Kunstiakadeemia nädalakiri nr 22


UUDISED

ERKI Moeshow 2016 kavandite konkurss on alanud!

Alates 7. märtsist on kõik erakordsete ideedega moeloojad oodatud välja pakkuma oma nägemust, et pääseda ERKI ehk Eternal Republic of Kind Individuals mikroriigi lavale. Kavandite loomiseks on aega täpselt kümme päeva ning viimane aeg neid esitada on 17. märtsil kell 16.00.

Spetsialistidest koosnev žürii valib välja 22 säravaimat loometööd, mida

kõik moe ja disaini fännid saavad tulla uudistama 21. mail toimuvale

finaalshow’le.

Lisainfo ning konkursi reglement

Konkursi video


SÜNDMUSED

Eesti ainuke feministlik festival LadyFest Tallinn (LFT) toimub 8.–12. märtsil juba kuuendat korda

LFT on korraga nii feministlik liikumine kui ka sündmus. LFT on sõltumatu mittetulunduslik DIY (tee-seda-ise) algatus, mis loob keskkonna, kus naised ja traditsioonilises soosüsteemis ning rolliootustes kahtlevad inimesed saavad üles astuda ja oma teadmisi-kogemusi jagada. Viiel päeval toimuvad näituse avamine, töötoad, manifestide lugemine, vaba lava üritus Lipsünk ja kontsert/pidu. LadyFesti selle aasta teema on pagulasdebatt. LFT soovib kaasa rääkida ülemaailmselt olulises debatis, mis on seotud pagulastega ja varjupaigataotlejatega. Eesti ühiskonda lõhestav debatt vajab juba ammu lisaks probleemi teadvustamisele tegevuskava. LadyFest osaleb selles arutelus kasutades sotsiaalse aktivismi vormi ning kaasates loomingulisi eneseväljendusvahendeid.

Ladyfesti korraldamisega on seotud mitmed Kunstiakadeemia endised ja praegused tudengid ning õppejõud.

Loe edasi


Avatud loengud

9.03.2016

Aap Piho / Warm North disainer

Eesti disainer – tüüp nagu šveitsi nuga. Kuidas ehitada üles oma kaubamärki?

Stella Soomlais / nahadisainer, Soomlais Design omanik

Käsitööline, kunstnik või disainer? Oma kaubamärgi ülesehitamine, turundus, töötamine klientidega. Tellimus vs seeriatoode.


WILD TALKS

The Space Lady

11.03.2016 kl 16.00

EKA Sisearhitektuuri osakond

Suur-Kloostri 11, Tallinn

Sel reedel, 11. märtsil kell 16 annab EKA sisearhitektuuri osakonna kombeid eiravat jutusarja WILD TALKs raames oma esimese avaliku loengu maailmakuulus The Space Lady.

Kosmosedaam alustas tänavamuusiku karjääri seitsmekümnendatel Bostoni ja San Francisco tänavatel kandes peas hõbedast valgete tiibadega kiivrit ning saates oma enamasti kaveritest koosnevaid esinemisi kosmilist heli tekitaval Casiotone süntesaatoril. Suurem osa maailmast hakkas daamist kuulma 2000. aastate alguses, mil tema muusikat hakati välja andma erinevatel autsaidermuusika kogumikel.

Tallinnas WILD TALKsi sarja raames peab The Space Lady oma elu esimese avaliku loengu, teemaks veganlus, loomade õigused, andestamine ja maailma päästmine ja püsimine laiemalt. Vestlusringis osaleb ka Space Manager Eric Schneider, Space Lady abikaasa.

Vaata veel
The Space Lady
The Space Lady
EKA Õpilasakadeemia

LINNAEKSKURSIOON KOPLI LIINID JA PROFESSORITE KÜLA

11. MÄRTS 2016

Kogunemine TTÜ Mereakadeemia ees (Kopli tn 101) kell 12

Ühistransport: Trammid nr 1 ja nr 2, troll nr 32 (lõpp-peatus Kopli)

Ekskursioonil tutvustatakse piirkonna kujunemislugu, räägitakse hetkeolukorrast ja probleemidest ning kiigatakse tulevikku.

Kopli poolsaar enne XX sajandit. Vene-Balti laevatehaste lugu. Endine administratiivhoone kui võimas arhitektuurne maamärk. Jalutuskäik läbi professorite küla ja selle majadega tutvumine. Matk Kopli liinide varemete vahel. Lähituleviku arendusplaanid.

Pange selga soojad riided (vett ja pori kannatavad jalatsid, paksud sokid, kampsun, kindad, sall, müts) olenemata plusskraadidest, sest mõne objekti juures seisame kauem ja mere ääres on külm tuul! Kuum tee või kohv termosega ei ole halb mõte!

Ekskursiooni viivad läbi muinsuskaitse- ja konserveerimise magistrandid Juhan Hint ja Teele Jürivete. Olete oodatud!
Kopli liinid. Foto: EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakond
Kopli liinid. Foto: EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakond
JUTU JÄTKUKS

Vestlusõhtu

Prof Andres Alver

9.03.2016

kl 18.00

Arhitektuurimuuseum

Ahtri 2, Tallinn

Uus vestlusõhtute sari Arhitektuurimuuseumis, avakülaliseks arhitekt, EKA professor ANDRES ALVER

Kolmapäeval, 9. märtsil kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos esimene vestlusõhtu sarjast „Eesti arhitektid“. Õhtu peakülaliseks on Eesti tuntumaid tegevarhitekte ja õppejõude, terava keele ja isikupärase ruumikäsitlusega Andres Alver.

Vestlusõhtu avab Andres Alveri lühiloeng, mis keskendub kaasaegse maailma ruumilistele ja poliitilistele arengutele ning nende peegeldustele Eestis. Loengule järgneva vestluse käigus otsitakse vastuseid küsimustele, kas ja kuidas saab arhitekt mõjutada ühiskondlikke protsesse, mis saab arhitektikutsest tulevikus ja kuidas mõjutab tehnoloogia areng arhitektuuriloomingut. Avatud vestluses, mida suunab Arhitektuurimuuseumi kuraator Carl-Dag Lige, saavad aktiivselt osaleda ka publikuliikmed.

Loe veel
Prof Alver
Prof Alver
Kunstnikuvestlus:

Kuidas konstrueerida naiskangelast?

Fideelia-Signe Roots

10.03.2016

kl 17.00

Linnagalerii

Harju 13, Tallinn

Olete oodatud vestlusele kunstnik Fideelia-Signe Rootsi ja kirjandusteadlaneTiina Kirsiga näitusel "Palju õnne naistepäevaks!", mis toimub neljapäeval 10. märtsil kell 17.00 Linnagaleriis, Harju 13.

Fideelia-Signe Roots teeb EKA doktorantuuris loomingulist uurimistööd teemal „Naine kui kangelane“, milles võtab fookusesse nõukogudeaegsed naismehhanisaatorid, kes said töökangelase aunimetuse. Üldisest kangelasnaise kuvandist on ta nüüdseks jõudnud mikroajaloolisele positsioonile ning uurib Eesti esimese naiskombaineri ja töökangelase Elmina Otsmani juhtumit, mis võimaldab laiemaid üldistusi: kuidas kangelast konstrueeritakse, mismoodi ta endast mõtleb, mis on talle tähtis ning kuidas mõjutavad teda nii bioloogiline kui sotsiaalne sugu ja keskkond. Ajalooliselt on kangelase rollis vaikimisi olnud mees. Kas naistele peaks leiutama nende oma kangelasekuvandi, küsib Roots.

Loe edasi


NÄITUSED

Prof Jaan Toomik

Esimene uni

Kunstihoone Galerii

Vabaduse väljak 6

Tallinn

4.03 – 03.04.2016

Kunstiakadeemia maaliosakonna professor Jaan Toomik avas isiknäituse

"Pärast selle aasta jaanuaris lõppenud ja vananemise ilu üle põske pugistanud personaalnäitust Temnikova ja Kasela galeriis astub Jaan Toomik endast väljapoole jääva maailma hullusesse, mille ta saagimispakul trooniva puuslikuga ja kirvevarrest välja kasvava halupuuga kaunistatud koduõue lohistab," kirjutab Tamar Luuk

Loe edasi
Repro: Mälestusmärk tundmatule sõdurile. Akrüül, lõuend, 2014
Repro: Mälestusmärk tundmatule sõdurile. Akrüül, lõuend, 2014
Francisco Martínezi ja Lilli-Krõõt Repnau

kuraatorinäitus

“Kõverruum”

4.03-02.04.2016

EKA galerii

Vabaduse väljak 6/8, Tallinn

Ground control to Major Tom, I can hear my inner room.

Näitus kutsub külastaja teekonnale läbi ruumi, aja ja subjektiivsuse. Täpsemalt pöörab näitus tähelepanu kohtadele, mis tekitavad neis viibides limbo või liminaalsuse tunde, viies justkui kõrgendatud teadvuse seisundisse. Nimetame neid veidraid kohti elukäänakuteks – nad on kõhedad alad, mis tekitavad vahepealsuse ... ebatavalise paiknemise tunde. Need alad kutsuvad tagasi vaatama, pöörduma teiste võimalike kordade poole ja toetavad kriitilist kaugenemist.

Osalevad kunstnikud:

Tallinna Vangla kinnipeetavad

Flo Kasearu

Mihkel Kleis

Triin Pitsi

Lilli-Krõõt Repnau

Paco Ulman

Ingel Vaikla

Vello Vinn

Kristina Õllek

Loe edasi


"Soolaleivapidu"

EKKM

Põhja pst 35

Avatud 20. märtsini

N-P kl 14-18

Olete lahkesti oodatud EKA tudengite ja endiste tudengite Mikk Jägeri, Art Nõukase, Helena Keskküla, Siim Preimani ja Johannes Valdma soolaleivapeole aadressil Põhja pst 35 (EKKM, II korrus).

Ootame teid 20. märtsini neljapäevast pühapäevani kella kahe ja kuue vahel.

Pakume seltsi ja sooja teed!

Näitusest:

“Kohtusime juhuslikult Kelmis ühel külmal novembriõhtul. Johannes ja Mikk olid just koolist välja heidetud, Siim ei olnud rahul oma kunstiteadlase kuvandiga, Art mõtiskles oma mehelikkuse (või mitte-mehelikkuse) üle ja Helena muretses oma näiliselt sootundliku imidži pärast. Tookordsest vestlusest kasvas välja lõputu kohtumiste seeria. Täiesti ootamatult leidsime end erinevates koosseisudes ikka ja jälle teineteise köökides hängimas; pärast tööpäeva baarileti taga lobisemas või mingil põhjusel Siimu autoga mööda linna tiirutamas.

Isegi Mikk, kes vahepeal kaks kuud UK-s elas, oli mõtteis meiega ning saatis iga paari nädala tagant lakoonilise sõnumi: „Olen elus.“

Ei jäänud muud üle kui kokku kolida.

Loe edasi, mis juhtus
Üürileping
Üürileping
"Polaarruum"

EKA tudengite ühisnäitus

10.03.-3.04.2016

Lennusadam

Kunstiakadeemia tudengid esitlevad Lennusadamas polaararhitektuuri visioone - kas ka Eestil võiks olla oma polaarjaam?

Alates neljapäevast, 10. märtsist on Lennusadama külastajatele avatud Eesti Kunstiakadeemia üliõpilaste töödest koostatud polaararhitektuuri näitus “Polaarruum”, kus on eksponeeritud tuleviku polaarjaamade projektid ja maketid. Näitusel esitatud tööd on loodud veebruaris EKA Arhitektuuriteaduskonnas toimunud polaararhitektuuri töötoas, kus osalesid tudengid, arhitektid, sisearhitektid, disainerid ja polaarteadlased. Näitusele pääseb Lennusadama piletiga.

Loe edasi
Arctium. Autorid Joosep Laht, tootedisain II krs, Kristel Alliksaar ja Helmi Marie Langsepp, arhitektuur ja linnaplaneerimine III krs. Juhendajad Mari Hunt ja Timo Palo
Arctium. Autorid Joosep Laht, tootedisain II krs, Kristel Alliksaar ja Helmi Marie Langsepp, arhitektuur ja linnaplaneerimine III krs. Juhendajad Mari Hunt ja Timo Palo
„Force majeure. Eesti kunsti hävimis- ja kadumislood“

Kumu kunstimuuseum

Weizenbergi 34/Valge 1, Tallinn

4.03.-26.06.2016

Kumu kunstimuuseumis näidatakse kadunud kunsti

Alates 4. märtsist on Kumus avatud kontseptuaalne näitus „Force majeure. Eesti kunsti hävimis- ja kadumislood“, kus vaatajate ette tuuakse sadade kadunud teoste saatus. Näituse on kujundanud Eesti Kunstiakadeemia graafika osakonna professor Liina Siib. Näitusel on eksponeeritud kuulsate EKA vilistlaste taieste kadumislood.

Loe lähemalt

Rahvusvaheline grupinäitus

“Kadumisest ja kadumiseks”

11.03.-29.05.2016

Tartmus

Raekoja plats 18, Tartu

Osalevad kunstnikud: Susanne Bürner, Kris Lemsalu, Mikk Madisson, Ivan Moudov, Rabih Mroué, Hito Steyerl, Laivi, Danila Tkachenko, Ivar Veermäe

Kuraator: Sten Ojavee

Näituse kujundaja ja graafiline disain: Viktor Gurov (EKA fotoosakonna magistrant)

Alates reedest, 11. märtsist, on Tartmusis avatud rahvusvaheline näitus “Kadumisest ja kadumiseks”. Näitusel eksponeeritakse üheksa kaasaegse kunstniku teoseid, mis tegelevad ühel või teisel moel tänapäevasest ühiskonnast kadumise teemaga. Näituse eesmärk on uurida inimeste kadumist soodustavaid aspekte ning pakkuda publikule võimalust näha kadumise iha ja traagikat eri vaatepunktidest. Näitus jääb avatuks kuni 29. maini.

Loe laiemalt
Ivan Moudovi teose „Teleporteerimismasin“ dokumentatsioon. Foto: Alexander Gerganov
Ivan Moudovi teose „Teleporteerimismasin“ dokumentatsioon. Foto: Alexander Gerganov
LadyFest Tallinn 2016 esitleb:

näitus “Welcome me Estonia.

Добро пожаловать мне в Эстонии.

Tere tulemast mulle Eestis”

Rundum

Pärnu mnt 154, ARSi maja hoov

Avamine 8. 03.2016

8. märtsil kell 18.00 avatakse Rundum artist-run space’is (Pärnu mnt 154, ARSi maja hoovis) näitus “Welcome me Estonia. Добро пожаловать мне в Эстонии. Tere tulemast mulle Eestis”.

LadyFesti tiim on käinud alates novembrist Vao külas asuvas Varjupaigataotlejate Majutuskeskuses läbiviimas kunsti töötubasid. Töötubade seeria on protsess, mille eesmärk on tutvuda Vao elanikega, pakkuda neile külalislahket vastuvõttu ja võimalusi loominguliseks eneseväljenduseks. Tutvustasime neile erinevaid loomingulisi distsipliine, mis olid vahelduseks igapäevaelust suhteliselt isoleeritud keskkonnas. Lõime situatsiooni omavaheliseks suhtluseks ning koos aja veetmiseks arendaval ja looval moel. Keskuses käimise jooksul on selgunud, et eriti vajavad seda emad lastega, kelle igapäevaelu koosneb alalisest laste eest hoolitsemisest, koristamisest, pesu pesemisest omamata privaatset ruumi, kuna ajutist eluruumi koos perega jagatakse lisaks ka teiste inimestega. Näitus on selle protsessi väljund.

Näitusel osalevad: Ahmed Egiptusest, Irina Ukrainast, Maret Inguššiast, Olga ja Mira Ukrainast, Qeta Gruusiast, Sattar Ilyas Belutšistanist, Sonia Dagestanist, Zahra Afganistanist ja Umar Saleem Pakistanist.

Näituse ja sellele eelnevate töötubade läbiviijateks on Minna Hint, Mari-Leen Kiipli, Pire Sova ja Killu Sukmit.

Avamine toimub 8. märtsil kell 18.00 koos LadyFesti avamisega Rundumis (Pärnu mnt 154).

Vaata lisa
Näituse plakat, mille on kujundanud pagulased
Näituse plakat, mille on kujundanud pagulased
Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia