Kunstiakadeemia nädalakiri nr 23


UUDISED

Saada tasuta postkaart ja küsi, kuidas läheb?!

On alanud EKA postkaardisaatmiskampaania 2016.

Tänavu toimub teistkordselt kaartide saatmise aktsioon eesmärgiga teavitada noori ja vanu 24. märtsil toimuvast avatud uste päevast Eesti Kunstiakadeemias. Kutsume kõiki kirjutama oma sõpradele, sugulastele, tuttavatele, kursusekaaslastele ja õpetajatele ning kooliõpilastele postkaarte ning kutsuma neid järgmisel nädalal EKA eluga tutvuma.

Graafilise disaini III kursuse tudengid Maria Muuk ja Juuso Siltanen on kujundanud tänavu erilised tähelugude postkaardid, mis jutustavad pärislugusid EKA inimestest. Kaardid leiab Estonia pst 7 fuajeest, Nunne 16 õppehoonest ja Lembitu 12 valvelauast ning hea õnne korral mõnest linna lokaalist.

Kui kaardid on valmis kirjutatud, saab need postitada EKA samades asukohtades. EKA paneb margi peale ja saadab ära. TASUTA!

Tänavune eesmärk on ületada eelmise aasta saadetud kaartide hulk, mis oli üle 700. Tänaseks on kirjutatud üle 200 kaardi – ühinege ka postkaardisaatmiskampaaniaga!
Tähelugude postkaartide ja plakatite autorid on graafilise disaini eriala III kursuse tudengid Maria Muuk ja Juuso Siltanen, juhendas Brit Pavelson
Tähelugude postkaartide ja plakatite autorid on graafilise disaini eriala III kursuse tudengid Maria Muuk ja Juuso Siltanen, juhendas Brit Pavelson
Doktorant Fideelia-Signe Roots'i näituse eelretsenseerimine

Kolmapäeval, 23. märtsil 2016. a kell 15:30 toimub Tallinna linnagaleriis (Harju 13) Eesti Kunstiakadeemia kunsti ja disaini eriala doktorandi Fideelia-Signe Roots’i doktoritöö loomingulise osa juurde kuuluva isikunäituse „Palju õnne naistepäevaks!“ eelretsenseerimine.

Näitus on avatud 26. veebruarist kuni 27. märtsini 2016.

Doktoritöö juhendajad on prof dr Katrin Kivimaa ja prof dr Tiina Ann Kirss; konsultant prof Marko Mäetamm.

Näituse eelretsensendid on Reet Varblane (Eesti kultuurileht SIRP) ja Barbi Pilvre (Tallinna Ülikool).

Fideelia-Signe Roots küsib, mis tunne on olla naiskangelane. Selleks toob ta Linnagaleriisse Eesti esimese naiskombaineri ja töökangelase Elmina Otsmani kombainipunkri ja viib vaataja videote, heli ja tekstide abil ajarännule läbi ühiskonnas tunnustatud ja ootuspäraste naiserollide.

Loe lisa

Eesti Arhitektide Liidu uueks presidendiks valiti EKA Arhitektuuriteaduskonna õppejõud Katrin Koov

10. märtsil toimus KUMU suures auditooriumis Eesti Arhitektide Liidu (EAL) üldkogu, mille raames valiti liidule järgnevaks kaheks aastaks uus president. EALi uueks presidendiks sai EKA õppejõud Katrin Koov.

„Viimased kaks aastat EALi presidendina on olnud vaieldamatult minu senise elu põnevaimad ja sisutihedamad. Asusin ametisse selge visiooniga ning mul on hea meel, et suur osa toona seatud eesmärkidest on tänaseks ka saavutatud, liidu käsi käib hästi. Isiklikel põhjustel otsustasin teiseks ametiajaks mitte kandideerida, kuid mu süda on rahulik Katrin Koovile taktikeppi edasi andes,“ sõnas EALi presidendi ametist lahkuv Indrek Allmann. „Usun, et Katrin Koov toob arhitektide liitu uut sära ja värskust ning võitleb täiel rinnal edasi meie ühiselt seatud eesmärkide eest.“

Aasta parimaks mõtestajaks valiti Eesti Kunstiakadeemia teadur ja õppejõud Ingrid Ruudi, kes koostas 2015. aasta ühe huvitavaima näituse „Ehitamata“, millega koos ilmus põhjalik tekstikogumik Eesti arhitektuuri üleminekuajast 1980. aastate lõpus – 1990. aastate alguses. Seni väheuuritud ajavahemikust oli näitusele kokku kogutud muljetavaldav hulk originaalteoseid.

Palju õnne ja jaksu kolleegidele!

Loe lisaks
Katrin Koov, foto: EAL
Katrin Koov, foto: EAL
EKA ÕPILASAKADEEMIA

Tänavaruumi töötuba: Keskendume tänavaruumile.

16.03.2016

kell 17.00 – 19.00

Tänavaruumi töötuba: Keskendume tänavaruumile. Millest tänavaruum koosneb ja mis teeb tänava hästi toimivaks? Juhendab Arhitektuurikooli õpetaja Kaire Nõmm, kogunemine kell 17.00 Arhitektuuriteaduskonnas (Pikk 20).
Foto: Kersti Miller, magistritöö “Tööstuslik tänavaruum”
Foto: Kersti Miller, magistritöö “Tööstuslik tänavaruum”
AVATUD LOENGUD

Disainiteaduskonna avatud loengud

Kolmapäeviti kl 17.30

Estonia pst 7, 426

Tallinn

16.03 Dan Mikkin, Brand Manual, partner / disainer

Dan juhatab sisse pakendi rolli toote elus – selle funtsionaalsed omadused

ja ühtlasi kuidas see aitab tõsta brändi väärtust (ning ühes sellega müüa sinu toode ostjale maha). Loengu käigus tutvustab Dan Brand Manuali viimase aja töid mainitud vallas.

23.03 Rasmus Rask / jäätisefirma La Muu asutaja

Väärtuste ja missiooni roll äris. Ettevõte kui inimene, kel on oma väärtused ning suured eesmärgid. Mida järjekindlamalt ta neid põhiideid järgib, seda tugevamaks inimene/bränd muutub.

Arhitektuuriteaduskonna avatud loeng

Milota Sidorova

17.03.2016 kl 18

Kanuti Gildi SAAL

Pikk 20, Tallinn
Milota Sidorova
Milota Sidorova
Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarjas esineb neljapäeval, 17. märtsil Milota Sidorova - WPS Prague. Loeng toimub kell 18 Kanuti Gildi SAALis (Pikk 20, Tallinn).

"Milota on tõeline multitalent. Ta on õppinud kolmes erinevas maailmajaos seitset erinevat eriala, mis on andnud talle suurepärased teadmised nii disaini, planeerimise kui ka juhtimise vallas. Neid oskuseid kasutab ta planeerimisel ja strateegiate loomisel - seda kõike inimeste elukeskkonna parendamiseks," tutvustab järgmist esinejat avatud loengute sarja üks kuraatoritest Siim Tuksam.

Loe edasi

BAARID

Käesoleval nädalal avavad graafilise disaini tudengid Elisabeth Klementi workshopi raames igal õhtul Estonia pst 7 õppehoone fuajees erineva kontseptsiooniga baari. Esmaspäeval lõbustas ja lõõgastas kojuminejaid Congo Jungle. Jälgige infot tulevaste baaride kohta EKA foorumis ja Facebookis. Vaata järele

Näitused

Prof Kirke Kangro

Diskreetne elevant

Toompea lossi kunstisaal

16.03.-22.04.2016

Kolmapäeval, 16.03.2016 kell 12.30 avab EKA installatsiooni ja skulptuuri osakonna professor KIRKE KANGRO Toompea lossi kunstisaalis näituse „Diskreetne elevant“. Näitus jääb avatuks 22. aprillini 2016.

Avamisele tulla soovijatel palume teatada tulekust aadressile elin.kard@eaa.ee teisipäeva, 15.03.2016 ennelõunaks. Avamisele palume kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Kirke Kangro isiknäitus „Diskreetne elevant“ vaatleb diskreetsust kui probleemi isiklikul ja ühiskondlikul tasandil. Kangro kunstnikukäekirjale iseloomulik must ja sünge vormikeel, millest immitsevat süngust pehmendab vaataja jaoks enamasti siiski pehmete materjalide eelistamisest tulenev tugev absurdidoos, küsib olemuslikult kõige lihtsamaid küsimusi, mida kõik inimesed vahetevahel küsivad, ent millele selget vastust andma siiski ei kiputa. Miks? Sest see ole ju „minu asi“ või „meie probleem“ ning üldse „võõrastesse asjadesse oma nina ei topita“. Nii jääbki probleem enamasti lahendamata, kuningas jääb alasti ja elevant, kelle kohalolu ruumis keegi justkui märgata ei taha, hoiab diskreetselt varju. Värvikaid kõnekujundeid on mitmeid, aga taktitunde küsimus on ikka ja jälle üks ja seesama.

Loe veel


Art ja Helena

EKA Installatsiooni ja skulptuuri tudengi ja 2015 vilistlase

Ühisnäitus „Milleks meile küll see mäng?“

Avamine kolmapäeval, 16.03.2016 kell 18.00

Hobusepea galerii, Hobusepea 2

Tallinn

Loe lähemalt
ART JA HELENA
ART JA HELENA
Tallinna Kunstihoone

19.03–01.05.2016

EKA em.prof. Tiit Pääsuke ja

keraamika vilistlane Kris Lemsalu

Kaunitar ja Koletis.

Kuraator Tamara Luuk

Avamine 18.03.2016

Jaan Toomik

Esimene uni

Kunstihoone Galeriis

4.03 – 03.04.2016

Vaata veel

Francisco Martínezi ja Lilli-Krõõt Repnau

kuraatorinäitus “Kõverruum”

EKA galeriis, Vabaduse väljak 6/8.

Kuni 02.04.2016

Osalevad kunstnikud:

Tallinna Vangla kinnipeetavad

Flo Kasearu

Mihkel Kleis

Triin Pitsi

Lilli-Krõõt Repnau

Paco Ulman

Ingel Vaikla

Vello Vinn

Kristina Õllek

Loe lähemalt

Soolaleivapidu

Mikk Jäger, Art Nõukas, Helena Keskküla, Siim Preiman ja Johannes Valdma

Põhja pst 35 (EKKM, II korrus).

20. märtsini

Avatud neljapäevast pühapäevani 14-18

Loe

Eesti Kunstiakadeemia üliõpilaste polaararhitektuuri

näitus “Polaarruum

Tallinna Lennusadam

Kuni 3.03.2016

Loe veel
Polaarruum Lennusadamas. Foto: Tõnu Tunnel
Polaarruum Lennusadamas. Foto: Tõnu Tunnel
„Force majeure. Eesti kunsti hävimis- ja kadumislood“

Kumu kunstimuuseum

Kuni 26.06.2016

Näituse on kujundanud Eesti Kunstiakadeemia graafika osakonna professor Liina Siib.

Loe lähemalt

KÖÖK. Muutuv ruum, disain ja tarbekunst Eestis

Kuni 15.05.2016

I korrus, trepigalerii

Näituse kuraatoriks on Kai Lobjakas, kujundajad Arhitektuuribüroo 3+1 arhitektid, graafiline disain EKA graafilise disaini osakonna juhataja dots Indrek Sirkel.

Tartmus rahvusvaheline grupinäitus

“Kadumisest ja kadumiseks”

Osalevad kunstnikud: Susanne Bürner, Kris Lemsalu, Mikk Madisson, Ivan Moudov, Rabih Mroué, Hito Steyerl, Laivi, Danila Tkachenko, Ivar Veermäe

Kuni 29.+5.2016

Kuraator: Sten Ojavee

Näituse kujundaja ja graafiline disain: Viktor Gurov (EKA fotoosakonna magistrant)

Loe laiemalt

Üleskutsed

Hea kunstnik,

Avasime registreerimisvormi 18. mail 2016 toimuvale noore kunsti oksjonile kunstiteoste esitamiseks:

http://www.noorkunst.ee/kunstnikule

Tööde esitamise tähtaeg on 31. märts 2016!

PS. Seekord lubatud maksimummõõdud on 2,2 x 1,5 või 1,5 x 2,2 m.

Tartu noore kunsti oksjoni toimkond

Lisainfo:

www.noorkunst.ee

oksjon@lmk.ee

tel 55607971

Digitaalse loovmeedia inkubaator DIGIX alustab uut vastuvõttu kuuekuulisse startup-programmi.

Kui Sinu alustav meeskond tegeleb mängude, e-õpirakenduste, animatsiooni, e-kirjastamise, simulatsioonide, virtuaalreaalsuse, muusikarakenduste ja muu loova ekraanimeediaga, siis ootame Sind kandideerima meie järgmisse inkubatsioonitsüklisse, mis algab 1. aprillil.

DIGIXi programmis on iganädalased töötoad ekspertidega, personaalsed tiiminõustamised, õpireisid, startup-konverentsid, showcaseid, arendustöötoad, hackathonid ja kohtumised investoritega. Balti Filmi- ja Meediakooli hoones paiknevas DIGIXis saad valida viie paketi vahel kõrgtehnoloogiliset ühistööruumist kuni virtuaalosaluseni. Meie esimese lennu startupid on jõudnud tooteprototüüpideni, koostanud turuleminekuplaani, võitnud rahvusvahelisi auhindu ja müünud oma rakendusi maailma suurimatel netiplatvormidel.

DIGIXi pakkumine:

SINA SAAD: 6 kuulise programmi üle 30 mentoriga, oma töökeskkonna Tallinna kesklinnas, kõrgtehnoloogilise sisseseade, personaalse tiiminõustamise, nõu rahastuse leidmisel ja palju startup-üritusi.

SINULT OOTAME: meeskonna pühendumist pooleks aastaks.

Kui soovid meist rohkem teada, ruume vaadata ja enne liitumist oma ideid testida, lepi kokku kohtumine märtsikuu jooksul (eveli@digix.eu)

Kui oled kindel, et tahad liituda, täida ankeet aadressil www.digix.eu ja tule intervjuule.

Taotluste esitamise TÄHTAEG ON 24. MÄRTSIL!




Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia