Kunstiakadeemia nädalakiri nr 39


Uudised

EESTI DISAINIHARIDUSE PREEMIA 2016 TULEMUSLIKU PANUSE EEST DISAINIHARIDUSSE PÄLVIS PROF MARTIN PÄRN

Eesti Kunstiakadeemia annab teist korda välja preemia olulise panuse eest eesti disainihariduse edendamisse. Disainihariduse õitsvat tervist ja mitmekesisust näitab see, et auhinnaväärilisi kandidaate oli rohkesti ning kõigilt haridustasemetelt. Disain on vabanemas oma elitaarsest kuvandist ning ühiskonnas võtab maad teadmine, et sellest on kasu kõikjal ja kõiges. Üks, mis selge: disaini kui universaalset probleemide lahendamise viisi tasuks õpetada nii lasteaedades kui ka näiteks meditsiini-, äri- ja tehnika kõrgkoolides. Kunstiakadeemia, disainiteadmuse olulisim keskus Eestis, on disainihariduse-alaseks koostööks igati valmis.

Selleaastane disainihariduspreemia antigi tulemusliku koostöö tunnustamiseks. Žürii otsusega sai selle Martin Pärn Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvahelise ühis-magistriõppekava Disain ja Tootearendus / Design and Engineering käivitamise ning arendamise eest. Martin Pärn on üheaegselt EKA strateegilise disaini professor ja TTÜ külalisprofessor, sealse disaini õppetooli hoidja.

Vaata veel
Martin Pärn. Foto: Thulema
Martin Pärn. Foto: Thulema
Üliõpilaste teadustööde riiklikule konkursile oodatakse kandideerima kõiki tudengeid



Eesti Teadusagentuur, Eesti Teaduste Akadeemia ja Haridus- ja Teadusministeerium kutsuvad 2016.a üliõpilaste teadustööde riiklikule konkursile osalema kõiki Eestis õppivad üliõpilasi, sh ka välismaalasi, kes on oma konkursitöö teinud Eesti ülikoolis õppides, ja välisriigis õppivaid Eesti tudengeid.

Töid saab esitada kuni 17. oktoobrini 2016. Kandideerima oodatakse kõikide õppetasemete üliõpilasi!

Preemiafond on üle 67 000 euro.

Konkursi veebileht


Avatud loengud

Disainiteaduskonna avatud loengud

Esmaspäeval, 19.sept kl 17

Mon, Sept 19 at 5pm

CLAUDE SCHMITZ (Luxembourg) 'Precious'

www.claudeschmitz.com
Claude Schmitz
Claude Schmitz
Teisipäeval, 20.sept kl 17.30

Tue, Sept 20 at 5.30pm

New Zealand HandShakers `JEWELtalk` - HandShake3 project

http://handshakeproject.com/


Kolmapäeval, 21.sept kl 17.30

Wed, Sept 21 at 5.30pm

LIESBETH DEN BESTEN (The Netherlands)

`Cul-de-sac or avenir doré` - about the future of contemporary jewellery, including participatory projects
Liesbeth den Besten
Liesbeth den Besten
Since 1985, Liesbeth den Besten has worked free lance as a writer for newspapers, art and design magazines and exhibition catalogues. She is active as an advisor and jury member for Dutch and international governmental institutions, exhibitions and competitions, and lectures about contemporary jewelry and crafts at international conferences and art academies. She is chairwoman of the Françoise van den Bosch Foundation for contemporary jewelry and one of the founding members of Think Tank, a European Initiative for the Applied Arts.

Her book, On Jewellery: A Compendium of International Contemporary Art Jewellery, was published by Arnoldsche in November 2011.

Kõik loengud toimuvad Estonia pst 7 ruumis 221.

All lectures will be take place on Estonia pst 7 room 221.

Arhitektuuriteaduskonna avatud loeng

Jannis Merz / Snøhetta.

22.septembril kell 18 Kanuti Gildi SAALis

Oslo uue ooperimaja projekteerinud büroo arhitekt räägib Tallinnas mänguväljakutest, mis pole vaid lastele

22. septembril kell 18 esineb Tallinnas Kanuti Gildi SAALis EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarja raames saksa arhitekt Jannis Merz, kes igapäevaselt töötab üle maailma tuntud arhitektuuribüroos Snøhetta. Merz on viimastel aastatel olnud seotud Austria ühe populaarseima turismiatraktsiooni, Swarowski Kristallwelteni projektiga. Ebatavalistest mänguväljakutest on kuulama oodatud nii arhitektuuritudengid, professionaalid kui lihtsalt ruumihuvilised.

Austrias, Wattensis asuv Swarovski Kristallwelten (Swarovski kristallmaailm) on turismisihtpunkt, mida külastab aastas 600 000 inimest, 2015. aastal rajas Snøhetta Kristallwelteni alale 20-meetrise mängutorniga mastaapse mänguväljaku, kus erinevas vanuses inimesed saavad mängida, joosta, ronida, rippuda ja hüpata. Mängutorn on ainulaadne näide hoonest, mis kasutab maastikulisi elemente vertikaalselt jaotatud siseruumides.

Üks põnevamaid näiteid Merzi loomingust on Bolanzo õhutrammi jaam, kus Snøhetta filosoofiale omaselt on ühendatud arhitektuur ja maastik. Snøhetta töödes on maastik enamat kui vaid kontekst – seda kasutatakse sotsiaalse ja demokraatliku instrumendina, inimest ja arhitektuuri ühendava lülina.

Merz lõpetas Innsbrucki ülikooli 2013. aastal ning alustas samal aastal tööd Snøhetta ahitektuuribüroos, kus ta tegeleb peamiselt rahvusvaheliste projektidega.

Rohkem arhitektuuribüroost: http://snohetta.com/

Arhitektuuriteaduskond kutsub Tallinnasse loengusarjale esinema maailmas tuntud arhitekte, teoreetikud, kriitikud ja urbaniste, et tutvustada arhitektuuri, disaini, linnaehituse ning kriitilise mõtte värskeid vaatenurki. Loengud on mõeldud nii arhitektuurivaldkonna tudengitele ja erialaga seotud professionaalidele, kui ka ruumikultuuri huviliste laiemale ringile. Loengud on inglise keeles ning tasuta.

Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital ja korraldab EKA arhitektuuriteaduskond

Kuraatorid: Sille Pihlak, Siim Tuksam

www.avatudloengud.ee

Anna tulemisest teada: https://www.facebook.com/events/1912709598956225/


Näitused

„Arhiivi ja arhitektuuri vahel. Neeme Külm, Krista Mölder, Taavi Talve“

KUMU

17.-30.09.2016

Kumu kunstimuuseumi kaasaegse kunsti galeriis on avatud uus ruumieksperimentidele ja nende kogemisviisidele avatud näitus „Arhiivi ja arhitektuuri vahel. Neeme Külm, Krista Mölder, Taavi Talve“.

Uuel näitusel esinevaid kunstnikke ühendab keskendumine ruumile ja selle kogemisele ning käsitlusvõimalustele. Esmakordselt Kumu kaasaegse kunsti galerii ruume reaalselt dekonstrueeriv näitus toob vaatajani kolme erineva meediumiga töötava kunstniku uusima loomingu.

Vaata veel
Neeme Külm. Betooni valatud lehm. 2005–2006. Eesti Kunstimuuseum
Neeme Külm. Betooni valatud lehm. 2005–2006. Eesti Kunstimuuseum
Arhitektuurinäitus „Kes loob linna?“

TARTMUS

29.09.-04.12.2016

29. septembril Tartmusis avatav arhitektuurinäitus „Kes loob linna?“ uurib, kes, milliste eesmärkide, vahendite ja tulemustega kujundavad Tartu linnaruumi. Kolm saali on pühendatud Tartu linnavõimu, arendajate ja kodanikuaktivistide tegevuse ja ruumiliste väljundite tutvustamisele, neljas saal esitleb kaasaegset visuaal- ja tekstikunsti, mis joonistab välja Tartu märkimisväärsed kohad ja voolib linna nägu. Näituse kuraator on Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna teadus ja arendusprojektide koordinaator, arhitektuuriajaloolane Pille Epner ning kaaskuraator arhitekt Kaja Pae. Näitus jääb avatuks 4. detsembrini.

Vaata veel
Fragment ruumigurmaani kaardist. Illustraator Eleonora Kolycheva
Fragment ruumigurmaani kaardist. Illustraator Eleonora Kolycheva
Pseudo

EKKM

22.09. – 30.10.2016

Avamine kolmapäeval 21. septembril kell 18:00

Kunstnikud: Dénes Farkas & Taavi Talve, Dora García, Flo Kasearu, Jevgeni Zolotko, Kristiina Hansen & Sigrid Viir, Neeme Külm

Algust ei ole olemas. Mind sigitati – ka nagu sind – ja sestsaadik olen ma koormatud.

Émile Ajar > Paul Pavlovich > Romain Gary, "Pseudo"

Kuraator: Marten Esko

Kujundus: Allan Appelberg

Vaata veel

Kunstiakadeemia tudengite polaarvisioonid jõuavad Kukruse Polaarmõisa Ida-Virumaal

Reedel, 23. septembril kell 18.00 avatakse Kukruse Polaarmõisas Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengite töödest koostatud polaararhitektuuri näitus “Polaarruum”, kus on eksponeeritud tuleviku polaarjaamade projektid ja maketid. Tegemist on sama näitusega, mis oli märtsis-aprillis avatud Tallinna Lennusadamas ning mille koostamisse panustasid tudengite kõrval arhitektid, sisearhitektid, disainerid ja polaarteadlased. Avamisele on oodatud kõik polaarhuvilised, lastel on võimalus meisterdada oma polaarjaam.
SHELLTER pakub uut arhitektuurset lahendust Arktikas süvaveemõõtmisi teostavatele teadusjaamadele. Triivjääle rajatavates baasides on oluline luua paindlik ja keerulistele ilmastikuoludele vastupidav struktuur Autorid Juhan Kangilaski/arhitektuur, Jekaterina Zakilova/sisearhitektuur, Raul Polding/tootedisain
SHELLTER pakub uut arhitektuurset lahendust Arktikas süvaveemõõtmisi teostavatele teadusjaamadele. Triivjääle rajatavates baasides on oluline luua paindlik ja keerulistele ilmastikuoludele vastupidav struktuur Autorid Juhan Kangilaski/arhitektuur, Jekaterina Zakilova/sisearhitektuur, Raul Polding/tootedisain
Näitus „Tunne Eesti disaini. Sissejuhatus“

TARTMUS

29.09.2016-01.01.2017

Eksponeerimisel:

Anna von Maydell / Atelier für Kunstgewerbe, A.M. Lutheri mööblivabrik, J. Lorupi klaasivabrik, E. Taska töökoda, Tarbeklaas, Standard, Estoplast, Kunst ja Kodu, Tallinna Ehituskeraamikatehas, Kunstitoodete Kombinaat, Punane Ret, Salvo, Ruum ja Vorm, Martin Pärn, Tarmo Luisk, Veiko Liis, Jaanus Orgusaar, Kärt Ojavee, Raili Keiv, Keha3, HUUM, Iseasi, Scheckmann, Kärt Põldmann, Marit Ilison, Warm North, Johanna Tammsalu, Monika Järg, Anton Koovit, Kelpman Textile jt.

Kuraator: Kai Lobjakas, Eesti Tarbekunsti- ja Disanimuuseum

Alates 29. septembrist avatakse Tartmusis Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis koostatud Eesti disaini ajalugu esitlev ülevaatenäitus, mis keskendub olulisematele nähtustele ja suundumustele Eesti disainimaastikul. Tartmusis on see esimene laiem disainivaldkonda tutvustav näitus. Näitus jääb avatuks 1. jaanuarini 2017.

Vaata veel
Disainerid Lilian Linnaks (Estoplast) ja Udo Umberg (Standard) Estoplasti toodanguga. 1961. Foto Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kogust.
Disainerid Lilian Linnaks (Estoplast) ja Udo Umberg (Standard) Estoplasti toodanguga. 1961. Foto Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kogust.
Toimus

EKA muinsuskaitse ja konserveerimise osakonnas toimus Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames laupäeval, 10.septembril avatud uste päev.

Päeva sisustasid osakonna endised ja praegused tudengid, läbivaks teemaks oli “Pärand ja kogukond”.

Kuulati ettekandeid, osaleti aaderduse ja käärilõigete töötubades ning ekskursioonil. Avatud oli on näitus bakalaureusetööde vaatmikest. Niguliste kiriku Kannatusaltari konserveerimisega seotud ettekanded toimusid kirikus kohapeal.

Oli tore ja sisukas päev. Tänu tublidele vilistlastele ning tudengitele ei pidanud külalised huvipuuduses vaevlema. Ettekanded ja töötaoad said kuulajate/osalejate poolt palju kiitust. Kõik, kes meie “pärandi-ralli” vastu pidasid, lubasid ka järgmisel aastal kohale tulla.

Vaata pilte toimunud üritusest siit

EKA delegatsioon KHIB peagi valmiva hoone ees
EKA delegatsioon KHIB peagi valmiva hoone ees
EKA delegatsioon külastas Norras Bergeni Riiklikku Kunsti- ja disainiakadeemiat

15. ja 16. septembril külastas 17-liikmeline EKA delegatsioon Norras Bergeni Riiklikku Kunsti- ja disainiakadeemiat (KHIB), et tutvuda nende hiljaaegu läbi viidud akrediteerimisprotsessiga, ülikooli toimimispõhimõtete, loomepõhise uurimistööga ja uue hoone ehitusega. Delegatsioonis olid lisaks EKA valitsusele veel ka doktorant ja EKA nõukogu liige Ruth-Helene Melioranski ja Avatud Akadeemia Akadeemia projektijuht ja turunduskoordinaator Olivia Verev ning rektori abi Karin Gross. Eesti Kunstiakadeemia institutsionaalne ja osaline õppekavade akrediteerimine toimub käesoleva aasta hilissügisel. Reis Norra sai toimuda tänu EMP/Norra stipendiumiprogrammile ja osutus tõhusaks ning kasulikuks eeloleva eneseanalüüsi ja EKA uue hoone ehituse valguses.

17. septembril 2016 esinesid graafika magistrandid Giulia Landonio, Johanna Greta Mölder ja Ann Pajuväli Zürichis kunstnike kabarees Zunfthause Voltaire (Cabaret Voltaire) performance'iga Endlich Meerblick. Performance'iga käsitleti mittekommunikatiivsust. Kunstnikud said ka tsunfti eluaegse liikmestaatuse. Performance'it juhendasid Margit Säde ja graafika osakonna professor Liina Siib. Performance toimus Manifesta 11 raames. Kunstnike osalemist toetas Eesti Kultuurkapital.
Foto: Liina Siib
Foto: Liina Siib
Üleskutse

AVATUD KONKURSS: Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB 2017 paviljon

2017. aasta sügisel toimuva 4. Tallinna Arhitektuuribiennaali korraldusmeeskond kuulutab välja linnainstallatsioonide programmi avatud konkursi, pakkudes alustavatele arhitektidele võimalust kavandada ja ehitada biennaali ajaks Tallinna südamesse puidust paviljon-varjualune. Konkurss toimub kahes etapis: esimeses etapis kutsutakse arhitekte üles esitama oma digitaalseid portfoolioid kuni 15. oktoobrini 2016.

Kaheetapiline, rahvusvaheline avatud konkurss seab osalejatele üleskutseks luua ajutise iseloomuga väliinstallatsioon, kasutades innovatiivselt Eestis tegutsevate puitmajatootjate tootmisvõimalusi. Võistluse eesmärgiks on toetada sünergia tekkimist puidutööstuse ja uuenduslikult mõtlevate disainerite ning arhitektide vahel.

TAB 2017 installatsiooniprogrammi kuraatorite, arhitektide Sille Pihlaku ja Siim Tuksami (part.archi) sõnul on konkursi lähteülesanne inspireeritud TAB 2017 peateemast, mis uurib biotehnoloogiate ja arhitektuuri ning linnadisaini põimumispunkte ja ühist potentsiaali: "Me tahame konkursi lõppetapis jõuda visionäärse mudelini, mis järgib bioloogilise ise-organiseerumise põhimõtteid ja toimib materjali enda arvutusloogika ning tulevikulinna olemuslike algoritmide kaudu. Bio- ja infotehnoloogia kokkusulamine ning selle rakendamine maastikuarhitektuuris ja linnaehituses on paljude valdkonna eestvedajate arvates üks meie tsivilisatsiooni paljutõotavamaid tulevikuväljavaateid, ja TAB 2017 toob esile selle suuna kõige huvitavamad näited ja tegijad."

Loe edasi
Foto: Courtesy of TAB
Foto: Courtesy of TAB
Tallinna Fotokuu annab teada: Eesti Fotokunstimess tuleb taas

Tänavu juba seitsmendat korda toimuv Eesti Fotokunstimess leiab aset Telliskivi Loomelinnaku Rohelises saalis 29. septembrist 2. oktoobrini. Mess tutvustab publikule Eesti parimate fotokunstnike uudset loomingut ja jagab teavet fotokunsti kogumise võimaluste kohta, et huvi korral alustada või täiendada oma isiklikku kunstikogu.

Fotokunstimess toimub Fotokunstnike Ühenduse (Foku) eestvedamisel ning koostöös Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusega. Sellel aastal on messi väljapanek eriti laiapõhjaline, kaasates lisaks eesti kunstnikele külaliskunstnikke Saksamaalt, Prantsusmaalt, Soomest, Venemaalt, Lätist ja Leedust.

Kohalikud ja külaliskunstnikud

Eesti Fotokunstimessil on esindatud 36 rahvusvahelise valikukomisjoni poolt väljavalitud eesti kunstnikku ja kunstnike-duot: Alissa Nirgi, Annika Haas, Eve Kiiler, Heikki Leis, Johan Huimerind, Kai Kaljo, Karel Koplimets, Kirill Tulin, Krista Mölder, Liina Siib, Lilli-Krõõt Repnau, Marge Monko, Mari Volens, Mari-Leen Kiipli, Paco Ulman, Peeter Laurits, Sten Eltermaa, Tanja Muravskaja ja Tarvo Hanno Varres.

Koostöös Goethe-Instituudi ja Prantsuse Instituudiga on Eesti Fotokunstimessil kahe Narva residentuuriprogrammis osaleva kunstniku teosed: Lousia Marie Summer (Saksamaa) ja Camille Laurelli (Prantsusmaa). Kulla Laas ja Kristina Õllek Rundumist toovad messile kunstnikud Hertta Kiiski (Soome), Andrey Bogush (Venemaa/ Soome), Liga Spunde (Läti) ning Miks Mitrēvics & Kristīne Kursiša (Leedu/Läti).

Täpsem programm ja info peagi http://fotokuu.ee ja Tallinna Fotokuu Facebooki lehel.


Solveig Jahnke
Kommunikatsioonijuht/Head of Communications
solveig.jahnke@artun.ee
Tel +372 6267 111
Mob +372 5626 4949
www.artun.ee
Eesti Kunstiakadeemia