EKA töörühma näitus „Geomeetriline algus“ Riigikogus

Foto: Erik Peinar, Riigikogu
aaFEP_0847
aFEP_0368
aFEP_0727
aFEP_0373
aFEP_0393
aFEP_0399
aFEP_0760
aFEP_0412
aFEP_0475
aFEP_0482
aFEP_0487
aFEP_0485
aFEP_0455
aFEP_0499
Fotod: Erik Peinar, Riigikogu

EKA töörühm koostas Rigikogusse  näituse „Geomeetriline algus“. Riigikogu hoone arhitektuuri mõtestatakse lihtsate geomeetriliste algvormidega: koonuse, silindri, kera ja kuubi kaudu. 

Näitus sündis kollektiivse loominguna. Töörühma kuulusid kuraator Karin Paulus, loovjuht Ionel Lehari (Identity), sisearhitekt Janno Roos (Ruumilabor) ja graafiline disainer Maret Põldre (Identity). Näituse avamisel pidas kuraatorile ja loovjuhile lisaks kõne ka EKA rektor Mart Kalm.

Vormid ehk sümbolobjektid on eri mõõtmetega ning aluseks pildilisele ja tekstilisele infole, aidates sisu struktureerida. Kõik need geomeetrilised objektid on puistatud laiali üle kogu näituse territooriumi, sattudes tihti ka üllatavatesse kohtadesse.

Modernistlik geomeetria vastandub selgelt hoone esteetikale, andes märku erilisest hetkest, pidulikust näituseolukorrast. See on programmiline sekkumine ajaloolisse ruumi. Teisalt viitab esimestest joonistustundidest tuttav geomeetria teekonnale algusele.

Modernismi sekkumine seadust loovas ruumis on allegooria parlamentaarse demokraatia sünnile, see on tänapäevase ühiskonnakorralduse tekke metafoor oma uhkes lihtsuses ja lihtsas uhkuses. 

Näituse avamine Riigikogu fotoarhiivis.

Jaga sõpradega:

Postitas Andres Lõo
Viimati muudetud