Kunstiakadeemia nädalakiri nr 48
Vigade parandus: Elnara Taidre kaistmine on alles tulekul!


Uudised

Kunstiakadeemia Jätkusuutliku Disaini Labori tudengite installatsioon kutsub üles mõistlikule tarbimisele

Novembri viimane nädal kannab juba mitmendat aastat üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala nime.

Nädala raames ehitavad Eesti Kunstiakadeemia Jätkusuutliku Disaini Laboris osalevad tudengid ajutise installatsiooni „Suur prügimüür“. Installatsiooni autorid on Kristel Akerman, Sigrid Savva, Viktorija Domarkaite, Denizay Apusoglu, Maria Garcia Castillejo, Fee De Fooz, Kristina Puz ja Rémy Thaller, neid juhendasid arhitektid Sille Pihlak ja Inga Raukas. Müür koosneb 20 jäätmetest tehtud kuubikust, mille kogupikkuseks on 11 meetrit – sellises hulgas jäätmeid tekib kümne inimese kodumajapidamises igal aastal ehk üks inimene tekitab aasta jooksul kahe kuubiku jagu prügi. Kui samasugune tarbimine jätkub, siis saaksime kolme aastaga ehitada Eesti ümber 2,4 meetri kõrguse prügist müüri.

Lisainfot leiab lehelt www.jäätmed.ee. Kui kodus tekib esemeid, mida enam kasutada ei taha, tutvu lehega kuhuviia.ee. Sealt saab infot, kuhu viia näiteks riideid, mööblit või ka ohtlikke

jäätmeid.

„Suur prügimüür“ on 19. novembrist tutvumiseks üleval Foorumi keskuse ees (Narva mnt 5). 26. novembrist saab installatsiooniga tutvuda Pärnus Kaubamajaka juures (Papiniidu 8/10) ning alates 3. detsembrist on

installatsioon Jõhvis kaubanduskeskuse Tsentraal juures (Keskväljak 4).
Foto autor: Eva Sepping
Foto autor: Eva Sepping
Arhitekt Indrek Rünkla doktoritöö kaitsmine

25. novembril kaitseb Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis Indrek Rünkla doktoritööd „Arhitektuursest mõtlemisest: seostest tunnetuslike ja ühiskondlike konstruktsioonide vahel arhitektuuri praktika näitel“.

Avalik kaitsmine toimub algusega kell 13.00 Kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis (Suur-Kloostri 11, Tallinn). Otseülekannet kaitsmisest on võimalik vaadata EKA YouTube'i kanalilt.

Doktoritöö juhendajad: dr Margus Vihalem (TLÜ) ja dr Clarissa Moreira (Fluminense Föderaalne Ülikool, Rio de Janeiro, Brasiilia)

Eelretsensendid: dr Epp Lankots ning dr Margus Ott (Tallinna Ülikool)

Oponent: dr Margus Ott (Tallinna Ülikool)

Doktoritöö kaitsmiskomisjoni liikmed on dr Krista Kodres, dr Epp Lankots, dr Anneli Randla, dr Virve Sarapik, dr Tõnu Viik (TLÜ), dr Marek Volt (TÜ).

Doktoritööga on võimalik tutvuda Eesti Kunstiakadeemia raamatukogus (Estonia pst 7, III korrus) ja siin

Olete oodatud!
Doktoritöö esikaas
Doktoritöö esikaas
Elementaalne tuleshow Noblessneris!

25. novembril kell 17.00 toimub EKA sepikoja kõrval Noblessneris EKA keraamika magistrantide ülesande „ahi kui skulptuur“ raames etteaste "Elementaalne tuleshow".

Eeterlikul õhtupoolikul, läbi tule, suitsu ja sädemete, ilmuvad meie ette viis elementi tulikuumade kujunditena. Ilmuvad, et hõõguda õhtuhämaruses ja seejärel aeglaselt pimedusse jahtuda. Pimedusest sulab välja uus metalne element.

Projekt toimub koostöös EKA keraamika ja metallikunsti osakondadega. Oma nõu ja jõuga olid abiks Urmas Puhkan, Andres Allik, Lauri Kilusk, Nils Hint ja Fred Truus

Kuuma tule ja külma tuule kõrvale pakutakse ka kuuma glögi! Kõik on oodatud!


Avatud loengud

Jaak Tomberg:

Dave Eggers’i „Ring“

23.11.16 kell 17.00

Graafika osakond

Lembitu 10B, ruum 144

Kolmapäeval, 23. novembril kell 17 peab avatud loengu kirjandusteadlane Jaak Tomberg.

Loengus tuleb juttu Dave Eggers’i romaanist „Ring“ (The Circle). Raamatut võiks kokku võtta kui 5-minutit-tulevikku ulmet, mis räägib peaasjalikult sotsiaalmeedia mõjust (kasust ja kahjust) nüüdisteadvusele. Raamatuanalüüsi täiendavad viited Marshall McLuhanile, Donald Trumpile ja ulmekirjanduse hetkeseisule.

Hea, kui loengul osalejad on eelnevalt Dave Eggers’i romaani „Ring“ (Tallinn, Varrak, 2015) läbi lugenud.

Katkendit „Ringist“ saab lugeda siit

Jaak Tomberg on eesti kirjandusteadlane. Tema peamised uurimisvaldkonnad on kirjandusteooria ja ulmekirjandus, sealhulgas küberpunk. Tomberg on lõpetanud Tartu Ülikooli eesti kirjanduse erialal. 2004. aasta sügisel astus ta Tartu Ülikooli doktorantuuri maailmakirjanduse erialal, juulis 2009 kaitses doktoriväitekirja teemal „Kirjanduse lepitav otstarve“. Ta töötab Eesti Kirjandusmuuseumis teadurina.

Lisaks teadustööle on Tomberg tõlkinud ilukirjandust ja kirjandusteooriat, kirjutanud näidendeid ja kirjanduskriitikat, ta on ajakirja Vihik toimetaja. Tomberg tegutseb ka D&D mängujuhina.

Aastal 2014 pälvis ta maailma vanima ja suurima teadusliku fantastika uurijaid koondava ühingu SFRA aastaauhinna esseega On the Double Vision of Realism and SF Estrangement in Gibson’s Bigend Trilogy.
Jaak Tomberg
Jaak Tomberg
Näitused

EKA doktorandid Karli Luik, Michael Corr ja Claudia Pasquero osalevad Londonis rahvusvahelisel loometeaduse näitusel ADAPT-r

Londonis avatakse Ambika P3 galeriis 23. novembril rahvusvaheline loometeaduse näitus, kus osalevad ka EKA doktorandid Karli Luik, Michael Corr ja Claudia Pasquero.

ADAPT-r

26 November – 18 December 2016

Ambika P3, University of Westminster, London

10.00-18.00

P3exhibitions.com

Kuraator Katharine Heron, Ambika P3

Mida arhitektid, kunstnikud ja disainerid tegelikult teevad? Mis neid inspireerib? Kust nad ideid saavad? Kuidas nad neid arendavad, testivad ja teineteisega jagavad? Kust nad teavad, kui midagi õiges suunas liigub?

Ambika P3 esitleb ADAPT-ri näitust, mis uurib töötavate kunstnike, arhitektide ja disainerite uurimisprotsessiga, avades nende tegevuste erinevaid lähenemisviise.

Loe lähemalt

POLAARRUUM

Kuressaare linnus

EKA tudengite näitus

25.11.2016 - 29.01.2017

Avamine 25.11. kl 16.00

Reedel, 25. novembril kell 16.00 avatakse Kuressaare linnuses Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengite töödest koostatud polaararhitektuuri näitus “Polaarruum”, kus on eksponeeritud tuleviku polaarjaamade projektid ja maketid. Avamisele on oodatud kõik polaar-, arhitektuuri- ja disainihuvilised. Toimub ka vestlusõhtu teemal “Elamine polaaraladel”, kus osalevad Eest Polaarklubi liikmed, poliitik ja polaarklubi president Andres Tarand, Antarktika-uurija Vello Park, arhitekt Mari Hunt ja klubi eestvedaja Katrin Savomägi. Tegemist on rändnäitusega, mida sai kevadel näha Tallinnas Lennusadamas ning sügisel Kukruse Polaarmõisas. Näituse sündimisse panustasid tudengite kõrval arhitektid, sisearhitektid, disainerid ja polaarteadlased.

Loe lähemalt


Kadri Mälk

“TESTAMENT”

Galerie Biro

Schmuck

Zieblandstrasse 19

München, Saksamaa

20.11.-16.12.2016
Kadri Mälk. Foto: Tanel Veenre
Kadri Mälk. Foto: Tanel Veenre
ESTONISHING ! 13* Eestist

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi trepigalerii

→15.01.2017

Näituse kuraatorid on Thomas Cohn ja EKA disainiteaduskonna professor Tanel Veenre.

Osalevad kunstnikud:

Prof Kadri Mälk, prof Tanel Veenre, dots Piret Hirv, Kristiina Laurits, Villu Plink, dots Nils Hint, Sofja Hallik, dots Eve Margus-Villems, Darja Popolitova, Maria Valdma, Julia Maria Künnap, Maarja Niinemägi, Ketli Tiitsar

Näituse kujunduskontseptsioon on kõigi osalevate kunstnike ühislooming.

Näituste ja kataloogi toetajad: Thomas Cohn, Eesti Kultuurkapital, Susan Cummins, Helena Pahlman, Mart Kalm, advokaadibüroo Ehasoo&Partnerid, SA Noor Ehe, Emil Urbel.
Kutse
Kutse
Viimast päeva!

Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsak

Live Streams

→22.11. 2016

Hop galerii
Tallinn 
Hobusepea 2

Autorid: Kärt Ojavee ja Johanna Ulfsak

Kanga elektroonika ja programmeerimine: Jaan Rebane

Kudumine: Merilin Kruusel

Lõime värvimine: Malle Kaalep

Näituse kujundus: Neeme Külm

Näituse teostus: Valge Kuup

Heli: Ajukaja Valgus: Triin Suvi

Saatetekst: Eero Epner

Tõlge inglise keelde: Alina Astrova

Graafiline disain: Jan Tomson

Täname: Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini osakond, Focuspoint OÜ, Maria Ulfsak, Ats Luik

Näitusi Hop galeriis toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Viimast päeva!

Aarne Mesikäpp

“Kuradi karm kunstinäitus”

Vabaduse galeriis

→22. 11. 2016

EKA Galeriis

Pille-Riin Jaiki ja Liina Pääsukese kureeritud

Viini noore kunsti näitus "Siin me oleme! fomo"

→26.11.2016

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

Kuraatorid: Pille-Riin Jaik ja Liina Pääsuke

Kunstnikud: Kunstnikud: Büsra Arli (DE), Nikolaus Eckhard (AT), Luca Fuchs (DE), Julian Inić (DE), Thekla Kaischauri(AT), Titus Probst (AT), Antony Valerian (DE) ja Patrick Winkler (AT)

Graafiline disain: Maris Nisu

Näitust toetab: Kultuurkapital ja heiagang

Tänud: Marko Altoja, Madli Ehasalu, Lukas Gritzner, Triin Heinla, Ivo Jaik, Katrin Jaik, Mari-Liis Jaik, Jette Keedus, Helena Keskküla, Noah Kolb, Stacey Koosel, Mari Kuuse, Marten Limbach, Laura Lintrup, Leo Mandl, Miriam Meyer, Maris Nisu, Rait Pilipenko, Sarah Podbelsek, Rebeka Põldsam, Johannes Martin Saar, Raid Saar, Taive Saar, Sten Saarits, Michael Rene Sell, Mihkel Šanin, Lee Taul ja Majse Vilstrup

Näitus Facebookis

EKA fotoosakonna III kursuse tudengite Umbrella Grupi näitus “Confusion”

EKKM, Põhja pst 35, Tallinn, 2. ja 3. k

→27.11.2016

Kuraator: Marco Laimre

Umbrella Grupp: Maris Karjatse, Madis Kurss, Kaisa Maasik, Hanna Samoson, Silvia Sosaar, Ave Vellesalu

Graafiline disainer: Anna Kaarma

Produktsioon: Eesti Kunstiakadeemia fotograafia osakond

Näitust toetavad: EKKM, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Sadolin AS, Õllenaut, BFM

Tour in English 27.11 at 13.00 by Eva-Erle Lilleaed

Paul Kuimet: Perpendikulaarne

EKKM, Põhja pst 35

→11.12. 2016

Näitus „Maadeavastaja Milius“

Tartu Kunstimuuseumi projektiruumis

→31.12.2016

Näitusel on esindatud järgmised kunstnikud: Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė (LT), Ilmārs Blumbergs (LV), Gleb Bogomolov (RU), Haralds Elceris (LV), Toomas Griin, Aime Hansen, Jorma Hautala (FI), Danutė Jonkaitytė (LT), Ilya Kabakov (RU/US), Linas Leonas Katinas (LT), Raivo Kelomees, Lauri Kulpsoo, Leonhard Lapin, Tõnu Noorits, Miervaldis Polis (LV), Ain Protsin, Eduard Šteinberg (RU), Raivo Tasso, Malev Toom, Reiu Tüür, Silver Vahtre ja Toomas Vint.

Kuraator: Ruuda Liisa Malin

Näituse koordinaator: Peeter Talvistu

Näituse toimkond: Indrek Aavik, Nele Ambos, Merli-Triin Eiskop, Joanna Hoffmann, Mare Joonsalu, Hanna-Liis Kont, Kadri Mägi ja Ago Teedema

Tulekul

Robert Baines'i loeng: Bogus or Real : Jewellery and the Capture of Human Drama

Esmaspäeval, 12. detsembril annab EKA- s loengu RMIT Ülikooli emeriitprofessor dr Robert Baines teemal "Bogus or Real : Jewellery and the Capture of Human Drama".

Loeng toimub algusega kell 11:00 Estonia pst 7 õppehoone ruumis 405. Kõik huvilised on oodatud.

Elnara Taidre mudel, metafoor ja mäng - kaitsmisele tuleb doktoritöö omamütoloogilisest tervikkunstiteosest 21. saj visuaalkunstis

21. detsembril kaitseb Elnara Taidre Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis doktoritööd „Mudel, metafoor, mäng. Omamütoloogiline tervikkunstiteos visuaalkunstis 20. sajandi paradigmavahetuse kontekstis“.

Doktoritöö juhendaja on dr Virve Sarapik, eelretsensendid dr Anu Allas (Eesti Kunstimuuseum) ja dr Tiina Kirss (Tartu Ülikool). Väitekirja oponeeris dr Tiina Kirss. Doktoritöö kaitsmiskomisjoni liikmed on dr Krista Kodres, dr Anneli Randla, dr Andres Kurg, dr Mari Laanemets, dr Tõnu Viik (Tallinna Ülikool), dr Juhan Maiste (Tartu Ülikool).

Doktoritööga on võimalik tutvuda siin
Doktoritöö esikaas
Doktoritöö esikaas
IN MEMORIAM

VELLO ASI

18. X 1927 – 20. XI 2016


Meie hulgast on lahkunud legendaarne sisearhitekt, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor Vello Asi.

Vana-Saaluselt pärit Vello Asi lõpetas 1948 Võru I Keskkooli. Edasi õppis ta Tallinnas ruumikujundust ja sai 1954 diplomi ERKIst. Kümmekond järgmist aastat kujundas ta Kunstitoodete Kombinaadis näitusi. Alates 1963 oli Asi kunstiinstituudi õppejõud (aastast 1991 professor) suunates mitme põlvkonna eesti sisearhitektide kujunemist.

Sisearhitektina äratas Asi tähelepanu 1963, kui kavandas Kirjanike Maja musta laega saali ja fuajeed, 1964 järgnes Heliloojate Maja sisekujundus. Parimad tulemused sündisid üheskoos Väino Tammega, kellega koos lõid nad Põhjamaade modernismi vaimus sisearhitektuuri Valve Pormeistri suurteostele - kohvik “Tuljak” (1966) ja Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama peahoone (1966). Omaette fenomen nõukogude ajal oli paljuukseline Harju tänava kohvik “Tallinn”, kuhu 1960. aastate lõpul Asi ja Tamm koos kavandasid viini toolidega kohvikusaali, II korrusele varietee ja tänavanurgale pukibaari, mida tunti julgete meeste baarina, võlvkäiku pakkudega hõõgveinibaari “Karoliina” ja selle kohale Varblaseks kutsutud vabaõhukohviku. Praeguseks rikutud Viru hotelli algses sisekujunduses (1968-72) kavandas Asi tumeroheliste nahksohvadega I ja II korruse vestibüülid. Pirita Olümpia Purjespordikeskuses (1975-80) oli tema loodud pressikeskus.

Näitusekujundajana kavandas ta mitmed kunsti-, tööstus- ja põllumajandusnäitused, sh NSVL majandusnäituse Eesti paviljoni Londonis 1969 (koos Eha Reiteli ja Kärt Voogrega). Asilt pärineb 1960 esimese Tallinna praegusel laululaval toimunud üldlaulupeo kujundus. Muuseumidest kujundas ta Võrus Kreutzwaldi (1961) ja Kadriorus Vilde (1965) memoriaalmuuseumid.

Vello Asi oli ka viljakas raamatukujundaja. Tema käe alt tulid almanahhi “Kunst ja Kodu” esimesed numbrid 1959-61, raamatusari Tallinna vaatamisväärsused 1971-78, sõbra Jaan Krossi paljude teoste esmatrükid 1975-93.

Rotermanni soolalaos korraldas Eesti Arhitektuurimuuseum 2007 suure ülevaatenäituse “Tamm ja Asi”, mida saatis põhjalik kataloog. Veel käesoleva aasta alguses astus Asi avaliku vestlusega üles soolalao näitusel “Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti”.

Vello Asi pälvis 2006 Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Ta oli Eesti NSV teeneline arhitekt, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Sisearhitektide Liidu auliige.

Enam ei ole tagasihoidlikku ja delikaatset kuid sooja ja elurõõmsat inimest, keda kindel käsi ja väljapeetud maitse alati saatsid.

Eesti Kunstiakadeemia

Eesti Sisearhitektide Liit

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Arhitektuurimuuseum

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia