmega saab endale 20€ eest.

Vaata piletipaki kiusatust siit


EKA moedisaini osakond viib Jõhvi kontserdimajja rahvuslikust pärandist inspireeritud moeshow

7. mail kl 16.00 toimub Jõhvi kontserdimajas Eesti Kunstiakadeemia tudengite moeshow professor Piret Pupparti eestvedamisel. Moodne vaatemäng on inspireeritud Eesti rahvuslikust pärandist alates Seto pühaserätist kuni Mustjala seelikuni, pakkudes modernset lühikokkuvõtet Eesti vägevast etnograafiavaramust. Kuid koduse sekka leiab ka eksootilisemaid noote – autorid on lähtuvalt oma juurtest sisse toonud elemente ka Tšuvaššiast ja Mordvast, mis kõige nii tuttvaliku vahele põimituna kummaliselt köitvana mõjuvad.

Esitlusele tulevad üheksa eri autori tööd Piret Pupparti juhendamisel: Kristiina Jeromans, Merleen Afanasjev, Veera Lustina, Evgeniya Dolgopolova, Reila Saarmäe, Katrin Aasmaa, Triin Tint ja Cärol Ott.

Vaatemängu saateks kuuleb kaasaegset rahvamuusika tõlgendust. Show järel kerkib kontserdimajja pop-up pood, kus saab etenduse käigus nähtut lähemalt uudistada ja tutvuda lisaks teiste Kunstiakadeemia erialade esindajate moodsa loominguga.

Loe lisaks
Foto: Moedisaini osakond
Foto: Moedisaini osakond
EKA nahakunsti osakonnas toimub rahvusvaheline põhjapõdra pärgamendi workshop

1.-8. maini toimub Kunstiakadeemia nahakunsti osakonna professori Lennart Männi eestvedamisel CIRRUS/Nordplus võrgustiku töötuba "Traditions and Innovation II", kus osalevad tudengid erinevatest tippdisainikoolidest.

Kui 2015. aastal toimunud töötoas keskenduti põhjapõdra naha ja luu kasutamise võimalustele, siis sel korral on fookus põhjapõdra pärgamendistl aksessuaaride ja toodete valmistamisel.

Vaata arhiivimaterjali esimesest töötoast Lapimaal

Video

ARSis resideerub suur hulk Kunstiakadeemia tudengeid ja õppejõude, kes ootavad kõiki varsti külla!

ARS-i Avatud Ateljeede päev toimub sel reedel, 6. mail 2016 kell 17.00-21.00 (Pärnu mnt 154, Tallinn) jätkuüritusena Eesti Kunstnike Liidu samal päeval toimuvale Suurkogule.

ARS-i ateljeed avavad oma uksed külalistele juba teist korda. Sel aastal osaleb üritusel üle viiekümne kunstniku ja kollektiivi, kelle tööpaigaks on ARS. Avatud Ateljeede Päev pakub ainulaadset võimalust tutvuda ARS-is töötavate kunstnikega ning näha, kus ja kuidas teosed valmivad.

Lisaks ateljeede avatud ustele korraldab Nukufilmi Lastestuudio kell 17.30-20.00 animatsiooni töötoa ning ARS-i projektiruumis (ruum 114) toimub 19.00 Erik Alalooga ja tudengite kontsert „Conservatorium Postinstrumentum“. Ateljees 315 esineb 20.00 Killer Pain (Olivia Verev ja Robin Nõgisto).

Vaata ka

ja siit


Avatud loengud

Arhitektuuriteaduskonna avatud loeng

Brian Cody

5.05. kell 18

Kanuti gildi SAAL

Pikk 20, Tallinn
Brian Cody
Brian Cody
5. mail kell 18 Kanuti Gildi SAALis EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja raames publiku ette astuv professor Brian Cody räägib Tallinnas energiatõhususest kaasaegses linnas, öeldes, et meil on vähe kasu ühest energiatõhusast hoonest, kui terve linna struktuur seda ei toeta.

Loe rohkem


EKA sisearhitektuuri kohvihommik

Võõrtöölised 3: NYC

5.05. kl 9.00

Nunne 16, Tallinn

Neljapäeva hommikul kell 9 toimub järjekordne EKA sisearhitektuuri osakonna kohvihommik, kus sel korral on fookuses New Yorgis ellu jäämine.

Osakonna tudengid ja kõik need, kel huvi suurlinna vastu, saavad teada, milliseid metroopeatuseid vältida, kus serveeritakse parimaid 1$ pizzalõike ning kuidas karjääriredelil kohvikeetmisest kõrgemale tõusta.

Oma kogemusi jagavad Siim Tuksam (arhitektuuripraksis PART), kes NYCis toimetas Cmmnwlthis, Siiri Vallner (Kavakava), kes töötas kaks aastat Berzak & Gold P.C.-s, ning Nicolas Jaari, Beach House'i jt managemendis töötanud Natalie Mets.

Kohvi pakub taas KOKOMO!

Saab kooki!

Äratuskell helisema ja kohale.
NY, NY
NY, NY
Venia legendi loengud

EKA õppejõudude valimised

TEISIPÄEVAL, 03. MAIL

Estonia pst 7, ruumis nr 440A

Kell 14.00 Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi (tootedisaini teooria) ametikohale kandideerija Merike Rehepapi loeng „Heli kui funktsionaalse disaini tööriist”

Kell 15.00 Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi ruumis nr 440A (tootedisaini teooria) ametikohale kandideerija Ruth-Helene Melioranski loeng „Disainisatsioon Design & Engineering õppekava näitel“

Kell 16.00 Disainiteaduskonna tootedisaini osakonna dotsendi (tootedisaini praktika) ametikohale kandideerija Mihkel Masso loeng „Praktikast tootedisainiõppes täna ja homme“

NELJAPÄEVAL, 05. MAIL

Kell 14.00 Disainiteaduskonna tekstiilidisaini osakonna dotsendi (tulevikutekstiilid) ametikohale kandideerija Kristi Kuuse loeng „Crafting sustainable smart textile services“

Kell 15.00 Disainiteaduskonna tekstiilidisaini osakonna dotsendi (tulevikutekstiilid) ametikohale kandideerija Stella Kalkuni loeng „Innovative materials”

Lisainfo: Julia Leitsinger, tel 626 7306, e-post: julia.leitsinger@artun.ee

Näitused

Eesti disaini esindusnäitus Size Doesn't Matter Stockholmis

3.05-27.05 on võimalik Stockholmi kesklinnas asuvas galeriis Designgalleriet tutvuda viimaste aastate Eesti disaini paremikuga. Eesti Disainerite Liit (EDL) on välja töötanud Eesti disaini välisriikides tutvustamiseks kontseptsiooni “Size Doesn’t Matter”, mis vastandab maa väiksust disainerite tihedusele ning saavutuste rohkusele.

Näitusel on esindatud: Mare Kelpman, Tarmo Luisk, Monika Järg, Stella Soomlais, Johanna Tammsalu, Karmen Saat, Andres Labi, Kärt Põldmann, Sille Sikmann, Piret Loog, Annike Laigo, Mihkel Masso, Indrek Narusk, Mihkel Güsson, Martin Lazarev, Elmet Treier, Toivo Raidmets, Reet Aus, Tõnis Vellama, Keha3, Maile Grünberg, Tanel Veenre, Kärt Summatavet jt. Idee autor ja kuraator on Ilona Gurjanova (EDL esinaine)

Loe veel

Graafika ja tekstiilidisaini tudengite näitus

Surilina

Eesti Tervishoiu Muuseum

4.05.-30.08.2016

Avamine 4. mai kl 16.00

Kolmapäeval, 4. mail kell 16.00 avatakse Eesti Tervishoiu Muuseumi suures saalis EKA graafika ja tekstiilidisaini üliõpilaste näitus „Surilina“. Näitusel esitletakse valikut kolmanda kursuse aine „näituseprojekt“ raames valminud töödest.

Näituse elujaatav hoiak sobitub suurepäraselt Tervishoiu muuseumi konteksti, käsitledes surilina elu tõendi või jäljendina.

Osalevad tudengid:

Diana Ambos, Margus Haljaste, Katre Helen Kaasik, Marielle Palmiste, Mark Antonius Puhkan, Irma Isabella Raabe, Jana Roopa, Svetlana Todurova, Sandra Vaupotič

Juhendajad Eve Kask ja Siim Preiman


Kristin Reiman

Marble Balance

EKA Galerii

5.-26.05.2016

Avamine 5. mail kl 18.00

5. mail kell 18.00 avatakse EKA Galeriis Kristin Reimani isikunäitus "Marble Balance"/ "Marmortasakaal".

Tegu on tervet galeriipinda hõlmava ja materjali kaudu tajuillusioone uuriva ruumiinstallatsiooniga.

Loe veel


EKA MOEDISAIN ESITLEB

EKSPERIMENTAALVORMI NÄITUS

“EBAMAINE”

Tallinna Teletorn

10. mai - 5. juuni, 2016

Teletorni taevatasandile ilmuvad ebamaised vormid

Teisipäeval, 10. mail ilmuvad Tallinna Teletorni taevatasandile Eesti Kunstiakadeemia moedisaini eriala tudengite ebamaised vormid, mis materialiseerusid tunnustatud moekunstniku Liisi Eesmaa juhendatud kursusel.

“Minu eesmärgiks oli tudengeid inspireerida ja julgustada mõtlema väljaspool selle maailma piire. Ma soovisin, et nad hullaksid ideedega ja katsetaksid materjalidega ning ehitaksid objekte, millel pole praktilise maailmaga midagi pistmist. See on noorte moeloojate kiire spurt utoopiasse vahetult enne praktilisse moedisiani maailma sukeldumist,” selgitab Liisi Eesmaa ülesande püstitust.

Loe edasi
Autor Kertu Kivisik. Foto Riina Varol
Autor Kertu Kivisik. Foto Riina Varol
"KAФEDRA"

Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala näitus

Narva kunstiresidentuuris (Joala 18)

30.04.–29.05.2016, E–P 12.00–19.00

"KAФEDRA" annab ülevaate Eesti kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti tegevustest viimase kümne aasta jooksul. Näituse põhiosa on kokku pandud eriala üliõpilastööde fondi põhjal, kokku on 5 väljapanekut: 400 tööd 70 autorilt.

Narvas esitletakse ja avaldatakse tunnustust ka kahele 2015. aasta Noore Ehte fondi laureaadile – Sofia Hallikule ja Darja Popolitovale –, kellel on suure näituse raames oma temaatiline ülesastumine. Teised eriväljapanekud tutvustavad põlevikivi kui ehtematerjali, hispaania kunstniku Gemma Draperi juhendatud meistriklassist kasvanud töid ning jaanuarikuus Tallinnas eksponeeritud lennundusteemalist näitust "Õhurõhk".

Näituse publikuprogramm:

7. mail loeng kell 14.00,

14. mail loeng ja ringkäik näitusel kell 18.00.

Loe rohkem
Foto: Liina Lelov
Foto: Liina Lelov
Ingrid Allik ja Riitta Talonpoika

KAHEL POOL VETT

29.04. – 17.05. 2016

Hop galerii

Tallinn

Hobusepea 2

HOP galeriis on avatud Eesti Kunstiakadeemia keraamika dotsendi Ingrid Alliku ja soome keraamiku Riitta Talonpoika näitus „Kahel pool vett“.

Elades ja töötades küll teine teisel pool vett, kohtuvad Eesti kunstnik Ingrid Allik ja Soome kunstnik Riitta Talonpoika Tallinnas, et esitleda oma ühisprojekti ja neid siduvaid sõnumeid keraamikas. Pikaajalise kogemusega kolleegid, keda seob palju ühiseid hetki, ühiseid esinemisi näitustel, rahvusvahelistel konverentsidel, sümpoosionitel ning kel on huvi sarnaste tehnoloogiate vastu, esitlevad, aga oma loomingut esmakordselt koos.



MÄLU

Avatud tööpäeviti 6. – 19. maini kell 14 – 18

Eesti Tuletõrjemuuseumi tornis

Tallinnas, Raua 2

Eesti Kunstiakadeemia teise kursuse klaasi­ ning keraamika osakonna tudengid on

kursusetöö raames saanud valmis oma esimese näitusega, mille avamisele 5. mail kell 17 on kõik oodatud.

Torni igal korrusel leiate eest ühe tudengi tõlgenduse mälust. Läbi isiklike kogemuste ja mälestuste, enesele oluliste teemade, filosoofiliste mõtiskluste ning materjaliga katsetamise on 10 tudengit loonud eriilmelisi objekte, skulptuure ja installatsioone.

Näitusel osalevad Liisa Aaslav-­Kaasik, Anneli Endla, Tatjana Gurevich, Siimar Kivisild, Henri Knut, Magdaleena Maasik, Annika Mätlik, Kristel Ojasuu, Clelia Piirsoo ja Laura Marija Uljane.

Kursust juhendasid Ingrid Allik, Mare Saare ja Kateriin Rikken.

Loe veel


Lylian Meistri trükikangad

Kaastegevad: Katarina Meister, Johan Pajupuu

Koht: Arhitektuuri- ja Disainigalerii, Pärnu mnt 6, Tallinn

-->7.mai 2016

Gravur on Tour

Eesti Rahvusraamatukogu

-->21.05.2016

„Kumu hitid. Kaasaegne kunst Eesti Kunstimuuseumi kogust“

-->28.08.

Näitusel osalevad kunstnikud: Kadi Estland, Dénes Farkas, Kristiina Hansen & Johannes Säre, Minna Hint & Liisi Eelmaa, Kristin Kalamees, Tellervo Kalleinen, Flo Kasearu, Jass Kaselaan, Eve Kiiler, Karel Koplimets, Kaarel Kurismaa, Marco Laimre, Arne Maasik, Annette Merrild, Marge Monko, Eléonore de Montesquiou, Tanja Muravskaja, Kristina Norman, Katja Novitskova, Kaido Ole, Puhas Rõõm, Laura Pählapuu, Alina Rudnitskaja, Tõnis Saadoja, Tarmo Salin, Ene-Liis Semper, Liina Siib, Jaan Toomik, Mart Viljus, Tõnis Vint.

Kuraatorid: Kati Ilves, Eha Komissarov, Annika Räim

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafiline disainer: Indrek Sirkel

KÖLER PRIZE 2016

Nominentide näitus Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM)

-->5.06.2016

2016. aasta Köler Prize’i nominentideks on ART ALLMÄGI, KRISTA MÖLDER, KRISTI KONGI, LAURA PÕLD ja RAUL KELLER.

Okupatsioonide muuseumis

Jaanus Samma

„NSFW. Esimehe lugu”

Kuraator Eugenio Viola

--> 9.10.2016

Vilve Unt

Hõbenõela näitus Al Bastiones

-->2017 suvi

Töökuulutus

Kunstiakadeemia otsib oma kollektiivi personali- ja kvaliteedijuhti

Peamised tööülesanded hõlmavad personaliosakonna töö korraldamist ja arendamist, töötajate värbamist, tasustamissüsteemi kujundamist ning koolituste koordineerimist. Samuti kvaliteedijuhtimissüsteemi korraldamist, kvaliteedianalüüside algatamist ning läbiviimist.

Personali- ja kvaliteedijuht hindab õppekavagruppe, tegeleb akrediteerimisega ning EKA liikmete koolitamise ja nõustamisega.

Loe lähemalt


Õppimiskuulutus

30. mail algavad Avatud Akadeemias erialased ettevalmistuskursused EKAsse sisseastujatele, registreerimine lõppeb 1. juuni kell 17.00.

Registreeruda on võimalik järgmistesse erialakompositsiooni gruppidesse:

– vabad kunstid (maal, graafika, installatsioon ja skulptuur)

– stsenograafia

– animatsioon

– nahakunst, aksessuaari- ja köitedisain

– ehte- ja sepakunst

– tekstiilidisain

– moedisain

– kujunduskunst

– tootedisain

Erialakompositsiooni kursused leiavad aset vahemikus 30.05 – 16.06.2016

Loe lisaks

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia