Kunstiakadeemia nädalakiri nr 37
Head alanud õppeaastat!


Uudised

Eesti Kunstiakadeemias alustas uuel õppeaastal õpinguid 368 uut arhitektuuri-, disaini-, kunsti- ja kunstikultuuri erialade tudengit ja kaks uut dekaani.

Avaaktus leidis aset 2. septembril Kino Sõpruse saalis, kus rektor akadeemik Mart Kalm ja dekaanid tervitasid Eesti parima ülikooli värskeid üliõpilasi, kes asuvad õppima ligi 30-le erinevale õppekavale

Uuest õppeaastast on asunud ametisse kaks uut dekaani: vabade kunstide teaduskonda asus juhtima senine installatsiooni ja skulptuuri osakonna professor Kirke Kangro ning disainiteaduskonna etteotsa graafiline disainer ja kunagine graafilise disaini osakonna dotsent Kristjan Mändmaa.

Tutvu lähemalt siin
Foto:Solveig Jahnke
Foto:Solveig Jahnke






Eesti Kunstiakadeemiast said Rotalia Foundation (USA) stipendiumi Maarja-Liis Raamat ja Kristian Taaksalu

Eraannetustel põhinev Rotalia Foundation (USA, Seattle) andis reedel, 2. septembril tudengitele üle 2016/2017. õppeaastaks stipendiumid.

Eesti Kunstiakadeemiast said stipendiumi tootedisaini õppekava 2. aasta üliõpilane Maarja-Liis Raamat (soovitaja tootedisaini külalisdotsent Merike Raudsepp) ning arhitektuuri ja linnaplaneerimise integreeritud õppekava magistrant Kristian Taaksalu (soovitaja prof Martin Melioranski).

Loe veel

EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakond kutsub külla!

EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas toimub Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames laupäeval, 10.septembril avatud uste päev. Tulge meile Suur-Kloostri 11 õppehoonesse külla!

Päeva sisustavad osakonna endised ja praegused tudengid, läbivaks teemaks on "Pärand ja kogukond".

Saab kuulata ettekandeid, osaleda aaderduse ja käärilõigete töötubades ning ekskursioonil. Avatud on näitus bakalaureusetööde vaatmikest. Niguliste kiriku Kannatusaltari konserveerimisega seotud ettekanded toimuvad kirikus kohapeal.

Kõik huvilised on teretulnud, osalemine on tasuta!

Ajakava leiab siit

EELREGISTREERIMINE (NB! kohtade arv on piiratud)
Suur-Kloostri 11, Kunstikultuuri teaduskonna hoone Vanalinnas
Suur-Kloostri 11, Kunstikultuuri teaduskonna hoone Vanalinnas
Näitused

7. septembril avavad moedisaini osakonna III kursuse tudengid Tallinna Kaubamaja vaateakendel uue kingamaailma siisepääsu kõrval oma Vietnami praktikareisi tulemuste näituse.

Näitusel on eksponeeritud Vietnamis Xenia Joosti juhtimisel tehtud aksessuaaride kollektsioon.

Moetudengite praktikareis toimus 1.juunist-27.juulini Vietnami väikelinnas HoiAn. Külastati ka Da Nangi, HaNoid ja Sapat.

Praktikal osalesid praeguseks juba III kursusel alustanud: Marleen Afanasjev, Kristiina Jeromans, Katrin Aasmaa, Triin Tint, Evgeniya Dolgopolova, Cärol Ott ning magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves.

Moepraktikat juhendas Eestist pärit tunnustatud moedisainer Xenia Joost, kes elab ja töötab nüüd Vietnamis. Peagi ilmub põnevast moepraktikast Kaubamaja kliendiajakirjas Hooaeg pikem artikkel ning intervjuu saates Kapist välja. Olgem kuuldel!
Xenia Joost ja suvel veel II kursus: Marleen Afanasjev, Triin Tint, Katrin Aasmaa, Katriin Jeromans, Cärol Ott ja magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves
Xenia Joost ja suvel veel II kursus: Marleen Afanasjev, Triin Tint, Katrin Aasmaa, Katriin Jeromans, Cärol Ott ja magistrandid Britta Liisa Brutus ja Anni Ilves
Narva kunstiresidentuur

Joala 18, Narva

"Kreenholm: Work in Progress" — kunstnik Maria Kapajeva esitleb oma Narva residentuuri jooksul sündinud ideid ja töid.

Narva kunstiresidentuuris töötas sel suvel kaks kuud kunstnik Maria Kapajeva, kes on sündinud Narvas, kuid elab ja töötab juba 10 aastat Londonis. Kapajeva kunstiprojekti keskmes on Kreenholmi manufaktuuri sotsiaalne pärand üleminekuajal: tekstiilivabriku endiste töötajate isiklik ja kollektiivne mälu pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Kuna Kapajeva on teemat uurinud 2014. aastast, siis ta kasutab oma töödes lisaks residentuuri jooksul kogutule ka varasemat materjali ja perekonnaarhiivi — kunstniku mõlemad vanemad töötasid Kreenholmis.

Olete oodatud Maria Kapajeva "Kreenholm: Work in Progress" esitlusele teisipäeval, 6. septembril kell 17.00―20.00!

Väljapanek on huvilistele avatud ka 7. septembril kell 12.00―18.00.

Maria Kapajeva residentuuriprojekti toetavad: Eesti Kunstiakadeemia, Jaanus Mikk ja Narva Gate OÜ, Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu.

Vaata ka: www.facebook.com/narvaresidentuur

Lisainfo:

Maria Kapajeva

kapajeva@yahoo.com / www.mariakapajeva.com

Marika Alver

+372 55529199

marika.alver@artun.ee




EKA viis populaarse varjualuste näituse Võrru

Esimest korda Tallinn Music Weeki ajal populaarsust kogunud fotonäitus 14 erinevast tudengite ehitatud varjualusest ja puitinstallatsioonist jõuab kooliaasta alguses Lõuna-Eestisse. Näitus on avatud Võru Gümnaasiumi ruumides aadressil Seminari 1 ning jääb lahti kuni 30. septembrini. Näitust on teretulnud vaatama kõik – eriti aga need, kes peavad plaani tulla õppima arhitektuuri või sisearhitektuuri.

EKA arhitektuuriteaduskonna dekaani Toomas Tammise sõnul võiksid tulevased üliõpilased eriala valides mõelda, kas soovitakse maailma sekkuda ja seda omade mõtete ja veendumuste järgi muuta. “Üks väheseid erialasid, mis seda pakub, täpsemalt ongi sellele suunatud, on arhitektuur. EKAs arhitektuuri õppides on võimalik juba esimesel kursusel saada oma esimene kogemus kavandamisest ja ehitamisest reaalses kohas ja päris materjalidega, katsetada ja proovida seda, mis tundub endale oluline ja mis võiks kõnetada ka paljusid teisi,” selgitab Tammis EKA arhitektuuriõppe olemust.

Loe veel


Arhitektuuritudengite eksperimentaalne ehitis pakub võimalust end keset linna ära peita

EKA arhitektuuritudengite poolt Harju tänava haljasalale ehitatud varjualune SILUETT jääb tallinlastele ja linnakülalistele katsetamiseks avatuks kuni 23. septembrini. Koos terve kursusega ühe varjualuse planeerimine ja valmis ehitamine on arhitektuuritudengite esimese kursuse suurprojekt olnud juba kümme aastat. Septembri lõpus transporditakse eksperimentaalne ehitus Pedaspeale Lahemaal, kus paiknevad ka eelmise kümne aasta jooksul ehitatud varjualused.
Linnakodanik otsib varju. Foto: Paco Ulman
Linnakodanik otsib varju. Foto: Paco Ulman
EKA legendaarse õppejõu Aleksander Jakovlevi näitus Haapsalu Linnagaleriis

Avamine 7.09.16, kell 16.00.


Vestlused

Veni, vidi, Veneetsia!

Teisipäeval, 6.09. kell 15.00 toimub Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri osakonnas hooaja avaüritus "Veni, vidi, Veneetsia!"

Vestlevad viimasel neljal Veneetsia biennaalil Eesti paviljonis esinenud kunstnikud Jaanus Samma, Denes Farkas, Liina Siib ja Kristina Norman.

Kõik huvilised on oodatud!

Üritus toimub Raja galeriis, Raja 11A

Ühistransport: buss nr 23 (Trummi peatus) ja troll nr 3 (Akadeemia)

EKA Kirjastus

Eesti Kunstiakadeemia Kirjastuselt on ilmunud Margaret Tali ja Tanel Randeri koostatud rahvusvaheline kogumik “Arhiivid ja allumatus: visuaalkultuuri muutuvad taktikad Ida-Euroopas / Archives and Disobedience. Changing Tactics of Visual Culture in Eastern Europe”, mis uurib arhiivide rolli Ida-Euroopa siirdeühiskondade visuaalkultuuris ja sellega seotud avalikus diskursuses.

Loe lähemalt
Esikaas. Graafiline disain: Agnes Ratas/Stuudio Stuudio
Esikaas. Graafiline disain: Agnes Ratas/Stuudio Stuudio
Raamatu “Vasar ja vaikus: lühike sissejuhatus tööriistade filosoofiasse” esitlus 8. septembril kell 18.00 Noblessneri jahisadamas EKA sepikojas

Neljapäeval, 8. septembril kell 18.00 esitletakse Noblessneri jahisadamas EKA ehte- ja sepakunsti eriala sepikoja juures (Peetri tn) Jyrki Siukoneni raamatut “Vasar ja vaikus: lühike sissejuhatus tööriistade filosoofiasse”, mis käsitleb käelist tööd ja kunsti omaette teadmisloome vahendina. Siukonen küsib, kas manuaalne oskustöötegemine ei ava meile võimaluse mõelda ilma sõnadeta. Modernistliku traditsiooni kohaselt muutub mingi töö tulemus, teos alles sõnadesse mähitult selleks, mis ta on, ometi asub käeliselt tehtava töö tuumas – vaikus.

Raamatu tõlkis Jaan Pärnamäe ja kirjastas Eesti Kunstiakadeemia Kirjastus.

Esitlusele saabub ka raamatu autor, kes tutvustab omalt poolt raamatus käsitletavaid teemasid. Kui ilm lubab, toimub esitlus õues.

Jyrki Siukonen (1959) on Soome kunstnik ja kunstiteadlane. 2001. aastal kaitses ta Helsingi kunstiakadeemias doktorikraadi ja töötas sealsamas 2004.–2008. aastal professori ametikohal. Ta on tegutsenud skulptori ja kontseptuaalse kunstnikuna alates 1982. aastast ning on avaldanud hulgaliselt artikleid kunsti- ja kultuuriloost. 1970. aastatel osales ta aktiivselt Soome varases punkliikumises.

Raamatu kohta loe pikemalt

Lisainfo:

Neeme Lopp

50 29 286
Esikaas. Graafiline disain Mikk Heinsoo/Stuudio Stuudio
Esikaas. Graafiline disain Mikk Heinsoo/Stuudio Stuudio
Tulemas

Esimene EKA Teaduskohvik!

13. septembril algusega kell 19 toimub kohvikus Must Puudel esimene EKA teaduskohvik. Kõigile avatud kohviku vestlusringis arutlevad EKA teadusprorektor ja arhitektuuriteadlane Epp Lankots, kunstnik ja õppejõud Liina Siib, ehtekunstnik ja õppejõud Tanel Veenre ning arhitekt, Kultuuriministeeriumi arhitektuuri ja disaini nõunik ning EKA arhitektuurivaldkonna teadustöö juht Veronika Valk loomepõhise uurimistöö üle.

Loe edasi
Graafiline disain Jaan Evart
Graafiline disain Jaan Evart
Varsti algab Disainiöö!

Ka tänavusel Disainiööl osaleb suur hulk Kunstiakadeemia tudengeid, õppejõude ja vilistlasi.

Tutvu Disainiöö kataloogiga ja vali oma lemmiküritus välja SIIN!

Vanal heal paberkujul on kataloogid saadaval Eesti Disaini Maja poes, Kalasadama 8! Avatud E-R 11.00-19.00 ja L-P 11.00-18.00. Sulle ikka tasuta - ainult tule ja küsi!
Peter Skubic on EKA audoktor
Peter Skubic on EKA audoktor
Pane end kirja galeristide meistrikursusele!

21. septembrist 2. oktoobrini toimuv galeristide meistrikursus annab osalejatele mitmekülgsed teadmised rahvusvahelisest kunstimaailmast ja selle dünaamikast oma valdkonna tipp-spetsialistidelt. Sügisesel meistrikursusel käsitlevate teemade hulka kuuluvad: globaalne kunstiturg ja selles osalejad (Alessia Zorloni, IULM); alustavaid kunstnikke esindava kommertsgalerii jätkusuutlik töömudel (Sol Pochat, HILO Galerii); kunstiajakirjandus ja -perioodika ning kirjutamine sotsiaalmeedia kanalitele (Andrew M. Goldstein, Artspace, Phaidon); näitusekorralduse ja kureerimise kaasaegsed suundumused (Fatos Üstek, vabakutseline kuraator, fig2).

8-päevane intensiivkursus on avatud nii magistritaseme üliõpilastele, kellel on huvi kaasaegse kunsti vastu või kes on varasemalt kaasaegse kunsti väljal töötanud, kui ka praktiseerivatele galeristidele, kunstivahendajatele, kultuurikorraldajatele ja kunstnikele.

Loe lähemalt
Disain Kaarel Nõmmik/Stuudio Stuudio
Disain Kaarel Nõmmik/Stuudio Stuudio
Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia