Kunstiakadeemia nädalakiri nr 16


UUDISED

Muinsuskaitse ja konserveerimise tudengid avastasid Vana-Võidu mõisast Vana-Rooma aega kujutavad seinamaalingud

Kunstiakadeemia muinsuskaitse osakonna praktika käigus leidsid tudengid Vana-Võidu mõisa väikeses saalis mõisa ehitusaegsed maalingud. Hilisklassitsistlik mõis on oma praegusel kujul valminud 19.sajandi keskpaigas. Maalingute näol on tegemist väga kõrgekvaliteediliste koopiatega Herculaneumist. Mõis kuulus von Strykide perekonnale ning maalingud vastavad naabruses asuvate Suure-Kõpu Pompei koopiate ja Voltveti antiikatribuutikat kasutavate maalingute ringile – kõik kolm mõisa kuulusid samale perekonnale ning valmisid samal ajal.

Vaata kogu lugu ERR-i uudisteportaalis
Seinamaaling Vana-Võidu mõisas
Seinamaaling Vana-Võidu mõisas
Tuntud nahkaksessuaari bränd Camper korraldas oma Põhjamaade esimese meistriklassi Kunstiakadeemias

17.-23. jaanuarini toimus Eesti Kunstiakadeemia nahakunsti osakonnas rahvusvaheline Camperi meistriklass, kuhu oli suur rahvusvaheline tung. Camperi workshoppi esitas taotluse üle 40 tudengi Põhjamaade tippidisainikoolidest, kuid osalema pääses vaid 12, sh 6 Eestist ja teine pool tosinat Skandinaavia riikidest. Camper viib tavapäraselt rahvusvahelisi workshoppe läbi suurtes moemetropolides nagu London, Pariis, Tokyo, Milaano jm, kuid esmakordselt otsustasid Camperi disainijuhid korraldada rahvusvahelise workshopi Põhjamaades, sedapuhku Eesti Kunstiakadeemias.

Vaata pilte ja loe edasi siit

Workshopi tulemuste ekspositsiooni saab näha EKA G Galeriis, Estonia pst 7 käesoleva nädala lõpuni.
Workshopi esitlus EKA fuajees, Estonia pst 7. Foto: Henno Luts
Workshopi esitlus EKA fuajees, Estonia pst 7. Foto: Henno Luts
Loomehäkk kutsub osalema!

29-31. jaanuaril toimub Tallinnas Eesti esimene loomealade hackathon, kus üle 100 inimese arendavad digitaalseid rakendusi loovaladel.

Loomehäkk toob kokku IT- ja loomeinimesed ning äriarendajad, et 48 tunni jooksul luua uusi tooteid ja teenuseid valdkondades nagu mängundus, filmitööstus, kultuuripärand, muusika, disain, televisioon, kunst, kirjandus ja etenduskunstid.

Loomehäkile võib minna oma idee ja meeskonnaga, aga ka teiste arendusmõtteid kuulama ja mõne huvitava tiimiga liituma. Meeskondi juhendavad kodu- ja välismaised loomevaldkonna tippmentorid ja iduettevõtluse eksperdid.

Uuri lähemalt ja registreeru

AVATUD LOENGUD

Joanna Figiel

Kunstnike karjäärivõimalustest

Teaduste Akadeemia saal

Kohtu 6, Tallinn

27.01.2016 kell 18:00

EKA Kunstiteaduse instituudi ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ühise avatud loengute sarja järgmine külaline on Joanna Figiel (London City University), kes peab avaliku loengu 27. jaanuaril kell 18 Teaduste Akadeemia suures saalis (Kohtu tn 6)

Sündmus Facebookis

Joanna Figiel ja Airi Triisberg viivad Kunstiteaduse instituudis läbi ka töötoa, mis toimub 29. jaanuaril algusega kell 10.15, Suur-Kloostri 11, ruumis 103. Registreerimiseks kirjutada rebeka@cca.ee.

Tutvu materjalidega siin


Kes kardab Kopli liine?

Tudengite lühiettekanded

26.01.2016 kell 17.00

EKA Arhitektuuriteaduskond

Pikk 20, Tallinn

Lõpptulemuste esitlus

30.01.2016 kell 14.00

EKA Kunstiteaduse instituut

Suur-Kloostri 11, Tallinn

“Hüljatud maastike” valdkondadevahelises töötoas osalejad on jõudnud oma tegemistes vaheetapini ja kutsuvad huvilisi teisipäeval, 26. jaanuaril kell 17 EKA arhitektuuriosakonda (Pikk 20, 3. korrus) kuulama tudengite lühiettekandeid, kus esitletakse esialgseid vaatlus- ja uuringutulemusi.

Töötoa lõpptulemuste esitlus toimub laupäeval, 30. jaanuaril kell 14 EKA kunstiteaduse instituudis, Suur-Kloostri 11.

“Kes kardab Kopli liine?” on valdkondadevahelise seeria “Hüljatud maastikud” viies töötuba, kus osalevad arhitektuuri, sisearhitektuuri, muinsuskaitse ja konserveerimise ning kunstiteaduse eriala tudengid Eesti Kunstiakadeemiast ning tulevased ehitusinsenerid Tallinna Tehnikaülikoolist.

Loe rohkem
Foto: Mihkel Maripuu
Foto: Mihkel Maripuu
Doktorant Jaana Päeva

Eelretsenseerimine

Kotid. Ainult unistajatele

HOP Galerii

01.02.2016 kell 17.00

Esmaspäeval, 01.veebruaril 2016. a kell 17.00 toimub Tallinnas HOP galeriis kunsti ja disaini eriala doktorandi Jaana Päeva doktoritöö loomingulise osa juurde kuuluva isikunäituse KOTID. AINULT UNISTAJATELE / BAGS. FOR DREAMERS ONLY eelretsenseerimine.

Näitus on avatud 15. jaanuarist kuni 02. veebruarini 2016. a.

Doktoritöö juhendaja on prof dr Nithikul Nimkulrat.

Näituse eelretsensendid on Kai Lobjakas (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum) ja Anu Kannike (Tallinna Ülikool).

Näitus on osa doktoritööst „Nähtav nähtamatu praktika. Kotidisain ja tootmine Eestis“. Uurimistöö keskseks küsimuseks on: millised kategooriad kujundavad käekoti kui tarbeeseme positsiooni visuaalse märgina ning mõjutavad representatsiooni relevantsust tulevikus?

Loe lisaks
Jaana Päeva
Jaana Päeva
NÄITUSED

Vilve Unt

Moel on kaks hinge

Disaini- ja Arhitektuurigalerii

Pärnu mnt 6, Tallinn

03.-20.02.2016

Avamine 3. veebruaril

Kauaaegne Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna professor ja praegune EKA Avatud Akadeemia moestilistika õppekava juht Vilve Unt avab 3. veebruaril Disaini- ja Arhitektuurigaleriis juubelinäituse ”Moel on kaks hinge”.

Näitus esitleb pika loome- ja elukogemuse perioodi mõtteid läbi erinevate loominguliste projektide. Näitusesaalis tulevad eksponeerimisele viimaste aastate moekollektsioonid koos uusima loominguga, mis seguneb juba looduga ja edastab ajas kestma jäänud väärtusi.

Vaata lähemalt
Vilve Unt "Moel on kaks hine". Foto: Maiken Staak
Vilve Unt "Moel on kaks hine". Foto: Maiken Staak
Robin Nõgisto

Pildid Näituselt

03.-22.02.2016

Hobusepea galerii

VÄLJAANDED

Muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna "Aja lugu"

Olete oodatud Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna värskelt ilmunud artiklite kogumiku „Aja lugu“ esitlusele reedel, 29.jaanuaril kell 15.00 (Suur-Kloostri 11, ruum 103).

Kogumikus on viis artiklit, mis käsitlevad keskaegseid hauaplaate (Anu Mänd), ajaloolisi linnaplaane (Lilian Hansar), nõukogudeaegseid vanalinnade planeeringuid (Oliver Orro), Tartu Jaani kiriku skulptuuride polükroomiat (Johanna Lamp) ja kunstiteoste restaureerimist ENSVs (Grete Nilp).

Kogumiku toimetas Anneli Randla.

Kogumikus on viis artiklit, mis käsitlevad keskaegseid hauaplaate (Anu Mänd), ajaloolisi linnaplaane (Lilian Hansar), nõukogudeaegseid vanalinnade planeeringuid (Oliver Orro), Tartu Jaani kiriku skulptuuride polükroomiat (Johanna Lamp) ja kunstiteoste restaureerimist ENSVs (Grete Nilp). Lisaks uuele teabele, mida autorid käibele toovad, ilmneb kõigist artiklitest, et see, millisena tunneme minevikku sõltub suuresti, kes ja kuidas on kultuuripärandit mõtestanud ja jäädvustanud. See annab võimaluse varasemate lugude juurde tagasi pöörduda ning neid uutest vaatenurkadest lahti rääkida. Artiklid on eesti keeles, ingliskeelsete kokkuvõtetega. 208 lk.

Uut raamatut saab osta EKA raamatukogust 8 euroga. Esitlusel saab raamatut soetada soodushinnaga!
Aja lugu kaanepilt
Aja lugu kaanepilt
Ilmunud on uus urbanistide väljaanne U/Arhiivid ja asjaarmastus!

Väljaandele tegid ka seekord kaastööd meie õppejõud, tudengid ja vilistlased.

Uuri lähemalt
Uus U
Uus U
Lugemiku raamatupoe väljaanded nüüd saadaval Tallinna Kunstihoones

Eesti Kunstiakadeemia õppejõudude asutatud Eesti ainus vaid kultuuritrükistele spetsialiseerunud raamatupood Lugemik avab sel kevadel lisaks poele Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) hoovil uue asukoha Tallinna Kunstihoone fuajees. Esimese sammuna uue poe suunas kureeris Lugemik kunstihoone praegusele poeriiulile spetsiaalse valiku temaatilisi trükiseid saatmaks Marge Monko kureeritud näitust “Kõik kirjad on armastuskirjad”.

Eesti kunstnikest on esindatud mitmed EKA vilistlaste, tudengite ja õppejõudude sh Jaanus Samma, Marge Monko, Marko Mäetamme, Alissa Nirgi ja Anna-Stina Treumundi trükised.

Uus Lugemiku raamatupood avaneb lõplikul kujul kunstihoones sel kevadel kunstihoone uuenenud fuajees, mille on projekteerinud Salto arhitektid.

EKKMi hoovil avab Lugemiku raamatupood oma 4. hooaja taas koos Köler Prize’i nominentide näitusega 15. aprillil 2016.
Lugemiku väljaanded armastusest ja selle tõlgendustest. Foto: Anu Vahtra
Lugemiku väljaanded armastusest ja selle tõlgendustest. Foto: Anu Vahtra
TÖÖKUULUTUS

EKA otsib uut galeristi

Eesti Kunstiakadeemia võtab alates märtsist tööle uue galeristi. Avaldusi ootame kuni 8. veebruarini 2016. Kandideerida saab läbi personaliotsingu portaali CV-keskus või saates dokumendid, sh avaldus ja CV koos oma visiooniga galeristi tööst Eesti Kunstiakadeemias aadressile: personal@artun.ee.

Vaata lisateavet

WONDERFUL WUNDERLICH POP-UP

Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri osakonna näituse “Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti” raames avaneb muuseumis kolmel talvisel laupäeval pop-up kohvik. KOKOMO kohvimeistrite valmistatud jookide kõrvale saab kuulata vestlust Eesti legendaarsete sisearhitektidega, kes näitusel huvilistele ka oma tudengiaegseid töid tutvustavad. 16-19 aastased noored on samal ajal aga oodatud sisearhitektuuri-töötuppa, kus räägitakse ruumi tajumisest ja muutumisest.

Kohvik “Wunderlich” on avatud kolmel laupäeval – 30. jaanuaril, 13. veebruaril ning 27. veebruaril – kell 11.00-14.00 Rotermanni soolalaos.

Esimesel kohvikupäeval, 30. jaanuaril, on publiku ees Eesti üks tuntumaid sisearhitekte ja disainereid, Taevo Gans (s. 1941). Nii tema interjööre, valgusteid kui ka mööbliesemeid iseloomustab puhas vorm, konstruktiivne selgus ja julge värvikasutus. Gans kuulus Viru hotelli interjööri (1972) autorite kollektiivi ning kavandas koos abikaasa Hellega Pärnu sanatooriumi Tervis siseruumid (1971; 1987). Omal ajal uuendusliku võttena hakkas ta interjööris kasutama supergraafikat; tähelepanu pälvisid koos Mait Summatavetiga tehtud näitusekujundused. Oma valgustitega on Gans saavutanud edu ka rahvusvahelisel areenil. Pop-up kohvikus suunab vestlust Carl-Dag Lige, koos kohvikulistega tehakse ka ringkäik näitusel “Ekspeditsioon Wunderlich: 11 sisearhitekti”.

Loe veel
Varietee
Varietee
MEDITATSIOON

Olete oodatud Sandra Kosorotova isikunäituse “hool. väärtus. võim. kontroll” kõrvalprogrammi raames toimuvale meditatsioonile, mida viib läbi Tallinna Teemanditee Budismi Keskus (www.facebook.com/TallinnaTeemanditeeBudismiKeskus)

Kavas on põhjapanevad meditatsioonitehnikad, mille sooritamiseks ei pea olema tingimata budist.

Tallinna Teemanditee Budismi Keskus on aastast 2002 tegutsev meditatsioonigrupp, mille vaimseteks juhendajateks on 17. karmapa Trinley Thaye Dordže ja laama Ole Nydahl.

Meditatsioon leiab aset neljapäeval, 28. jaanuaril kell 18:00 EKA galerii ruumides, Vabaduse väljak 6/8 (Kunstihoone sisehoov).

NB! Matid ja tekid on kohapeal olemas.

Täname: Tallinna Teemanditee Budismi Keskus

Sandra Kosorotova näitus on avatud veel 30. jaanuarini!

Vaata lisaks
hool.väärtus.võim.kontroll.
hool.väärtus.võim.kontroll.
Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia