Kunstiakadeemia nädalakiri nr 17


UUDISED

EKA Õpilasakadeemia jätkab veebruaris mitmekülgse programmiga
Tere tulemast EKA Õpilasakadeemiasse! Kunagi pole hilja teha, mis meeldib.
Tere tulemast EKA Õpilasakadeemiasse! Kunagi pole hilja teha, mis meeldib.
Eesti Kunstiakadeemia käivitas käesolevast aastast EKA Õpilasakadeemia, mis on suunatud koolinoortele ja huvilistele, kes kaaluvad Kunstiakadeemias õppimist ja soovivad erialadega lähemat tutvust teha. EKA Õpilasakadeemia pakub osalejatele võimalust käia koos näitustel, loengutel, töötubades ja kuulata erialaprofessionaalide loenguid ning kohtuda tudengitega. Nii avaneb laiem vaade ja arusaamine arhitektuuri, disaini, vabade kunstide, kunstiteaduse, muinsuskaitse ja restaureerimise jmt erialade eripäradest, valdkonnaspetsiifikast ja eeldustest. Oodatud on kõik huvilised, registreerumine pole vajalik ning osalemine on tasuta.

Veebruaris on oodata järgmist põnevat programmi:

3. 02. kl 17.00 – 19.00

Praktiline arhitektuuri töötuba

Kogunemine kell 17.00 arhitektuuriteaduskonnas (Pikk 20).

6. 02. kl 12 – Ajalooliste tapeetide töötuba

Juhendajad Anu Soojärv ja Joel Leis

Kogunemine kl 12 muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas, Suur-Kloostri 11

17. 02. kl 17.00 – 19.00

Valguse ja ruumi töötuba: Uurime meile eluks vajalikku valgust.

Juhendab Arhitektuurikooli õpetaja Kaire Nõmm, kogunemine Linnateatris, Lai 23 kell 16.50

20.02. kl 12

Puithoonete viimistluskihtide uurimise töötuba juhendajad Claudia Valge ja Triin Reidla.

Kogunemine kl 12 muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas, Suur-Kloostri 11

27. 02. kl 11.00-12.30

Siiditrükitehnikas t-särgi trükkimine, tutvumine tekstiiliosakonnaga. Kogunemine kl 11.00 Estonia pst 7/Teatri väljak 1, 3. krs

Vaata kogu programmi

Tartus tehakse nädalavahetusel jälle imet - toimub juba kolmas Garage48 Hardware & Arts 2016

Sel nädalavahetusel toimub Tartu Ülikooli Physicumis kolmandat korda uusi riistvaralisi tehnoloogialahendusi otsiv arendusnädalavahetus Garage48 Hardware & Arts, kus ligi 150 inseneri, tarkvaraarendajat, loomeinimest ja turundajat mõtlevad 48 tunni jooksul välja uusi nutikaid seadmeid. EKAt on esindamas nii tudengeid kui õppejõude, nii osalejate kui mentoritena.

Pühapäeval kell 18:00 algavat prototüüpide esitlust saab otseülekandena jälgida Garage48 veebilehe, majandus24.postimees.ee ja novaator.err.ee vahendusel.

Eesti Kunstiakadeemia annab traditsiooniliselt välja eriauhinna "Best Design".

Garage48 Hardware & Arts nädalavahetust korraldavad Garage48, Tartu Ülikool ja Eesti Kunstiakadeemia.


Tudengite värskeid ideid oodatakse Negavati konkursile

KIK kutsub kolmandat korda ülikoole osalema energia- ja ressursisäästu konkursil Negavatt. Alates 1. veebruarist saavad tudengid esitada nutikaid ideid, mis aitavad ülikoolis või selle linnakus säästa energiat ja ressursse. Neist parimad tehakse kuni 10 000 euro eest teoks. Ideede esitamise tähtaeg on 21. veebruar.

Loe lisaks

Liina Unt lõi lavakujunduse Kuopios lavastunud Oksaneni tükile "Kui tuvid kadusid"

Eesti Kunstiakadeemia doktoriõppekava Kunst ja disain juht Liina Unt tegi Kuopio Linnateatris Priit Pedajase lavastusele "Kui tuvid kadusid" stsenograafia. Lavastus põhineb Sofi Oksaneni samanimelisel menuromaanil.

Lavatükk sai seekord publikult positiivsema vastuvõtu, kui soomlaste lavastatud versioon, mida mängiti Soome Rahvusteatri lavalaudadel.

Loe lugu Postimehes

EKA uuel seminarisarjal (kunsti)ajaloo kirjutamisest osalesid olulisemad kultuuriasutused

27. jaanuaril 2016 toimus EKA Kunstiteaduse instituudis seminar„Ajalookirjutuse uued väljavaated“, esinejaks prof. Marek Tamm (Tallinna Ülikool). Tegu oli esimese avaliku seminariga seeriast „(Kunsti)ajalooloome. Ümberkirjutamise küsimusi“, mida korraldab uurimisprojekti PUT788 „Kunsti ajaloostades. Kunstiajalooalane teadmisloome Eestis muutuvate ideoloogiate ja distsiplinaarsete arengute ühisväljal“ rühm prof. Krista Kodrese juhtimisel.

Rohkearvuline osavõtt kõigist suurematest kultuuriasutustest: EKA kõrval TLÜ, UT, EMTA, EKM, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Sirp jmt.

Loe uurimisgrupi eesmärkidest

Loe seminarist
Suur-Kloostri seminariruum. Foto: Kristina Jõekalda
Suur-Kloostri seminariruum. Foto: Kristina Jõekalda

TÖÖKUULUTUS

Eesti Kunstiakadeemia võtab tööle uue galeristi, kandideerimistähtaeg pikenes 14. veebruarini

Alates märtsist vajab Eesti Kunstiakadeemia noor ja pulbitsev kunstnikkond ja galerii uut galeristi. Tema hallata ja koordineerida on EKA Galerii tegevus Kunstihoone juures asuval pinnal ning Kunstiakadeemia aasta suurnäitus TASE. Avalduste esitamise tähtaega pikendati kuni 14. veebruarini 2016. Kandideerida saab läbi personaliotsingu portaali CV-keskus või saates dokumendid (avaldus ja CV koos oma visiooniga galeristi tööst Eesti Kunstiakadeemias) aadressile: personal@artun.ee.

Vaata kogu infot

AVATUD LOENGUD

Arhitektuuri avatud loengud

Víctor Enrich

Kanuti gildi saal, Pikk 20

4.02. kl 18

Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja kevadhooaja avab neljapäeval, 4. veebruaril Víctor Enrich (Barcelona) - Víctor Enrich stuudio. Loeng toimub kell 18 Kanuti Gildi SAALis (Pikk 20, Tallinn).

Arhitekt ja kunstnik Victor Enrich tegeleb oma visuaalides linna demonteerimise ja lõhutud elementide nihestunud kokkuliitmisega, tulemuseks värskendavad urbaansed olustikud, mis mõjuvad samaaegselt nii jõuliste kui naivistlikena.

Victor Enrich (s.1976) on Kataloonia fotograaf ja kunstnik. Ta lõpetas 2002.a. arhitektuuri eriala Kataloonia Polütehnikumis. Iseseisvalt õpitud 3D visualiseerimisel ja fotograafial põhinevad tööd on kestev manifest ühel ja samal teemal, milleks on LINN. Linn, mis ei ole üksnes paik lisamiseks, eemaldamiseks ja modifitseerimiseks inimtegevusele sobivaima ruumi leidmisel, vaid ka koht ootuste ja lootuste elluviimiseks. Tema tööd keskenduvad igaühe häguste unistuste, ägestunud kirgede, kardetud õudusunenägude ja igava sotsiaalelu illustreerimisele läbi arhitektuurse linnamaastiku.

http://victorenrich.com/

Loengusarja kevadsemestri esinejad:

04.02. Víctor Enrich - Víctor Enrich studio

18.02. Robert Vierlinger - Bollinger+Grohmann / nformations

04.03. Alice Buoli - BorderScaping

17.03. TBA

31.03. Onur Sönmez - Onur Sönmez

14.04. Tristan Boniver - Rotor

05.05. TBA

12.05. Liam Young - Tomorrows Thoughts Today

Arhitektuuriteaduskond kutsub Tallinnasse loengusarjale esinema maailmas tuntud arhitekte, teoreetikud, kriitikud ja urbaniste, et tutvustada arhitektuuri, disaini, linnaehituse ning kriitilise mõtte värskeid vaatenurki. Loengud on mõeldud nii arhitektuurivaldkonna tudengitele ja erialaga seotud professionaalidele, kui ka ruumikultuuri huviliste laiemale ringile. Loengud on inglise keeles ning tasuta.

Loengusarja kodulehekülg: www.avatudloengud.ee

Loengusarja kuraatorid on Sille Pihlak ja Siim Tuksam.

Loengusarja kevadhooaega toetab Eesti Kultuurkapital
Victor Enrich
Victor Enrich
NÄITUSED

Kaire Rannik ja Liina Siib

"Pettepilt"

Draakoni galerii

02.-20.02.2016

Näituse lõpetamine 20.02. kl 15.00

Alates teisipäevast, 02.02.2016 on Draakoni galeriis avatud KAIRE RANNIK’u (1971) ja LIINA SIIB’i (1963) ühisnäitus „Pettepilt“. Laupäeval, 20. veebruaril kell 15.00 toimub galeriis kunstnike osavõtul näituse lõpetamine.

„Näitus juurdleb tõe ja vale, usutavuse ja mitteusutavuse piiride üle. Ühe allikana toetume Walter Benjamini subjektiivsele topograafiale ja mõttepiltide žanrile, et uurida elukeskkonnas tekkivaid tunnetuslikke ja painavaid sidemeid. Kuidas asjad võtavad meid vangiks ja kuidas ühiskond seda tagant tõukab. Millised näevad välja esemed tegelikkuses ja millised on nad kujutletavas maailmas, mille oleme ise endale loonud.

Loe edasi
Rannik ja Siib Pettepilt
Rannik ja Siib Pettepilt
Vilve Unt

Juubelinäitus

Moel on kaks hinge

03.- 20.02.2016

Avamine 03.02. kl 17.00

Disaini- ja Arhitektuurigalerii, Pärnu mnt 6

Kauaaegne Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna professor ja praegune EKA Avatud Akadeemia moestilistika õppekava juht Vilve Unt avab 3. veebruaril Disaini- ja Arhitektuurigaleriis juubelinäituse ”Moel on kaks hinge”.

Näitus esitleb pika loome- ja elukogemuse perioodi mõtteid läbi erinevate loominguliste projektide. Näitusesaalis tulevad eksponeerimisele viimaste aastate moekollektsioonid koos uusima loominguga, mis seguneb juba looduga ja edastab ajas kestma jäänud väärtusi.

Loe veel
Kutse. Foto: Maiken Staak
Kutse. Foto: Maiken Staak
Carla Castiajo / Slavomíra Ondrušová

Joon

05.- 23.02. 2016

Hop galerii

Hobusepea 2, Tallinn

Avamine 4.02. kl 18.00

Neljapäeval 4. veebruaril kell 18.00 avatakse HOP galeriis kunstnike Carla Castiajo / Slavomíra Ondrušová näitus JOON.

Joon on Carla Castiajo (Portugal) ja Slavomíra Ondrušová (Slovakkia) koostööprojekt, mille algne idee sündis 2013. aastal Tallinnas, Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas, kus mõlemad kunstnikud tollal õppisid. Ka nende seekordne kohtumispaik on Tallinn, kus nad esitlevad joone käsitlust loomingulises dialoogis, mis on aja jooksul kasvanud ja arenenud.
Joon
Joon
Meri-Kris Jaama ja Johanna Jõekalda

Psühhotektoonika

6.- 27.02.2016

Avamine 5.02 kell 18.00

Reedel, 5.02 on EKA Galeriis uue näituse avamine. See on koostööprojekt EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna magistrandi Johanna Jõekalda ja IT kolledži lõpetanud Meri-Kris Jaama vahel.

Näitus “Psühhotektoonika” on sissepõige Meri-Kris Jaama ja Johanna Jõekalda katsetustesse ruumielamuste mõõtmisel, jäädvustamisel, analüüsimisel ja võimendamisel. Jälgides individuaalseid ruumielamusi, räägib näitus ruumi peegeldumisest kogemuses ja kogemuse peegeldamisest tagasi ruumi. Keha liikumise, vaatesihtide ning meelemuutuste salvestustes avaldub elamus andmelisel kujul. Kokku saavad tunnetus ja täpsus.

Loe täpsemalt


Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia