Kunstiakadeemia nädalakirjad 45 ja 46


Uudised

Tootedisaini tudeng Hannes Lung on võistlemas Electroluxi rahvusvahelisel võistlusel finaalikohale, andke hääli!

Electroluxi disainikonkurss on lähenemas lõpule ja EKA disainitudeng vajab finaali pääsemiseks rahva hääli. Konkursiga “Electrolux Ideas Lab” otsib ettevõte toitumisharjumuste tulevikuks parimaid lahendusi ning žürii on välja valinud viiskümmend, mille seast pääseb rahvahääletusega finaali 10 parimat. Hääletada saab veel vaid loetud päevad -saatke Eesti disain maailma!

Oma hääle saate anda siin

Juhan Soomets ‘Kunstnike tuba’, 2016
Juhan Soomets ‘Kunstnike tuba’, 2016


Esimene Baltikumi Noore Kunstniku Auhind tuli rahvusvahelise žürii valikul Eestisse

Eesti Kunstiakadeemia uusmeedia eriala magister Juhan Soomets pälvis võidu oma installatsiooniga ‘Kunstnike tuba’. Kolme riigi kunstiakadeemiate koostöös sündinud preemia soovib leida ja tunnustada Eesti, Läti ja Leedu noori talente nende kunstnikutee alguses. Auhinnatseremoonia ja näituse avamine toimus Läti Kunstimuuseumis 4. novembril. Loe lähemalt

Näitus jääb avatuks 27. novembrini

Koht: 10 K. Valdemara tänav, Riia

Algas kunstiõpetaja lisaeriala omandamise täienduskoolitusprojekt õpetajatele

Eesti Kunstiakadeemias alustas kunstiõpetaja lisaeriala omandamist 20-liikmeline õpetajate grupp. Tegemist on uue 8-kuulise täienduskoolitusega, mis on suunatud nendele õpetajatele, kellel on olemas pedagoogiline kvalifikatsioon, kuid kes soovivad omandada lisaeriala. Seega võimaldab kursus toetada nt juba kunstiõpetajana töötavaid õpetajaid, kellel puudub ettevalmistus või neid, kes soovivad õpetada põhikoolis mitut ainet.

Koolitust korraldab EKA Avatud Akadeemia koostöös EKA kunstihariduse osakonnaga. Õppejõududeks on Edna Vahter (PhD), Helen Arov, Merike Rehepapp, Raivo Roosmaa, Ülle Marks, Vano Allsalu, Olivia Verev, Minni Hein, Maarja Kell, Anu Purre ja teised.

Koolitus on osalejale tasuta, koolitust toetab Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfond.
Õpetajad Anu Purre tunnis, foto Kristiina Krabi-Klanberg
Õpetajad Anu Purre tunnis, foto Kristiina Krabi-Klanberg


Loe lähemalt

EKA sisearhitektuuri ja muinsuskaitse osakonna tudengite konsrtueeritud puittellingutel saab Toomkiriku altariseinaga tõtt vaadata

Novembri algusest pääsevad huvilised ekskursioonidele Tallinna Toomkiriku altariseina ümber ehitatud ainulaadsetele puidust tellingutele, mis esmakordselt avavad altari nii lähedalt avalikkusele vaatamiseks. Tellingud ehitati restaureerimis- ja uurimisprojekti raames, millega äratatakse unustusehõlmast Eesti barokkajastu skandaalseim ja andekaim puunikerdaja Christian Ackermann. Altarit saab uuest vaatenurgast uudistada paari järgneva kuu jooksul, tellingutelt avaneb ka kirikule täiesti harukordne vaade.

Uurimisprojekti ja külastajatele avatud tellingute idee ühe autori, EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna dotsendi Hilkka Hiiopi sõnul tekkis mõte teha tellinguarhitektuurist omaette (kunsti)sündmus, kuna tellingud on mälestise juures ja sees väga dominantne ruumielement, mis sageli oma robustses funktsionaalsuses varjutab ajaloolise ruumi.

EKA sisearhitektuuri osakonna juhi Hannes Praksi ja tema tudengite workshopina valminud ja ajaloolise altariseinaga kaasaegselt suhestuv telling sündis kohaspetsiifilise installatsioonina.

Loe edasi
tellingud värvimata. Foto ja töötlus: Tõnu Tunnel
tellingud värvimata. Foto ja töötlus: Tõnu Tunnel
Avatud Akadeemia moestilistika vilistlaste moevideod linastusid Sõpruse kinos

27. oktoobril linastusid Tallinna Noortenädala raames Sõpruse kinos EKA Avatud Akadeemia eelmise aasta moestilistika lõpetajate moevideod, mida seob ühine teema „Quintessence“ (põhituum). Videote märksõnadeks on mängulisus, eneseteostus ja terviklik elamus. Moevideotes kasutatakse Eesti moekunstnike loomingut ja teatraalseid elemente, läbi mille saab tutvuda iga autori erilise ja omanäolise loomingulise maailmaga.

Moevideote autorid on Anastassija Levina, Aili Sture, Mariana Vornikoglo, Marleen Pärn, Kaidi Liiv, Sirje Laansoo ja Veeli Oeselg. Projekti juhendasid filmioperaator Mait Mäekivi ja moelooja Vilve Unt.
Kaader Marleen Pärna videost Reverie, stiil Marleen Pärn, operaator ja montaaž Andri Peetso, operaatori assistent Fil Vinokurov, MUAH Kadri Katariina Adorov, fotograaf Lee Kelomees
Kaader Marleen Pärna videost Reverie, stiil Marleen Pärn, operaator ja montaaž Andri Peetso, operaatori assistent Fil Vinokurov, MUAH Kadri Katariina Adorov, fotograaf Lee Kelomees
Näitused

Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsak

Live Streams

8.11. – 22.11. 2016

Hop galerii
, Tallinn 
Hobusepea 2

Avamine 9.11.2016 kl 18.00

Kolmapäeval 9. novembril kell 18.00 avatakse HOP galeriis EKA sisearhitektuuri osakonna õppejõu vanemteadur Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsaki näitus LIVE STREAMS.

Väljapanek on esimene osa seeriast, milles disainerid Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsak käsitlevad looduses ilmnevaid protsesse skulpturaal-tekstiilsetes installatsioonides. Ligi kümne meetri pikkune käsitsivalmistatud kangas esitleb vaatajale looduse mastaapsust väikses ruumis.

Ojavee ja Ulfsak on koostööna arendanud tekstiile alates 2013 aastast. Disainerite duo käekirja iseloomustab kaasaaegsete tehnoloogiate ja traditsionaalsete tehnikatega eksperimenteerimine. Live Streams on Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsaki esimene ühisnäitus.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Autorid: Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsak

Kanga elektroonika ja programmeerimine: Jaan Rebane

Kudumine: Merilin Kruusel

Lõime värvimine: Malle Kaalep

Näituse kujundus: Neeme Külm

Näituse teostus: Valge Kuup

Heli: Ajukaja Valgus: Triin Suvi

Saatetekst: Eero Epner

Tõlge inglise keelde: Alina Astrova

Graafiline disain: Jan Tomson

Täname: Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini osakond, Focuspoint OÜ, Maria Ulfsak, Ats Luik

Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.


EKA fotoosakonna III kursuse tudengite Umbrella Grupi näitus “Confusion”

12.-27.11.2016

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM)

Põhja pst 35, Tallinn, 2. ja 3. k

Avamine 11. 11.2016 kell 18.00,

Samal ajal avab esimesel korrusel isiknäituse EKA vilistlane ja õppejõud Paul Kuimet.

Kuraator: Marco Laimre

Umbrella Grupp: Maris Karjatse, Madis Kurss, Kaisa Maasik, Hanna Samoson, Silvia Sosaar, Ave Vellesalu

Graafiline disainer: Anna Kaarma

Artist talk 16.11.16 kell 18.00 EKKM-i kohvikus, modereerib professor Marco Laimre.

Eestikeelne giidituur 20.11 kell 13.00, giid Madli Ehasalu

Tour in English 27.11 at 13.00 by Eva-Erle Lilleaed

Produktsioon: Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakond

Näitust toetavad: EKKM, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Sadolin AS, Õllenaut, BFM

Tänud: Rando Arand, Jevgeni Berezovski, Taavi Eelmaa, Marten Esko, Foku, Erik Heinsalu, Deniss Jeršov, Indrek Jõgi, Marie Karjatse, Indrek Klaus, Gennadi S. Klein, Karel Koplimets, Rein Kutsar, Ivo Kõvamees, Lauri Laasik, Arne Maasik, Keiu Maasik, Andrei Nakonetšnõi, Krista Palm, Elena Shkut, Hanno Soans, perekond Sosaar, Johannes Säre, Villem Säre, Raul Viitung, Reimo Võsa-Tangsoo




Pille-Riin Jaiki ja Liina Pääsukese kureeritud

Viini noore kunsti näitus "Siin me oleme! fomo"

EKA Galeriis

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

-->26.11.2016

Kargel sügispäeval saabuvad Tallinna kaks kapriisset Kuraatorit ja lennukiga nende järel 11 välismaa kuraasikat Kunstnikku, Bändiliiget ja Kaasesinejat. Seltskond on otsustanud sügispuhkuse veeta Tallinnas, korraldades näitust kaunis Ida-Euroopas, kuid Kuraatorite kapriisid pööravad rahuliku Tallinna igapäevaelu peapeale...

"Fomo" ehk lühend inglise keelsest väljendist “fear of missing out” (hirm jääda ilma) on muutunud nooremale põlvkonnale omaseks – hirm ebaoluliseks muutumise ees loob pidevat omaenda väärtustega konflikti, kuid tekitab ka iroonilist arutelu ihaluste siiruse üle. Me naudime seda rahuolematu püsimatuse ilu ja kaost, kuid tunnetame samas paradoksi, et keegi pole sündmuste keskpunkti sattudes selle äratundmiseks enam võimeline. Kui me usume ja loome pidevat ihalust, siis paratamatult oleme me ise selle ihaluse ja rahuolematuse taastootjad.

Kuraatorid: Pille-Riin Jaik ja Liina Pääsuke

Kunstnikud: Kunstnikud: Büsra Arli (DE), Nikolaus Eckhard (AT), Luca Fuchs (DE), Julian Inić (DE), Thekla Kaischauri(AT), Titus Probst (AT), Antony Valerian (DE) ja Patrick Winkler (AT)

Graafiline disain: Maris Nisu

Näitust toetab: Kultuurkapital ja heiagang

Tänud: Marko Altoja, Madli Ehasalu, Lukas Gritzner, Triin Heinla, Ivo Jaik, Katrin Jaik, Mari-Liis Jaik, Jette Keedus, Helena Keskküla, Noah Kolb, Stacey Koosel, Mari Kuuse, Marten Limbach, Laura Lintrup, Leo Mandl, Miriam Meyer, Maris Nisu, Rait Pilipenko, Sarah Podbelsek, Rebeka Põldsam, Johannes Martin Saar, Raid Saar, Taive Saar, Sten Saarits, Michael Rene Sell, Mihkel Šanin, Lee Taul ja Majse Vilstrup

Näitus Facebookis


Aarne Mesikäpp

“Kuradi karm kunstinäitus”

Vabaduse galeriis

-->22. 11. 2016

Aarne Mesikäpa Vabaduse galerii näitus on tehniliselt võttes tema esimene galeriiväljapanek, kuigi Eesti kunstiväljal tegutseb Mesikäpp

juba alates 1960ndate teisest poolest. Ise on ta muheledes öelnud, et

ta oli esimest korda pildil juba viiendas klassis, kui võitis ajakirja

Pioneer karikatuurivõistluse, mille auhinnaks oli kakskümmend

raamatut.

Aarne Mesikäpp on kujundanud ligi pooltuhat raamatut ja paarsada

plakatit, lausa legendaarseks kujunes ta aga Eesti Riikliku

Kunstiinstituudi (ERKI, nüüd kunstiakadeemia) graafikaõppejõuna,

viimased üksteist aastat kõrgtrükimeistrina.

“Kuradi karmil kunstinäitusel” on väljas paari viimase aasta teosed.

Ise on ta oma viimase aja loomingut nimetanud karrikatuurideks, sest

korduvatest kujunditest moodustatud graafilistes lehtedes on kunstnik

käsitlenud ka tõsiseid, isegi üliaktuaalseid teemasid huumorivõtmes,

pelgamata ka klišeedena mõjuvaid vastandusi ja kõrvutusi. Kuid tema

tehnikat, tüpograafikat ei saa küll kuidagi naljana võtta. Aarne

Mesikäpp on avanud kunstiakadeemia graafikaosakonna rikkaliku arhiivi,

avastanud enda tarvis 1920. aastate Riigi Kunsttööstuskooli ja Günther

Reindorffi ajast pärinevad trükitüübid, tüpograafilised äärised ning

õpetanud ka tudengid neid hindama ja kasutama. Kõik “Kuradi karmi

kunstinäituse” tööd on tüpograafika tehnikas.

Veel teavet:

Reet Varblane,

Tel 55655014

Aarne Mesikäpp

Sündinud 23. IV 1939 Tallinnas.

Kasvas üles Harjumaal Hageri vallas Adila külas.

1955-1960 Tartu Kunstikool, lõpetas teatridekoraatorina.

1960-1966 ERKI, lõpetas graafikakateedri.

1966-1968 töötas EKP KK poliitharidusmajas kunstnik-konsultant.

1967. aastast peale ERKI, nüüd EKA graafikaosakonna õppejõud, 2005. aastast kõrgtrükimeister.
Autor A. Mesikäpp
Autor A. Mesikäpp
õhuLossi ehted Putti galeriis Riias

-->14.11.2016

Ehtenäitus õhuLoss toimub Putti galeriis Riias 27.10 – 14.11.2016. Putti galerii on suurim kaasaegset ehet eksponeeriv galerii Baltimaades. Oma viimaste aastate loominguga astuvad üles ehtekunstnikud, EKA õppejõud prof Kadri Mälk, dots Eve Margus-Villems, Kristiina Laurits, dots Piret Hirv, Villu Plink ja prof Tanel Veenre.

Väljapanek koosneb enam kui kaheksakümnest ehtest-objektist.

õhuLossi loomingut on kirjeldatud kui veidi segadusse viivat iseolemist, mis omamoodi hõljub ja mängleb aegruumis. Kasutatavad ehtematerjalid on sageli ebaharilikud, igapäevaelu poetiseerivad. Teoste väärtus seisneb nende sisendusjõus, kus äratundmine oleneb vaataja meeleelundite erksusest.

Tule jõul on Putti galeriisse loodud omalaadne illusoorne söestunud Loss, kus rõhutatud pole mitte püsivad elemendid vaid liikumine. Sarnaselt ehetele on selles Lossis haprust ja jõudu, ettearvamatust ja ausat ilu.

õhuLoss on rahvusvaheliselt tunnustatumaid Eesti ehtekunstnike kooslusi, olles 17 aasta jooksul esinenud ühiselt oma loominguga erinevates näitusepaikades üle maailma – Eestis, Saksamaal, Hollandis, Hispaanias, Portugalis, Taanis, Ungaris, Hiinas, Iisraelis, Itaalias ja Prantsusmaal. Riias Putti galeriis toimuv näitus on õhuLossi 23 ühine ülesastumine.

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, taevased jõud

Lisainfo:

www.putti.lv

Loe veel
Foto: Villu Plink
Foto: Villu Plink
Avatud loengud

54. välkloeng: RUUMIMONOPOL?

10.11.2016 kl 19.00

Neljapäeval kell 19 lööb välk uhiuude Arsenali keskusesse Erika ja Tööstuse tänava nurgal Tallinnas, kus Linnalabori juhtimisel selgitatakse õhtu jooksul välja, kelle käes on täna ruumimonopol. Milline on Eesti ruumituru seisund? Kes mida pakub ja kes kus toimetab? Milliseid osapooli hõlmab toote või teenuse jaoks ruumi loomine? Milline roll on sise-, maastiku- ja lihtsalt arhitektil, geograafil, planeerijal, projekteerijal, ehitusettevõtjal, ehitajal, ettevõtjal, urbanistil, arendajal, tellijal, omanikul, aktivistil, kogukonnal, omavalitsusel, turundajal? Välkloeng toimub Arsenali keskuse teise korruse ruumides, sissepääs keskuse sisehoovist.

54. välkloengu lavale astuvad arhitekt ja linnaplaneerija Elo Kiivet, Eesti Kunstiakadeemia urbanistika professor Maroš Krivy, EKA sisearhitektuuri professor Hannes Praks ning muusik, lavastaja, teatrikunstnik ja dramaturg Ivar Põllu. Välkloengud on tasuta ning sündmusele panevad õla alla Eesti Kultuurkapital, Saint-Gobain Ehitustooted ja Hals Interiors, Forbo Flooring.

Kõige värskem info alati Facebookis


Bernhard Sommeri avatud loeng energiatõhusate tulevikulinnade ehitamisest on järelvaadatav!

3. novembril esinesid Kultuurikatlas EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja raames loenguga “…time is on my side…” Austria arhitekt Bernhard Sommer ja arhitekt ning installatsioonikunstnik Galo Moncayo.

Nende ettekanded on järelvaadatavad EKA Youtube kanalis
Viki Sandor “Energyzing Vienna – Urban Cloudification” 2015, Crossover Studio, University of Applied Arts in Vienna. Tutors: Bernhard Sommer, Galo MoncayoAsan, Andrea Börner and Anna Gulinska
Viki Sandor “Energyzing Vienna – Urban Cloudification” 2015, Crossover Studio, University of Applied Arts in Vienna. Tutors: Bernhard Sommer, Galo MoncayoAsan, Andrea Börner and Anna Gulinska
Töötoad

Piirissaare kannatada saanud kunstimälestiste ühiskonserveerimine

Taas toimus konservaatoritele midagi erialaselt erakordset: 24.-28.oktoobrini leidis Eesti Vabaõhumuuseumis aset Piirissaare palvemaja põlengus kannatada saanud kunstiväärtuste “ühiskonserveerimine”. Olukorra kaardistamiseks ja avariitöödeks viidi Eesti Kunstiakadeemia kaasabil läbi põnev ja suurt erialast väljakutset pakkuv seminar-töötuba. Päästeaktsioonis oli osalemas muljetavaldav ring professionaalseid konservaatoreid, kelle käe all avanes suurepärane võimalus kogemusi omandada ka EKA tudengitel.

Vaata ERR-i uudislõiku

Loe lähemalt

EKAs uuriti TABiks valmistudes biojäätmetest materjalide loomist

Ettevalmistused TABiks on alanud ka arhitektuurikoolides: oktoobris tegutses EKA arhitektuuriosakonnas mini-laboratoorium (Biocomputation Lab), kus tudengid TAB 2017 peakuraatori Claudia Pasquero eestvedamisel uurisid, milliste omadustega materjale on võimalik laboris kasvatada Tallinna biojäätmetest. Vabaaine “Biocomputation and urban protocols in Tallinn” lõppes näitusega, mida saab näha EKA arhitektuuriosakonnas (Pikk tn 20, Tallinn) kolmanda korruse suures saalis. Töötuba aitasid läbi viia arhitektuuribiennaali kuraatorite tiimi Alice Buoli ja Piibe Piirma.

Vaata pilte
TAB 2015 installatsioon "Body Building". Autorid Sille Pihlak, Siim Tuksam/PART/EKA
TAB 2015 installatsioon "Body Building". Autorid Sille Pihlak, Siim Tuksam/PART/EKA
Konverentsid ja väljasõidud

EKA muinsuskaitse ja konserveerimise tudengid käisid õppereisil Peterburis

21.-24.oktoobrini viibisid EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid ja õppejõud Venemaa kultuuripealinnas Peterburis. Reisi peamiseks eesmärgiks oli tutvumine Peterburi Kunstiakadeemia konserveerimisosakonna tegemistega ning Ermitaaži konserveerimisstuudiote külastamine.

Loe rohkem


Tartus toimus konverents ruumilisest ebavõrdsusest ja planeerimisest

3. ja 4. novembril toimus Tartu Planeerimiskonverents, kus arutleti ruumilise ebavõrdsuse ja planeerimise teemadel. Konverents „Ruumiline ebavõrdsus ja planeerimine“ tõi üle Eesti kokku enam kui 230 ruumilise planeerimisega tegelevat inimest.

Planeeringute teema on ühiskonna jaoks oluline, kuna selle järgi pannakse paika majad, teed, infrastruktuuri objektid ja funktsioonid. Paraku jäävad planeeringud tavainimesele sageli „nähtamatuks“, sest kodutänava planeeringusse süvenetakse pigem probleemide ilmnemisel. Täna on rohkem avalikku kõneainet pakkuvad planeeringud Eestis Rail Balticu trassivalik ja Reidi tee Tallinnas.

Konverentsi aitas korraldada ka Eesti Kunstiakadeemia

Loe lähemalt

Tulekul

Eesti Kunstiakadeemia Jõululaat 2016 toimub 3. detsembril kell 10-18 värskelt renoveeritud Balti Jaama ootesaalis. Müüma on oodatud eelkõige EKA tudengid, vilistlased ja õppejõud. Kui sa ei ole otseselt EKAga seotud, aga teed ägedat asja, siis proovi ikka, äkki meil on ruumi.

Oodatud on ka pakkumised pop-up näituste, näitus-müükide, esinemiste ja kohviku korraldamiseks. Selleks võta ühendust korraldajaga aadressil maria.teng@artun.ee.

Registreerimine on avatud 20. novembrini. Seejärel antakse igaühele teada, kas ta on laadale müüma pääsenud ja kuhu osalustasu kanda.

Osalustasu 20€

Soodushind EKA tudengile ja 2016.a. lõpetanule 10€

Laua rent 5€.

Näiteks kui oled 2016. aastal vilistlane ja tahad korraldaja lauda kasutada, siis sinu osalustasu on 10+5=15€.

Kõigi küsimuste ja ettepanekute korral pöördu palun korraldaja poole aadressil maria.teng@artun.ee.

Registreeri end siin: https://goo.gl/forms/JkPrVot58jLtXOjT2

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia