Kunstiakadeemia nädalakiri nr 59


Uudised

Garage48 Hardware&Arts hackathonil osales rekordarv hakkajaid

Pühapäeva hilisõhtul lõppenud Garage48 Hardware & Arts hackathonilt viis sel korral peavõidu koju akude monitoorimisseadme loonud tiim “CBMS” (Centralized Battery Monitoring System), kes oma tootega vähendab aja- ja rahakulu neil asutustel, mis peavad hoolitsema suurearvulise masinapargi eest, nagu näiteks Eesti Kaitsevägi, kus sõidukid peavad olema iga hetk stardivalmis. Seade aitab mugavalt teada saada, milline aku hakkab tühjaks saama.

EKA poolt väljaantav Best Design eriauhind läks sel aastal võistkonnale “aFLOAT”, mis oma leiutisega rõõmustab kalamehi, sest võimaldab kala konksu otsa püüdmise ajal tegeleda muude asjadega. Kala näkkamise korral tuleb teavitus nutiseadmesse. Lisatud GPS ning valgusallikas on abiks pimedal ajal. Best Design tiitliga tunnustatud tiim sai EKAlt auhinnaks ERKI moeshow pääsmed ning 3 karpi Sille Pihlaku loodud 3D šokolaadi. aFLOAT’i moodustavad 7 arendajat Leedust ning 1 Eestist. Loodame neid kõiki 27. mail Tallinnas ERKI moeshow’l kohata!
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Best Technology auhinna viis taas endaga kaasa lätlaste meeskond, kes valmistas kineetilise audiovisuaalse installatsiooni “Re-Loop”, mis pakub üheaegselt huvi nii tehnoloogia-, heli- kui ka valgusinstallatsiooni sõpradele. Prototüüp ise asub nüüd Riias, kuid meeskond tegi tootest ka veebiverisooni, millega saab mängida siin www.burans.lv/re-loop.
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Foto: Saara-Nette Tõugjas
Garage48 Hardware & Arts üritust korraldavad ühiselt Tartu Ülikool, Garage48 ja Eesti Kunstiakadeemia. Rekordilise 175 osaleja seas oli EKA tudengeid nii arhitektuuri, sisearhitektuuri, tootedisaini, moedisaini ning disain ja tootearendus erialadelt. II koha võitnud “False radar” tiimis, mis lahinguolukorras eksitab vastaseid, osalesid Liisbet Ross ja Liisi Kippak tootedisaini 2. kursuselt. Parima tarkvara eriauhinna saanud “Mapy.Me” võistkonnas lõi kaasa arhitektuuri 3. kursuse tudeng Keiti Lige. Best Marketing tiitliga pärjatud “Streamo” meeskonna liige Anette Sepp õpib disain ja tootearendus õppekaval.

EKAst olid mentoritena kaasatud Renee Puusepp, Nithikul Nimkulrat ja Märten Peterson.

48 tunni jooksul toimunut saab järellugeda Postimehe blogist.

Lisainfo: anu.piirisild@artun.ee

EKA välissuhete osakonda usaldatakse juba teistkordselt CIRRUS võrgustikku koordineerima

15.-17. veebruarini toimus Põhjamaade disainikõrgkoolide võrgustiku CIRRUS seminar Vilniuse Kunstiakadeemias. Seminaril esitles nahakunsti prof Lennart Mänd EKA disainiteaduskonna nahakunsti osakonna projekti "Traditions & Innovation", mille algatajaks oli EKA. Kolm aastat väldanud projekti raames uurisid Islandi Kunstiakadeemia, Lapi Ülikooli, EKA jt CIRRUSe ülikoolide tudengid ja õppejõud loomsete jääkide kasutamisvõimalusi disainiprotsessides. Projekti rahastas Nordplus Higher Education programm 80 000 euroga.

Võrgustiku seminaril Vilniuses valiti ka järgmiseks kolmeks aastaks võrgustiku sekretariaat. Selle töö on toimunud 2016. aastani ning jätkub võrgustiku juhtide otsusel 2020. aastani EKA välissuhete osakonnas.

Palju õnne ja jaksu, Sandra Mell ja Kaja Kruusamägi suure ja eduka tegevuse puhul!


EKA stsenograafia tudengid kujundasid Vene teatri kaks tükki

Kunstiakadeemia stsenograafia eriala 3. kursuse üliõpilased Mari-Liis Bunder ja Krete Tarkmees kujundasid Vene teatri lavastused "Gagarini Tee" ja "Anna käsk, Füürer!", mida mängitakse veebruaris ja märtsis.

Gagarini Tee, esietendus 01.02.2017

Lavastuskunstnik – Mari-Liis Bunder (Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna stsenograafia osakonna 3. aasta bakalaureusetudeng). Lavastuses mängivad Ivan Aleksejev ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetajad Katrin Sutt, Eduard Tee ja Dan Jeršov.

Esietendus Vene Teatri RedBox-is 1. veebruaril 2017
Foto: Mari-Liis Bunder
Foto: Mari-Liis Bunder
Anna käsk, Füürer!, esietendub 05.03.2017

Lavastuskunstnik – Krete Tarkmees (Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna stsenograafia osakonna 3. aasta bakalaureusetudeng)
Plakati illustratsiooni autor on Krete Tarkmees
Plakati illustratsiooni autor on Krete Tarkmees
Täiendused kaunimate raamatute hulka

TÄIENDUS! 10. veebruaril Rahvusraamatukogus välja kuulutatud 25 Kauneimat Eesti Raamatut 2016 võitjate seas säras lisaks mitmetele Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna vilistlaste ja õppejõudude kujundatud trükistele ka animatsiooni eriala magistrandi Jonas Tauli lasteraamat "Öömõtted". Palju õnne, Jonas! (Sinu üle on allakirjutanul eriliselt hea meel, mille erilisuse tõttu esialgsesse nimekirja Sinu tunnustus ei sattunud... Vabandan.)

Žürii: Suurepärane mustvalge lahendus, tundlik ja õhuline. Illustratsiooni ja kirjatüübi hea kokkukõla. Teistmoodi lasteraamat (vähemalt Eestis).

Näitus 25 Eesti Kauneimat Raamatut jääb Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis avatuks 4. märtsini.
Jonas Tauli Öömõtted
Jonas Tauli Öömõtted
Avatud loengud

ARHITEKTUUR

Kunstiakadeemia viib tudengite polaarvisioonid ja antropoloog Jean-Loup Marcel Rousselot’ loengu „Arktika elamis- ja ehitusviisid“ Tallinna Ehituskooli

Teisipäeval, 21. veebruaril kell 17.00 esineb Tallinna Ehituskoolis (Pärnu mnt 162) antropoloog ja ajaloolane Jean-Loup Marcel Rousselot loenguga „Arktika elamis- ja ehitusviisid“. Sellele järgneb Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengite töödest koostatud polaararhitektuuri näituse „Polaarruum“ avamine, kus on eksponeeritud tuleviku polaarjaamade projektid ja maketid. Loeng on inglise keeles.

Avamisele ja loengule on oodatud kõik polaar-, arhitektuuri- ja ehitushuvilised. Tegemist on makettide rändnäitusega, mida sai eelmisel kevadel näha Tallinnas Lennusadamas ning seejärel Kukruse Polaarmõisas ja Kuressaare linnuses. Näituse sündimisse panustasid tudengite kõrval arhitektid, sisearhitektid, disainerid ja polaarteadlased.

KUNSTITEADUS JA VISUAALKULTUUR

Nora Sternfeldi avatud loeng "Kunsti õpetamine teadmisteloome kriitilise praktikana"

Kutsume teid Aalto ülikooli professori Nora Sternfeldi avalikule loengule teisipäeval 21. veebruaril kell 18.30 Kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis (Suur-Kloostri 11, ruum 103).

"Mõtteid koos õppimisest. Kunsti õpetamine teadmisteloome kriitilise praktikana"

Kuidas õppida midagi, mida veel ei eksisteeri? Üheltpoolt kõlab see küsimus paradoksaalselt, kuid teisalt kas see polegi just see, millega radikaalne haridus tegeleb? Õppimine kui poliitiline ja emantsipeeriv praktika on alati liikumine teistsuguste võimalikkuste suunas: õppida mõistma ühiskondlikke suhteid, et neid muuta; mõista neid moel, mis oleks mõeldav vaid mingis teises maailmas. Ja võibolla tuua seeläbi muutusi siinsesse... Et selline enese muutmine on kollektiivne tegevus, saabki seda õppida vaid koos tegutsedes. Loengus võetakse vaatluse alla Viinis tegutseva kunsti, hariduse ja kriitilise teadmisteloome keskus trafo.K tegevus. Arutleme koos õppimisel tekkivate kokkupuute punktide ning vahepealse ruumi strategiate üle.

Nora Sternfeld on Aalto ülikooli kureerimise ja kunsti vahendamise professor. Ta on üks Viini Rakeduskunsti Kooli magistriprogrammi /ecm - Näituse teooria ja praktika asutajatest ning Viinis tegutseva kunsti hariduse ja kriitilise teadmiseloome keskuse trafo.K üks kaasasutajatest. Sternfeld on Londonis tegutseva teadust ning haridust toetava platvormi .freetought liige, ta oli 2016 a. Bergeni Assamblee üks loomingulistest juhtidest.

Loeng toimub koostöös Aalto Ülikooli kuraatoriõppe programmiga CuMMA (https://cummastudies.wordpress.com)

Olete oodatud!




Installatsiooni ja skulptuuri osakonna loengusari:

RAJA TEISIPÄEV

Esinejad valivad, kutsuvad ja õhtut koordineerivad installatsiooni ja skulptuuri osakonna üliõpilased.

TEISIPÄEVAL, 21.02.2017

kl 17.00

Kalevi Kull (Tartu Ülikool)

BIOSEMIOOTIKAST

Raja seminariruumis, Raja 11 A

Buss: 23, 23 A, Trummi peatus


GRAAFIKA

Mary Elizabeth Poole

Print and Revolution

22. veebruaril kell 17,

graafika osakond,

Lembitu 10B, ruum 144

22 February at 5 pm,

graphic art department, Lembitu 10B, room 144

Kolmapäeval, 22. veebruaril kell 17 toimub Ameerika kunstniku Mary Elizabeth Poole'i avatud loeng „Print and Revolution – How revolutions have historically been tied to the press and freedom of expression; focusing on the African American Civil Rights movement“.
Mary Elizabeth Poole. Dallas, Texas. BFA in studio art from University of Texas 2011. Tamarind Institute trained printer 2014
Mary Elizabeth Poole. Dallas, Texas. BFA in studio art from University of Texas 2011. Tamarind Institute trained printer 2014
Kino

Kinoliit Kutsub:

FilmiTeisipäevad: Priit Pärna retrospektiiv

21.02, 28.02, 7.03 ja 14.03!

Kinomajas taaselustuvad FilmiTeisipäevad! Alates 21. veebruarist hakatakse näitama teisipäeviti temaatilisi linastussarju, mis annavad ülevaate mõne kodumaise filmitegija loomingust. Programmi valitud eesti filmi suurkuju(de)le pühendatakse 4 seanssi / 4 teisipäeva, mille käigus näidatakse asjatundjate kureeritud filmivalikut liidu kinosaalis. Seansile järgneb modereeritud vestlus filmikunstnikuga.

Esimesena linastub EKA animatsiooni osakonna rajaja professor Priit Pärna retrospektiiv.

21. veebruar kell 19

1. NÕUKA AEG + LÜHIKAD (35 mm.) / moderaator Andreas Trossek

28. veebruar kell 19

PÄRNA TÄISPIKK / moderaator Mari Laaniste

Piletid: 4€ / BFM ja EKA 2€ / Kinoliidu liikmetele tasuta

Saadaval tund enne algust kohapeal

Linastused toimuvad Eesti Kinoliidu saalis aadressil Uus tänav 3 (Sinilinnuga samas majas).


Näitused

Olen meeletult vihane Okupatsioonide muuseumis

23. veebruaril kell 20.00 oled oodatud näituse ja pop-up muuseumi “Olen meeletult vihane” avamisele!

Saa osa põnevatest isiklikest lugudest! Näitus jutustab lugusid inimestest, kes unustasid oma hirmu ja muutusid juhuse tahtel kangelasteks. Inimestest, kes osalesid ülestõusudes ja liikumistes, mis muutsid maailma.

Mida oleksid Sina teinud nende asemel?

Programm:

Tervitus ja sissejuhatus näitusele

Poeedid ja spetsiaalselt selleks sündmuseks loodud lühijutud “The Angry (Wo)Manˮ

Kunstnik Sandra Kosorotova performance

Ivar Sakk protestipostri loomisest

Seltskond ja muusika

Näituse avamisõhtul sissepääs kõigile tasuta.

Lisainfo:

Facebookist: https://www.facebook.com/events/761668533984423/

Muuseumi kodulehelt: www.okupatsioon.ee

Muuseum on avatud T-P 11.00-18.00.

Muuseum on avatud ka vabariigi aastapäeval 11.00-18.00!


EKA doktorant Anna-Stina Treumund

isikunäitus “M-i märg unenägu”

Tartmus

-> 26. 02.2017

EKA Galerii

Triin Loosaare ja Egle Lillemäe "Debris" / "Uitmateeria"

Vabaduse Väljak 6/8,

sissepääs Tallinna Kunstihoone sisehoovist.

T–L, 12–18.

-> 4.03.2017
graafiline disain: Viktor Gurov
graafiline disain: Viktor Gurov
Klaasikunsti näitus "Sulavad piirid"

Riia, Läti

-> 25.02.2017

EKA doktorant Jaanus Samma

isikunäitus "Vahesein"

Temnikova ja Kasela galerii

-> 11.03.2017

Tudengile

Juba homme alustab taas loomeettevõtluse äriideede arendusprogramm STARTERcreative! Veel on võimalik liituda!

Viie ülikooli ühises programmis aitame sul leida oma ideele hea ärimudeli ning teeme selgeks kõik ettevõtluse põhioskused (äriarendus, tootearendus, teenusedisain, turundus, ärimudeli loomine, müük, pitching jt teised teemad). Seda kõike Eesti tippmentorite abiga.

Programm algab juba 21. veebruarist! Osalemine on tasuta ja ei eelda eelteadmisi ettevõtlusest. Tutvu programmiga ja registreeri end juba täna: www.starteridea.ee

Koolitused ja üritused toimuvad erinevates ülikoolides kesklinna piirkonnas ning algavad kell 17:00 (kestus 2,5 tundi). Kõik tegevused-arendused tehakse töötubade formaadis ja kohapeal, mis tähendab, et lisakohustusi ülesannete osas ei teki. Programmi lõpetanutele tõend või diplom ning võimalus võita ka rahalisi auhindu.

Programmi kava leiad: http://starteridea.ee/STARTERcreative/

Kontakt:

EKA ettevõtlusnõustaja Kelli Turmann

kelli.turmann@artun.ee





Töökuulutus

Homme, 21. veebruaril on korraliste õppejõudude konkursi tähtaeg!

Eesti Kunstiakadeemia kuulutas välja konkursi järgmiste korraliste õppejõudude ametikohtadele, tööle asumisega alates 28. augustist 2017 (sulgudes on toodud ametikoha koormus):

ARHITEKTUURITEADUSKONNAS

Arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna dotsent (0,5)

Arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna lektor (0,5)

Arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna lektor (0,5)

DISAINITEADUSKONNAS

Moedisaini osakonna dotsent, eksperimentaalne mood (0,5)

Keraamika osakonna dotsent (1,0)

Tootedisaini osakonna dotsent (0,5)

Ehte- ja sepakunsti osakonna dotsent, ehtekunst, osakonna juhataja, BA õppekava juht (1,0)

Ehte- ja sepakunsti osakonna dotsent, sepakunst (0,5)

Klaasikunsti osakonna dotsent (1,0)

Graafilise disaini osakonna dotsent, osakonna juhataja, BA õppekava juht (1,0)

Tootedisaini osakonna assistent (1,0)

Graafilise disaini osakonna assistent (1,0)

KUNSTIKULTUURI TEADUSKONNAS

Muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna professor, kunstimälestiste konserveerimine (1,0)

Muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna dotsent, muinsuskaitse ajalugu ja teooria (0,5)

VABADE KUNSTIDE TEADUSKONNAS

Fotograafia osakonna professor, osakonna juhataja (1,0)

Skulptuuri ja installatsiooni õppetooli dotsent (1,0)

Maali õppetooli dotsent (1,0)

Kandideerimismaterjalid esitada hiljemalt teisipäeval, 21. veebruaril 2017 kell 16 Eesti Kunstiakadeemia personali- ja kvaliteediosakonda (ruum 540, Estonia pst 7, 10143 Tallinn) või digitaalselt allkirjastatult e-posti aadressile personal@artun.ee märgusõnaga „Konkurss“.

Täpsem teave kandidaatidele esitatavate nõuete ja konkursi kohta ning CV vorm on saadaval Eesti Kunstiakadeemia kodulehel http://www.artun.ee/valimised/ või e-posti aadressil personal@artun.eehttp://või telefonil 626 7306.

Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia