Kunstiakadeemia nädalakiri nr 38


Uudised

Toimub esimene EKA teaduskohvik: Kunstnik/disainer/arhitekt kui teadlane

Aeg: T 13. september kl 19.00

Koht: Kohvik Must Puudel, Müürivahe 20, Tallinn

Homme, 13. septembril algusega kell 19 toimub kohvikus Must Puudel esimene EKA teaduskohvik. Kõigile avatud kohviku vestlusringis arutlevad EKA teadusprorektor ja arhitektuuriteadlane Epp Lankots, kunstnik ja õppejõud Liina Siib, ehtekunstnik ja õppejõud Tanel Veenre ning arhitekt, Kultuuriministeeriumi disaini- ja arhitektuurinõunik ning EKA arhitektuurivaldkonna teadustöö juht Veronika Valk loomepõhise uurimistöö üle.

Vaata lähemalt
Graafiline disain Jaan Evart
Graafiline disain Jaan Evart
Näitused

Peter Skubic

Peeglid on nähtamatud

Arhitektuurimuuseum, Ahtri 2

Tallinn

15.09.-30.10.2016

Alates 15. septembrist on Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos avatud Kunstiakadeemia audoktori, Serbia juurtega Austria kunstniku Peter Skubicu näitus “Peeglid on nähtamatud” (“Mirrors are not visible”). Näituse kuraatoriks on disainiteaduskonna professor Tanel Veenre.

Näitusel on eksponeeritud 15 ruumiobjekti kunstniku rahvusvaheliselt kõige tuntumast teemast, milles poleeritud teras ja puhas värv on pandud suhtlema peegeldustes ja väljapeetud proportsioonides. Sealhulgas on väljas ka tema kõige esimene peegelduse töö kuue vaibaga aastast 1990. Peegel on ühe olulisema leitmotiivina mänginud olulist rolli Skubici loomingus juba 35 aastat, meister ise näeb peeglis midagi enamat kui lihtsalt visuaalset kategooriat: see tähistab reaalsuse eitust. Pahupidi reaalsuse simulaatorina avab peegel lõputu tõlgenduste Pandora laeka.

Ava siit


Marii Armei, Fidelia Regina Randmäe,

Alissa Nirgi, Anu Tehver

"–"

EKA Galerii, Vabaduse väljak 6/8

Tallinn

9.-30.09.2016

Reedel, 9. septembril kell 18.00 avatakse EKA Galeriis Mari Armei, Fidelia Regina Randmäe, Alissa Nirgi ja Anu Tehveri ühisnäitus “–“. 2016. aastal EKA fotograafia bakalureusekraadiga lõpetanud kunstnike näitus nende uuema loominguga, mis oli kevadel väljas Haapsalu Linnagaleriis, on nüüd jõudnud teisenenud kujul Tallinnasse. Olete oodatud!

Vaata veel
Näituse graafiline disainer on Eleonora Šljanda.
Näituse graafiline disainer on Eleonora Šljanda.
Eesti disain "Kohalik ilu. Tarbeklaas"

ETDM, Lai 17

Tallinn

Veel vaid 25. septembrini saab muuseumi I korrusel vaadata näitust sarjast Eesti disain "Kohalik ilu. Tarbeklaas", kus on eksponeeritud suur hulk EKA vilistlaste ja õppejõudude loomingut.

Näitusega kaasnevat lisaväljapanekut Tarbeklaasi tootekataloogidest on võimalik trepigaleriis näha 11. septembrini.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum jätkab oma traditsiooni käsitleda erinevate erialade, nähtuste ja ettevõtete kaudu eesti disainiajaloo kaardistamist, kontekstualiseerimist ja tutvustamist.

2016. aastal toimuv näitus keskendub klaasitehasele Tarbeklaas.

Tarbeklaas jätkas 1930. aastatel tegutsenud Johannes Lorupi natsionaliseeritud ettevõtte 1941. aastal asutatud järglasena. Ajale omaselt toodeti alguses varem sortimendi hulka kuulunud vorme ning võeti kasutusele üleliidulises klaasvormide kataloogis esinevaid esemeid.

Varase Tarbeklaasi toodangusse kuuluvad ka mitmed Maks Roosma kavandatud esemed. 1953. aastal asus ühe esimese tööstuskunstnikuna Tarbeklaasi tööle Helga Kõrge, kelle käe all toodangu ilme oluliselt värskemaks muutus. Temaga liitusid peagi, 1955. aastal noorte kunstnikena Ingi Vaher, Mirjam Maasikas ning 1965 Pilvi Ojamaa, kellest moodustus naiskond, kes kujundas eesti kodude ilme mitme kümnendi vältel. 1970.-1980. aastatel andsid Tarbeklaasi toodangule näo peamiselt Eino Mäelt, Tiia-Lena Vilde, Elve Tauts ja Peeter Rudaš. Tarbeklaasi toodangus peegelduvad ajastuspetsiifilised võtted - läbi 1960. aastate suitsuklaas ja lihtsad siluetiga vormid, järgnevatel jääklaasist nõud ja lopsakad värvilisest klaasist kausi- ja vaasivormid ning tsentrifugaalmeetodile kavandatud esemed.
Vaade näituselt. Foto: Paul Kuimet, graafiline disain Mikk Heinsoo
Vaade näituselt. Foto: Paul Kuimet, graafiline disain Mikk Heinsoo
Konverents

Konverents nõukogudeaegsest kunsti- ja arhitektuuriajalookirjutusest

27.–29. oktoobril Tallinnas

Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudi uurimisrühm korraldab N 27. – L 29. oktoobril 2016 ingliskeelse konverentsi nõukogudeaegsest kunsti- ja arhitektuuriajalookirjutusest „Art History and Socialism(s) after World War II: The 1940s until the 1960s“. Konverents leiab aset Teaduste Akadeemia saalis Toompeal (Kohtu 6).

Kuigi Nõukogude Liidu ja Ida-Euroopa sotsialistlike režiimide eksistents 20. sajandi II poolel on juba üsna kauge minevik, on seda endiselt vähe uuritud. Käesolev konverents võtab fookusesse „sotsialistlike“ kunstiajaloolaste toimetamised ülikoolides, näitustel ja massimeedias ning eeskätt nende kirjutatud tekstid.

Tutvu ja registreeru
Plakati disain Mikk Heinsoo
Plakati disain Mikk Heinsoo
Üleskutse

Näitusel osalemise kutse

Avatud konkurss 7. Tallinna Rakenduskunsti Triennaali peanäitusel osalemiseks on avatud kuni 30. septembrini 2016! 14. aprillil 2017 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis avatava näituse teema on "Ajavahe. Time Difference".

Konkursist on kutsutud osa võtma üksikisikud ja grupid kõikidelt rakenduskunsti ja disaini erialadelt. Näitusele on oodatud nii füüsilisel kui ka digitaalsel kujul tööd teemadel, mis seonduvad aja, tempo, erinevate ajakäsitluste ja -mõistetega mis tahes võtmes. Avalduste esitamise tähtaeg on 30. september 2016.

Lisainfo: info@trtr.ee / www.trtr.ee


Ainult tudengile

Hea tudeng!

Liitu loomeettevõtluse äriideede arendusprogrammiga STARTERcreative!

8 ülikooli ühises programmis aidatakse leida oma ideele hea ärimudel ning tehakse selgeks kõik ettevõtluse põhioskused (äriarendus, tootearendus, teenusedisain, turundus, ärimudeli loomine, müük, pitching jt teemad).

Programm algab juba 13. septembrist! Osalemine on tasuta ja ei eelda eelteadmisi ettevõtlusest.

Tutvu programmiga lähemalt ja registreeri end juba täna: http://starteridea.ee/

Koolitused ja üritused toimuvad erinevates ülikoolides ja algavad kell 16.00. Jälgi infot: https://www.facebook.com/ETstartercreative/

Kontakt: Marek Mühlberg, programmijuht, marekm@tlu.ee, +372 551 0204

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia