EKA disainerid Eesti moe hõbe- ja kullasäras

Karl Joonas Alamaa disain. Foto: Kristina Kuzemko

Selgunud on Eesti moekunsti suursündmuste 2021 aasta finalistid ning nominendid.  

ERKI Moeshow 2021 eelžürii hinnangul on tänavuse moeshow kavandite konkursile esitatud tööd väga kõrgel tasemel. Noorte disainerite hulgast valiti välja 15 finalisti.

ERKI Moeshow 2021 lõppüritusele, 28. augustil, pääsesid Andreas Kübara, Anne Liis Puhki, Eliise Saare, Elina Ormane’, Emilia Obidina, Karin Kreeki, Karl-Christoph Rebase, Karolin Kärmi, Kärolin Raadiku, Dassemperdepot, Mairo Seire’, Mirjam Kalmanni, Simona Veilande ja Emils Ernests Rode’, Susanna Belinda Kõgeli ja Tauri Västriku kollektsioonid.

Žüriiliige Laivi Suurväli sõnab, et näha on eksperimentaalset lähenemist materjalidele ja vormidele – “Eriti köitvad on kollektsioonid, mis väljendavad erinevaid vaatepunkte ajastu vaimu tõlgendamisel.” Eelžüriisse kuulusid lisaks Laivi Suurvälile moedisainerid Triinu Pungits, Gita Siimpoeg, Xenia Joost, Eve Hanson, meikar Liisa-Chrislin Saleh, ajakirjanik ja ettevõtja Anu Saagim, poliitik ja moekunstnik Hannes Võrno ning Aalto Ülikooli moeuuringute õppejõud ja rahvusvaheliselt tunnustatud kuraator Annamari Vänskä.

1982. aastal alguse saanud moeürituse korraldajateks on Eesti Kunstiakadeemia tudengid.

Sügisese Tallinn Fashion Weeki raames antakse üle ka tänavused Kuld- ja Hõbenõela auhinnad ning parima akessuaaride looja auhind Kuldne Nõelakoda.

Kuldnõela galal kroonitakse Eesti moedisaini ihaldatuima auhinnaga Kuldnõel viimasel viiel aastal silma paistnud moelooja ning Hõbenõelaga avaldatakse tunnustust viimase aasta jooksul tähelennu teinud disainerile. Hõbenõela, ehk aasta noordisaineri auhinna, kandidaadid on sel aastal Karl Joonas Alamaa, EKA moedisaini 2. kursuse tudeng ja seni teadaolevalt noorim kandidaat EKA tudengite seast üldse ning 3. kursuse tudeng Kristel Jänes, tuntud Crystal Rabbit brändi looja. Kolmandaks kandidaadiks on EKA moedisaini magister ja juba suure rahvusvahelise tunnustuse pälvinud Annika Kiidron Roomets. Kuldnõela kandidaadid on EKA moedisaini vilistlane Lilli Jahilo, Triinu Pungits ja Tallinn Dolls.

Kuldnõela žürii annab teist korda välja ka parima aksessuaaride looja auhinna Kuldne Nõelakoda, mille nominendid on EKA nahakunsti magister Mari Masso, SOMA ja EKAs nahakunsti õppinud Anu Tera.

Kuldnõela žürii koosseisus on EKA kunstiteaduse professor Krista Kodres, Postimehe moeajakirjanik Kristina Herodes, Kaubamaja turundusdirektor Enel Kolk, Anne & Stiili peatoimetaja Mari-Liis Helvik, ehtekunstnik ning EKA ehtekunsti vilistlane Tanel Veenre, moeekspert Urmas Väljaots ja fotograaf Filippo Caroti.

Kuldnõela ja Hõbenõela kollektsioonid jõuavad lavale sügisese Tallinn Fashion Weeki raames, 19.-22. oktoobril KultuuriKatlas toimuval Kuldnõela galal.

Jaga sõpradega:

Postitas Andres Lõo
Viimati muudetud