Kunstiakadeemia nädalakiri 49


Uudised

Roman Tavasti nimelise 1000 eurose stipendiumi pälvis ehtekunstnik Miikael Danieljants.

18. novembril valis Eesti Rahvuskultuuri Fondi Roman Tavasti allfondi halduskogu välja 2016. aasta stipendiaadi, kelleks osutus noor ehtekunstnik Miikael Danieljants.

Konkursile esitatud ehte prototüübi disain on lihtne - hõbedast mehaaniline sõrmus, millel on kaks erineva tooniga poolt - üks pool on valge ja teine pool must, servadele kinnitatud 84 cubic zirkoniat.

Vastavalt meeleolule on võimalik sõrmuse pooli mehaaniliselt lukustada.

Stipendiumile kandideerimiseks esitas avalduse kokku neli ehtekunstnikku ja disainerit, kellest kõik leidsid halduskogu liikmete poolt äramärkimist.

Roman Tavasti nimelist stipendiumi on välja antud 1998. aastast. 1000 euro suurusega stipendiumi eesmärgiks on leida uusi ja säravaid inimesi, kes suudavad ja tahavad panustada ehte- või märgidisaini ning -tootmise arendamisesse. Iga-aastasele stipendiumile on oodatud kandideerima kõik, kes tunnevad, et just neil on pakkuda midagi uut - olgu selleks mõni uus ja silmapaistev ehe, hea disainiidee või kavand, enneolematu tehniline võte ehete või märkide valmistamiseks või mõni muu selle valdkonnaga haakuv idee. Konkursile esitatud valmisehete juures hinnatakse ka nende tootmis- ja müügikõlblikkust.

Stipendium antakse üle Eesti Rahvuskultuuri Fondi pidulikul sponsorite ja stipendiaatide austamiskontserdil Mustpeade Majas 18. detsembril 2016.

Lisainfo


EKA Teeviidal 1. ja 2. detsembril

EKA veereb tänavu Teeviidale kohale sisearhitektuuri ning graafilise disaini osakonna sisustatud ja kontseptualiseeritud massiivse haagisega, mis taktiilsete ja aromaatsete põhupakkide keskel pakub noortele

maailmaavastajatele infot meie õppimisvõimaluste kohta, lisaks teeb Sten Saarits välku ja mulksu ning näitame muud põnevat, mida EKAs tehakse.

Tänavu on mess koolinoortele tasuta - kutsuge kõiki sugulasi ja tuttavaid Piritale Eesti Näituste paviljoni EKA TIR projektiruumi külla.

www.teeviit.ee

Klaasikunsti eriala vilistlase Mery Crystal Ra (Meeli Kõiva) näitus PARASITE BEACH valiti konkursil Kultuuri Tegu 2016 viie auhinnasaaja hulka

Novembri alguses jagas Eesti kultuuriminister Eesti Kultuuri Koja auhindu lõppeval aastal Eestis enim silma paistnud kultuuritegudele. Pidulikuks tseremooniaks koguneti Eesti Rahva Muuseumisse. Kunstnik Mery Crystal Ra (Meeli Kõiva) näitus Parasirte Beach, mis toimus augustis ja septembris Eesti Kaevandusmuuseumis, oli üks konkursi võitnud viiest nominendist Kultuuri Tegu 2016 peaauhinnale.

Nominentide seas olid veel maiade tsivilisatsiooni uurija Rait Kütt; arhitektuuriprogrammi "Hea Avalik Ruum" korraldusmeeskond eesotsas Kalle Vellevoogiga; ETV2 kultuurisaade "Plekktrumm",Mari-Liis Lill ja Paavo Piik integratsiooniteemalise kultuuriprojektiga "Teisest silmapilgust"/"Kosmos".
Konkursi Kultuuri Tegu 2016 peaauhinna võitis ETV2 kultuurisaade "Plekktrumm".


Tiina Tuuliku doktoritöö loomingulise osa eelretsenseerimine

Neljapäeval, 1. detsembril 2016. a kell 18:00 toimub EKA Muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna raamatukogus (Suur-Kloostri 11, II korrus) muinsuskaitse ja konserveerimise eriala doktorandi Tiina Tuuliku doktoritöö loomingulise töö „Tallinna Metsakalmistu kolumbaarium“ eelretsenseerimine.

Doktoritöö juhendajad on dr Anneli Randla ja dr Marju Kõivupuu.

Loomingulise töö eelretsensendid on prof Ülle Grišakov ja dr Kristiina Hellstöm.

Avatud loengud

Autoriõiguste infotund EKA töötajate ja tudengitele

30. novembril kl 13:00-15:00

Estonia pst 7, ruum 426

Ettevõtetega koostöölepingute sõlmimise vajalikkus EKAs

& praktilised näited ja arutelu

Paljud EKA osakonnad teevad koostööd ettevõtetega. Olgu see siis lõputöö raames või igapäevases õppetöö protsessis, igaljuhul on lepingute sõlmimine enda ja EKA õiguste kaitsmiseks vajalik ja kohustuslik.

Teemad, mida infotunnis käsitleme:

- kes on EKA õppeprotsessis valminud teoste autoriteks?.

- kuidas jagunevad teostega seotud autorite varalised õigused tudengi, õppejõu, EKA ja ettevõtte vahel?

- kuidas lepingutega reguleerida autoriõigusid, et vältida hilisemaid vaidlusi ja varalisi kahjusid?

Infotundi viivad läbi EKA jurist Anne-Riin Kütt, teadus- ja arendusosakonnast Ingela Heinaste ja Kelli Turmann

Eléonore de Montesquiou: Gazette Narva and other works

30. november kell 17,

graafika osakond,

Lembitu 10B, ruum 144

30 November at 5 pm,

Graphic Art Department, Lembitu 10B, rm 144

Kolmapäeval, 30. novembril kell 17 räägib oma loomingust kunstnik Eléonore de Montesquiou.

On Wednesday, 30 November at 5 pm there will be an open talk by artist Eléonore de Montesquiou.

Loe lähemalt/read on


Kristy Balliet (BairBalliet) 1. detsembril kl 6 Kanuti Gildi SAALis

1. detsembril kell 18 esineb Tallinnas Kanuti Gildi SAALis EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja raames arhitekt Kristy Balliet (arhitektuuribüroo BairBalliet), kes tegeleb mahuga arhitektuuris, uurides, kuidas uued töövahendid arhitektide tööd muudavad. Sel aastal Veneetsia arhitektuuribiennaalil USA paviljonis Detroidi linnaruumi probleemidega tegelenud Balliet’ loeng kannab pealkirja “Beyond Volume” ning kuulama on oodatud nii arhitektuuritudengid, professionaalid kui lihtsalt ruumihuvilised.

Kristy Balliet on arhitekt ja dotsent Ohio State ülikooli Knowlton'i arhitektuurikoolis. Hetkel juhendab ta Lõuna-Kalifornia arhitektuuriinstituudis (SCI-Arc) disainistuudiot. Ta on BairBalliet kaasasutaja ja spekulatiivseid arhitektuurseid meediume uuriva üritustesarja Possible Mediums Project'i kaasalgataja. 2006-2011 oli ta Viini rakenduskunstiülikoolis Greg Lynni abiprofessor. Seal algatas ta siiani toimiva IoA Sliver galerii ja üritustesarja ning andis välja kogumiku “Visual Catalog: Greg Lynn’s Studio”. Ta on lõpetanud Philadephia ülikooli ja UCLA arhitektuuris ja linnaplaneerimises.

Anna tulemisest teada

Lisainfo:

Pille Epner / arhitektuur@artun.ee / +372 642 0071

Loe lähemalt
BairBalliet, The Next Port of Call, site model elevation. Photo Spencer McNeil
BairBalliet, The Next Port of Call, site model elevation. Photo Spencer McNeil
Kontsert-etendus

Teisipäeval, 29.11.2016 kell 19 ja kolmapäeval 30.11.2016 kell 15 (välja müüdud) ja 19 etendub Eesti Kontserdisaalis vaid kolmel korral audiovisuaalne kontsert-etendus “Koridor”

Audiovisuaalse kollektiivi CLOE omavahel valgust ja heli põimiva kontsert-etendus “Koridor” taotlus on juhtida publik seisundisse, mis laseb saalisolijal laval toimuvaga üheks saada ning siseneda visuaalist ja helidest moodustunud abstraktsesse ruumi.

CLOE (heliloojad Einike Leppik ja Ove-Kuth Kadak ning disainer ja video-kunstnik Carl-Robert Kagge) seob kaasaegset klassikalist muusikat ning eksperimentaalset videokunsti. Kontsert-etendust esitavad muusikud Tamar Nugis (vokaal), Varvara Mikhaylova (flööt), Helena Tuuling (klarnet), Kalle Klein (saksofon), Mari Targo (viiul)Talvi Nurgamaa (vioola), Johanna Randvere (tšello) ja Tiit Joamets (löökpillid) ning koreograafi-tantsija Indrek Kornel.

Tegu on vaid kolmel korral avalikult esitatava teosega, mis on loodud Eesti Kontserdi noorte muusikaprodutsentide EK:Labor võistlusprogrammi jaoks.

“Koridor” erineb nii oma heli- ja videokeelelt kui ka ruumipaigustuse ja esitlusviisi poolest Eesti Kontserdi tavapärasest programmist ning seeläbi soovivad CLOE liikmed kutsuda saali ka uut publikut. “Koridor” on tervik, kus muusika ja visuaal toimivad vaid üheskoos ning, kus visuaali moodustab omakorda videoprojektsioon koos koreograafiaga.

Kollektiiv CLOE on varasemalt osalenud tegevuskunstide festivalil No Pretending, Baltoscandali alafestivalil B’OFF ning Tallinna IV Joonistustriennaalil.

Sündmus Facebookis

Etendus “Kordior” koduleht: http://www.etenduskoridor.ee/

Piletid Piletilevis http://bit.ly/2e8FJcA

Piletid Piletimaailmas http://bit.ly/2gdfUr4

EK:Labor http://www.concert.ee/festivalid-ek-labor


Näitused

Näitus "Iga naise taga on teine naine"

Avamine 30. novembril 17:00 Haapsalu Linnagaleriis.

Nagu on tabavalt öelnud Kathy Acker: “I is not an interior affair “ (“Mina ei ole sisemine küsimus”, My mother: demonology, lk 211, 1995, Random House Value Publishing), võib öelda, et näitus tegelebki naise minapilti ümbritseva skisofreeniliste stereotüüpide maatriksiga, mida pakub ühiskond, kus naised on “vabad”, kuid male gaze on üleskasvades ammugi internaliseeritud, õhk on paks uus traditsionalistlikust meelelaadist ja pilti edukast naisterahvast kasutati Trumpi valimiskampaania reklaamiks. Kuidas teha sense´i nonsense´ist ja kehtestada oma reegleid? Kuidas säilitada avanenud võimalusi, kuid ülekirjutada igandeid?

Näitus ei paku heteronormatiivselt ainuõigeid lahendusi, vaid stereotüüpide etendamise, ülemängimise ja kihistamiste kaudu mõttevälja naiseks olemisest ja naisrollidest tänapäeval. Kasutades female drag´i, erinevaid alter ego´sid ja võimalikke stsenaariumeid naiskogukondlikusest, on eesmärgiks tekitada näitusesaali reflektiivne ruum uuspeegelduste leidmiseks.

Näitusele on planeeritud sellel aastal valminud teosed sh videoinstallatsioon “Torpor/Tardumus” (2016), videoteos “Pühendus II” (2016), skulptuur “Keeldumus” (2016) ning fotoseeria “Aphrodite, Athena, Dionysus, Mars”.

Näituse avamisele on võimalik sõita ka eribussiga Tallinnast! Buss stardib u 15:30 ja toob ka samal õhtul tagasi. Bussisõit on tasuta. Kohti saab broneerida kirjutades meilile pilleriinjaik@gmail.com.

Pille-Riin Jaik on interdistsiplinaarne videokunstnik, kes on 2015. aastal lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafia bakalaureuse ja õpib hetkel Viini Kaunite Kunstide Akadeemias kunsti ja digitaalset meediat.

Näitust toetavad Kultuurkapital ja Heiagang. Näitus on avatud 30.11.16- 01.01.17, K-P 12:00-18:00

Tänud: Erika Fransson, Ivo Jaik, Malle Jaik, Mari-Liis Jaik, Katrin Jaik, Helena Keskküla, Mari Kuuse, Miriam Esther Meyer, Liili Pille, Liina Pääsuke, Constanze Ruhm, Sten Saarits ja Liina Siib


Kadri Mälk

“TESTAMENT”

Galerie Biro

Schmuck

Zieblandstrasse 19

München, Saksamaa

→ 16.12.2016

ESTONISHING ! 13* Eestist

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi trepigalerii

→15.01.2017

Näituse kuraatorid on Thomas Cohn ja EKA disainiteaduskonna professor Tanel Veenre.

Osalevad kunstnikud:

Prof Kadri Mälk, prof Tanel Veenre, dots Piret Hirv, Kristiina Laurits, Villu Plink, dots Nils Hint, Sofja Hallik, dots Eve Margus-Villems, Darja Popolitova, Maria Valdma, Julia Maria Künnap, Maarja Niinemägi, Ketli Tiitsar

Paul Kuimet: Perpendikulaarne

EKKM, Põhja pst 35

→11.12. 2016

Näitus „Maadeavastaja Milius“

Tartu Kunstimuuseumi projektiruumis

→31.12.2016

Näitusel on esindatud järgmised kunstnikud: Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė (LT), Ilmārs Blumbergs (LV), Gleb Bogomolov (RU), Haralds Elceris (LV), Toomas Griin, Aime Hansen, Jorma Hautala (FI), Danutė Jonkaitytė (LT), Ilya Kabakov (RU/US), Linas Leonas Katinas (LT), Raivo Kelomees, Lauri Kulpsoo, Leonhard Lapin, Tõnu Noorits, Miervaldis Polis (LV), Ain Protsin, Eduard Šteinberg (RU), Raivo Tasso, Malev Toom, Reiu Tüür, Silver Vahtre ja Toomas Vint.

Kuraator: Ruuda Liisa Malin

Näituse koordinaator: Peeter Talvistu

Näituse toimkond: Indrek Aavik, Nele Ambos, Merli-Triin Eiskop, Joanna Hoffmann, Mare Joonsalu, Hanna-Liis Kont, Kadri Mägi ja Ago Teedema

ADAPT-r

Ambika P3, University of Westminster, London

10.00-18.00

P3exhibitions.com

Kuraator Katharine Heron, Ambika P3

Osalevad EKA doktorandid Karli Luik, Michael Corr ja Claudia Pasquero.

→ 18.12.2016

“Polaarruum”

Kuressaare linnuses

Eesti Kunstiakadeemia tudengite töödest koostatud polaararhitektuuri näitus, kus on eksponeeritud tuleviku polaarjaamade projektid ja maketid.

→ 29.01.2017

EKA Galerii

EKA Galerii

ootab näitusetaotlusi

Avatud on EKA GALERII 2017. aasta näituseprogrammi taotlusvoor perioodiks aprill 2017–oktoober 2017.

Eesti Kunstiakadeemia Galerii näitusepinda aadressil Vabaduse väljak 6/8 on võimalik kasutada nii isiku- kui grupinäitusteks. Samuti on taotlusvoor avatud kuraatoriprojektidele ning (rahvusvaheliste) workshopide ja koostööprojektide läbiviimiseks.

Taotluste tähtaeg on 11. detsember 2016.

Lisainfo

The EAA GALLERY is now seeking proposals for the period of April, 2017 – October, 2017.

The EAA GALLERY (Vabaduse Square 6/8) is seeking proposals for solo and group exhibitions, curatorial exhibitions, (international) workshops and collaborative projects in the gallery space.

Submission deadline is 11 December, 2016.

Additional information

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia